Almanya’da okullarda Hitler’in Kavgam kitabının ders konusu olarak işlenip işlenmemesi konusu Alman Yahudi Cemaati’nde tartışma yarattı.
Hitler’in ‘Kavgam’ kitabının telif hakları 2016’da sona eriyor. Bu durum gelecek aydan itibaren kitabın telif hakkı almadan basılmasının önünü açıyor.
Bunun üzerine telif haklarını hâlihazırda elinde tutan Almanya’nın Bavyera eyaleti, kitabın neo-Nazilerin ve antisemitlerin elinde silah olmasındansa daha akademik bir çerçevede değerlendirilebilmesi için Münih Modern Tarih Enstitüsünün hazırladığı yeni bir ‘Kavgam’ baskısını destekleme kararı aldı. Almanya’da Nazilerin övülmesi, yüceltilmesi eski Nazi propagandalarının eleştirisiz birebir tekrarlanması yasak olduğundan söz konusu eleştirilerin notlarda yer almadığı birebir basımlara izin verilmeyeceği de belirtildi.
Almanya Öğretmenler Federasyonu da Modern Tarih Enstitüsünün yapacağı eleştirel yeni baskının okullarda ders konusu olarak işlenmesi konusuna ilgi gösterdi.
Alman Yahudileri Merkez Konseyi Başkanı Josef Schuster de girişimi olumlu bulduğunu belirtti. Schuster sorumlu bir şekilde derlenecek bir ‘Kavgam’ baskısının Nasyonal Sosyalizm’in ve Holokost’un kökenlerinin anlaşılabilmesi açısından faydalı olacağını belirtti.
Ancak diğer taraftan Alman Yahudi Cemaati hahamlarından Yehuda Teichtal ‘Kavgam’ın Alman okullarında yeri olmadığını söyledi. Teichtal, söz konusu kitabım müfredata girmesinin içindeki ırkçı ve antisemit fikirlerin yayılması için bir vesile olabileceğini, kitabın basılmasının sakıncalarının olası faydalarından fazla olduğunu belirtti.
Alman Yahudiler Merkez Konseyi’nin eski başkanlarından Charlotte Knobloch da Alman Öğretmenler Federasyonunun kitabı ders konusu yapma isteğini eleştirdi. Knobloch, Alman öğrencilerin Yahudiliği sadece Holokost çerçevesinde tanıdığını, bu durum değişene kadar bu antisemit kitabın okullarda yeri olmadığını vurguladı.