Baruh Hashem! Toda La EL!

Clara Haia AMRAM Sağlık
9 Aralık 2015 Çarşamba

Hayatımız Tanrı’nın bize verdiği en büyük mucizedir. Bu mucizeyi de bize yakışır şekilde korumalıyız ve değerini bilmeliyiz.

Sağlıklı yemek yemek, bir zorunluluk değil, hayatın keyifli bir parçası olarak görülmeli. Doğanın temeline odaklanarak temel beslenme kurallarını takip etmemiz yeterli. Tabiat Ana’nın bize sunduğu muhteşem hediyelerden  yararlanalım.

Bizler insanoğlu olduğumuz için doğal beslenerek yaşamak hakkımızdır. Çünkü bizler de doğanın bir parçasıyız.

Her anı mucizelerle doludur yaşamın! Yeter ki gözlerimizi ve gönüllerimizi açık tutalım ve fark yaratan detaylara şükranla odaklanmaya kendimizi alıştıralım.

Hiç unutmayalım ki her birimizde etrafımızı aydınlatacak ışık haznesi mevcut ve bu farkındalıkla pozitif değişimlere daima açık olalım.

Dini bayramlarımız muhteşem nimet ve fırsatlarla dolu.

Geleneklerimizi yaşayıp köklerimizi kuvvetlendirmek, özümüze dönmek, bizi geleceğe doğru daha güven dolu ve mutlu bir şekilde taşır.

Hanuka Bayramımızın tatları da gelenekseldir.

Patates ve sebzeli latkeleri, Sufganiyot, ponçikler gibi... Hepsi birbirinden güzel ve nesillerden nesillere geçmiş özel yemekler fakat bol beyaz unlu ve şekerle yapılmış bu tatlar (üstelik yağda kızartılmış  olanları), sağlıklı beslenmek ve formda kalmak  isteyenler için az miktarda tüketilmeli.

Sizinle sadece Hanuka sofranızda değil,tüm sene yapabileceğiniz iki tarifimi paylaşmaktan mutluluk duyarım.

HANUKA’nın şerefine süslenen ‘çok zarif bir hanımefendi’

Çok ciddi görünüyor olabilir ama aslında çok tatlı bir hanım.

Karbonhidrat ve lif dolu ‘Latke’lerle, protein dolu yumurtalar bir araya gelince sonuç lezzetli olduğu kadar besleyici de oluyor.

Saçları, lezzetli ve besleyici, sebzeli ‘Latke’lerden yapılmış.

Gözleri bir çift haşlanmış yumurta, gözbebekleriyse bıldırcın yumurtalarından.

Biz bahçede beslediğimiz kendi tavuklarımızın yumurtalarını kullanıyoruz.

Tavukları havuçla beslediğimiz için yumurtaların hem sarıları böyle koyu

bir turuncu oluyor, hem de içlerine ekstradan A Vitamini girmiş oluyor.

Kulakları salatalıktan yapılmış; küpeleri ise haşlanmış mantardan.

Burnu bir havuç.

Dudakları kırmızı dolmalık biber ve ikiye kesilmiş bir çeri domatesten yapılmış.

 

 

 

SEBZELİ LATKE

Bunlar çok besleyici ve lezzetliler, üstelik yapması da çok kolay. Buzdolabında en az 3-4 gün durabilirler (kalırsa tabi:)). Beslenme çantaları için de çok uygun. Çocuklar, yemesi kadar yapmasını da severler. Onlarla mutfakta hoşça zaman geçirebilirsiniz böylece.

 

MALZEMELER

 3 patates, soyulmuş ve rendelenmiş

 1 havuç, rendelenmiş

 1 kabak, rendelenmiş

 1 pırasa, doğranmış

 2 diş sarmısak, kıyılmış

 1 yumurta

 2 çorba kaşığı sıvı yağ

 2 çorba kaşığı tam buğday unu

 1 tutam tuz ve 1 tutam kırmızı ve/veya karabiber (arzu edilirse)

HAZIRLANIŞI

-Bütün malzemeleri bir kâseye koyarak karıştırın.

- Bir tavayı yağlayın ve sebzeli ‘latke’leri, her bir yüz için yaklaşık dört dakika olmak üzere, orta ateşte pişirin.

- ‘Latke’leri bizim yaptığımız gibi komik bir surat olarak servis edebileceğiniz gibi, güzel bir balık ya da etin yanına garnitür olarak da ekleyebilirsiniz.

 

SUSAMLI-KETEN TOHUMLU KALPLER VE YILDIZLARI

 

MALZEMELER

 450 gr tam buğday unu

 1 tatlı kaşığı kuru maya

 1 su bardağı ılık su

 2 tatlı kaşığı tuz

 2 çorba kaşığı zeytinyağı

 1 çorba kaşığı kepek

 2 çorba kaşığı susam

 2 çorba kaşığı keten tohumu

 

HAZIRLANIŞI

-Maya, tuz ve suyu karıştırın.

-Maya iyice eriyene kadar bekletin.

- Susam ve keten tohumu dışında bütün diğer malzemeleri ekleyin ve elinizle

iyice karıştırın.

- Yağlanmış bir kaseye alın; üstünü örtün ve hacmi iki katına çıkana dek, yaklaşık

30 dakika, kabarmaya bırakın.

- Bir fırın tepsisini yağlayın; hamura bastırarak kabarıklığını azaltın ve ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın. Bunları ellerinizin arasında yuvarlayarak fırın tepsinizin boyuna uygun ince uzun çubuklar yapın.

- Bu çubukların uçlarını birleştirerek fotoğraftakilere benzeyen, kalp ve yıldız

gibi şekiller yapın.

- Birbirlerine değmeyecek şekilde tepsiye dizin.

- Üstlerine bir fırçayla çırpılmış yumurta sarısı sürün ve susam ile keten tohumu

serpin.

- Önceden 175 dereceye ısıtılmış fırında 20-30 dakika pişirin.

- Soğuduktan sonra hava geçirmez bir kavanozda saklayın.

- Küçük bir kağıda “Her zaman kalbimdesin minik yıldızım” yazıp servis tabağının

kenarına iliştirin.

 

Bu yazıyı Stella Alguadiş'e adamak istiyorum. Sevgili Stella’cığımız geçen sene Hanuka’nın son günü aramızdan ayrıldı. Stella ‘yıldız’demek; yıldızlar aydınlatır, ışık verir, tıpkı Hanuka ışığı gibi. Ruhu her zaman barışa ışık tutsun ve kendisini seven herkese parlaklık versin.