Günümüz iş dünyasında başarının anahtarlarından sayılan girişimcilik ve inovasyon, Türkiye ile İsrail arasında yeni işbirliği alanları yaratıyor.
Çağdaş Önen, aile şirketi ONEN Consultancy’nin Tel Aviv Üniversitesi Girişimcilik Merkezi ile başlattığı işbirliği kapsamında 4-7 Nisan tarihlerinde düzenlenecek İnovasyon Seminerine Türkiye’den katılımcıları götürmek üzere çalışmalar yapıyor.
Girişimcilik ve inovasyon, günümüz iş dünyasında en çok konuşulan, en popüler konu başlıklarından iki tanesi. Global ölçekten baktığımızda bu konu başlıkları hemen aklımıza Silikon Vadisi’ni getirmekte. Ancak bu kadar yol kat etmeden İsrail’de girişimcilik ve inovasyon anlamında çok önemli gelişmeleri yakından takip edeceğimiz bir platform bulunuyor.
Türkiye’de de son yıllarda girişimcilik önemli bir yükseliş trendine girdi. Yerli ve yabancı yatırım fonlarının Türk girişimlerine olan yatırımlarını arttırması ve 2015 yılı içinde Türkiye tarihinin en büyük internet satın almasının gerçekleşmesi de (Yemeksepeti & Delivery Hero) bu alanda ilerleyen yıllarda farklı gelişmelerin olacağını göstermiş oldu.
Bu açıdan baktığımızda Türkiye – İsrail ilişkilerinde ‘girişimcilik’ ve ‘inovasyon’ başlıklarının gelecek yıllarda çok daha etkili bir konuma geleceğini rahatlıkla söyleyebiliriz.
Çağdaş Önen, 2014 yılında Tel Aviv Üniversitesinin İnovasyon Günü etkinliğine Türkiye’den giden ilk katılımcı ve jüri üyesi olmasıyla birlikte, aile şirketi ONEN Consultancy ile Tel Aviv Üniversitesi Girişimcilik Merkezi arasında bir işbirliğine başlamış oldu ve halen Türkiye’deki tüm çalışmalarında kendilerine destek vermekte.
Bu kapsamda, 4-7 Nisan 2016 tarihlerinde, Tel Aviv Üniversitesi Girişimcilik Merkezi (StarTAU) ev sahipliğinde düzenlenecek uluslararası ‘İnovasyon Semineri’ organizasyonunun ‘Start-up Nation’ (Girişimci Ülkesi) olarak tanımlanan İsrail’in girişimcilik ve inovasyon ekosistemi hakkında Türk girişimcilere, iş adamlarına, yatırımcılara ve bu alanla ilgilenen profesyonellere bir vizyon sunulması adına faydalı olacağını düşünüyor. ‘Start-up Nation’ kavramının bizzat yerinde deneyimlenmesini, İsrail’in geldiği noktanın anlaşılması ve rol model alınması adına çok iyi olacağı hakkında bilgi veriyor.
Seminer dört gün sürecek
Dört gün sürecek bu seminer organizasyonunda, katılımcılar sırasıyla girişimcilik ekosisteminin önde gelen oyuncuları, Ekonomi Bakanlığı, Teknoloji Bakanlığı gibi devlet kurumları ve eğitim kurumlarıyla tanışacaklar. Hemen arkasından girişim hızlandırma programları, yatırım fonlarıyla tanışıp, özel olarak belirlenmiş İsrailli girişimcilerin sunumlarını dinleyecekler. Son iki gün ise global iş ortaklıkları, girişimcilik merkezi ziyaretleri ve inovatif düşünme üzerine workshop etkinlikleriyle tamamlanacak. Organizasyon boyunca yirminin üzerinde şirkete ziyaret gerçekleşecek, IBM, Intel, Indiegogo başta olmak üzere partner şirketlerin inovasyon merkezleri ve ofislerinin de yerinde görülmesi şansı yakalanacak.
Çağdaş Önen, “ONEN Consultancy olarak Türkiye-İsrail arasında yatırımcı-girişimci ekseninde bir köprü kurmak vizyonuyla çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. 2015 yılında Türkiye’den üç girişimci ve girişimcilik alanında önde gelen isimlerden oluşan toplamda sekiz kişilik bir heyeti, ortakları olan İsrailli girişim hızlandırma programı ‘The Hive’ ve Japon Yatırım Fonu ‘Samurai House’ ile beraber düzenlediğimiz ‘Startup Fusion’ etkinliğine götürerek, Türk, İsrail ve Japon girişimcilerin bir araya gelmesini sağladık. Benzer şekilde ‘İnovasyon Semineri’ özelinde Türkiye’den katılımcıları İsrail’e götürmek üzere çalışıyoruz” dedi.
Avrupa’ya açılacak İsrailli firmalar için Türkiye ilk basamak
Ayrıca, tarihi bağlara sahip, gerek kültürel gerekse coğrafi anlamda birbirine yakın olan iki ülkenin bu alanda kurulacak bir köprüyle başta bölgemiz olmak üzere dünyaya bir model olabileceğine inandıklarını sözlerine ekledi. Bu noktada Avrupa’ya açılımı hedefleyen İsrailli firmalar için Türkiye’nin ilk basamak olmasının önünü açmak adına çalışmalarının olduğunu belirtti.
“Uluslararası Girişimci katalizörü” (International Startup Catalyst) olarak konumladığımız ONEN Consultancy, uluslararası ölçeklenebilir iş fikrine sahip erken dönem girişimcilere, bu alanda global başarı hikayelerine sahip iş ortaklarıyla ve ekibiyle destek vermekte. Buna ek olarak girişimcilere ve yatırımcılara ihtiyaç duyabilecekleri pazarlama, fon bulunması, iş geliştirme olanakları, yatırımcı sunumu rehberliği, kitlesel fonlama (crowdfunding), uluslararası pazarlara açılım gibi alanlarda hizmet sunmaktadır.
Önen, StarTAU ile yaptıkları çalışmaların yanı sıra, Tel Aviv merkezli İsrail’in en büyük şirketlerinden Inkod Hypera ve yakın zamanda oluşturduğu toDay Ventures ile de stratejik ortaklık oluşturduklarını sözlerine ekledi.