İsrail Başbakanı Netanyahu, Washington’daki Saban Forumu’nda İsrail-Filistin çatışmasının çözümünün her iki halk için tek devlet olmadığını, aksine İsrail’i tanıyan, askerden arındırılmış bir Filistin devleti olduğunu belirtti.
Pazar günü, Washington’daki Saban Forumu’na bir video mesajı ile katılan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail – Filistin barış süreci ile ilgili görüşlerini dile getirdi.
“Tek geçerli çözüm asker ve silahtan arındırılmış, İsrail’i tanıyan bir Filistin Devletidir” diyen Netanyahu bu açıklamasıyla tek devlet çözümünü reddettiğini tekrarlamış oldu. Netanyahu bu sözleri ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin forumda son temayüllerin İsrail ile Filistin’in tek devlet gerçeği üzerinde yoğunlaştığını ifade etmesi üzerine yaptı.
Netanyahu yerleşimlerin barış yolundaki en önemli engel olduğu konusundaki iddiaları da reddetti. “Aslolan Filistinlilerin İsrail’i kabul etmeyişleridir” diyen Netanyahu yerleşimlerin çözüm isteyen bir konu olmasına rağmen çatışmanın esas sebebi olmadığını vurguladı.
Bölgede son zamanlarda yaşanan olayların İsrail-Filistin çatışmasının esasen bölgedeki sorunların kaynağı olmadığının delili olduğunu açıklayan Netanyahu, “Bu vahşi Ortaçağ’dan kalma güçlerin ülkemizi ve halkımızı tehdit etmelerine asla izin vermeyeceğiz” dedi.
Haftalık kabine görüşmesinde de Netanyahu İsrail’in iki halklı bir ülke olmayacağının bir kez daha altını çizdi.
Yair Lapid: “İsrail’in önceliği çatışmayı sonlandırmak olmalı”
İsrail’de Yeş Atid Partisi lideri ve Knesset üyesi Yair Lapid, cumartesi sabahı Brookings Enstitüsündeki Saban Forumu’nda İsrail-Filistin çatışmasını sona erdirmenin İsrail’in tek önceliği olması gerektiğini savundu. Yurtdışı ziyaretinde hükümeti eleştirmek istemediğini belirten Lapid soruna onlarca yıldır bir çözüm stratejisi geliştirilemediğinin altını çizdi.
Lapid bölgedeki istikrarsızlık yaygınlaşırken, İsrail’in Sünni ülkeleri bir araya toplayarak bir zirve yapması gerektiğini ve nihayet Filistin’i İsrail’den ayıracak sürecin sonuna gelinmesi gerektiğini söyledi. Lapid geçtiğimiz aylarda Arap Barış İnisiyatifi çerçevesine benzer bölgesel barış konferansları gerçekleştirmek için adımlar atmış, bölgedeki tüm ülkelerin İsrail’i tanıması karşılığında Filistinlilerle kapsamlı bir barış anlaşması yapılabileceğini önermişti.
Barış için eninde sonunda ayrılmanın şart olduğunu vurgulayan Lapid, Reagan’ın ünlü konuşmasındaki duvarları yıkma gibi bir durumdan önce daha yüksek bir duvar örülmesi gerektiğini; bunun on, on beş yıl sonra çocukların barış içince yaşamaları için gerekli olduğunu söyledi.
“40 yıldır Filistinlilerle barış için doğru zamanın gelmesini bekliyoruz. Artık yeter. Harekete geçmeliyiz,” sözleriyle Lapid bunun bir öncelik değil tek öncelik olduğunu ileri sürdü.