Arap ülkeleri neden IŞİD’e karşı savaşta az rol alıyor?

CNN manşetinden verdiği haberinde, tüm dünyayı tehdit eden IŞİD terör örgütüne karşı verilen savaşta, Arap ülkelerinin neden ayak sürttüğünü analiz etti.

Dünya
10 Aralık 2015 Perşembe

CNN’den Nick Thomson tarafından kaleme alınan haberde 2. Dünya Savaşı’ndan sonra yabancı ülkelere askeri birlik göndermesi kısıtlanan Almanya’nın bile Fransa ve İngiltere’nin ardından IŞİD karşıtı koalisyona katıldığı belirtildi.

Haberde ayrıca,  Ortadoğu topraklarına ABD  çizmesini sokmaktan kaçınan  Başkan Obama’nın bile, özel kuvvetleri çok gizli operasyonlarla devreye soktuğundan söz ediliyor.

Tüm bu şartlar altında CNN habercisi Nick Thomson soruyor: “Peki neden lojistik ve coğrafi olarak bu mücadelede büyük bir avantaja sahip Arap ülkeleri, terör örgütü ile sıcak bir askeri temastan kaçınıyor?” 

Şimdiye kadar, Bahreyn,  Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün ve Suudi Arabistan hava desteği ile bu savaşa katılmalarına rağmen, söz konusu ordular katılımlarını, ‘sadece ayda bir kere aktif bir saldırıda rol almak’ şartı ile kısıtlı tutuyor.

Bahreyn sonbaharda, Ürdün ise  geçtiğimiz Ağustosta bir açıklama ile sınırlı askeri operasyonları da durdurduğunu açıklamıştı.

 

Peki neden Arap ülkeleri bu savaşta fazla dikkat çekmek istemiyor? 

Söz konusu ülkelerin yetkilerini arayan CNN muhabirlerinin yukarıdaki sorusu ise şimdiye kadar da cevapsız kaldı.  

Thomson’un haberi  bu davranışı iki nedene bağlıyor.  Birinci neden Yemen. Yemen, son zamanlarda  Arap dünyasında gerçekleşen büyük bir mezhep çatışmasına cephe olmuş durumda. 

Ülkede Sünni inançlı ve Suudi destekli hükümet birlikleri ile ayrılıkçı Şii inançlı ve İran destekli Husiler savaş halinde. Buradaki savaş aslında Şii İran ile Sünni Suudi Arabistan’ın gizli çatışması gibi sürüyor. 

Dolayısı ile Arap ülkeleri; Ürdün, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri için Yemen sorunu IŞİD’ten öncelikli. 

İkinci sebep ise, Arap ülkelerinin, IŞİD’e karşı cephe alınması durumunda ülkelerinde olabilecek isyanlardan korkar olması. Arap  ülkeleri liderlerinin en büyük endişelerinden biri, IŞİD’e  karşı savaşın kendi ülkelerinde yaratacağı mezhep çatışmaları. Çünkü IŞİD sadece Irak ve Suriye’de yok. Arap ülkelerinde bir kısım halk direkt olarak olmasa bile mezhep farklılığı dolayısı ile  IŞİD’e sempati besliyor.