İsrail Dışişleri Bakanlığı Genel Direktörü Dore Gold, Türkiye ile İsrail arasındaki görüşmelerin yoğun bir şekilde devam ettiğini açıkladı.
Gold, Türkiye ve İsrail arasındaki normalleşme sürecini, “Bölgesel durum bize önemli konularda anlaşmaktan başka bir seçenek bırakmıyor, ekiplerimiz bu temelde çalışıyor” diye konuştu. Diğer taraftan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ilişkilerin normalleşmesi için özürden başka, tazminat ve Gazze ablukasının kaldırılması koşullarının da yerine getirilmesi gerektiğini bir kez daha vurguladı.
Öte yandan Türkiye-İsrail ilişkilerinin normalleşmesi konusunda üzerinde anlaşılması en zor konu, Gazze olarak nitelendiriliyor.
Türkiye, İsrail ile ilişkilerin normalleşme süreci görüşmelerinde anlaşmanın bir maddesi olarak Gazze Şeridi’ne ulaşım istemeyi hedefliyor. Türkiye’nin ‘Gazze ambargosunun kalkması’ olarak adlandırdığı istek, iki ülke arasındaki görüşmelerde bir tıkanma noktası oluşturabilir. Üst düzey bir Türk yetkili Hürriyet gazetesine yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Gazze’de yaşayan Filistinlilere gerektiği zaman yardım ulaştırmak istediğini ve bu yardımlara her türlü sınırlamayı reddedeceklerini açıkladı. Gazeteye açıklama yapan yetkili, Hamas’ın da -İsrail’in düşündüğünün aksine- bu görüşmelere olumlu baktığını belirtti. İsrail, Hamas’ın üst düzey isimlerinden olan Salih al-Aruri’nin sınır dışı edilmesini Ankara’dan talep etmişti. Yetkili, sınır dışı edildiği haberinin kamuoyunun nabzını ölçmek için sızdırılan bir haber olduğunu, aslında al-Aruri’nin aylar önce Türkiye’yi terk ettiğini açıkladı. Aynı yetkili Hamas’ın Türk yardımını sabırsızlıkla beklediğini de ekledi. Yetkilinin açıklamalarına göre Hamas lideri Halid Meşal’in Türkiye ziyareti ile İsrail - Türkiye görüşmelerinin başlamasının bir alakası olmadığını ancak, dünyaya İsrail - Filistin çatışmasının çözümünde Hamas’ın da rol oynadığını gösterdiğini düşündüğünü dile getirdi.