Yurdumuzda yaşayan Suriyeli çocukları ve yaşadıklarını konu alan ‘Hayat Elbette Hakkımdır’ başlıklı fotoğraf sergisi, Göktürk Poppy Gallery’de.
Cem Koronel
Uzun zamandan beri gerek Türkiye gerekse dünya ülkelerinin gündeminden düşmeyen Suriyeli mülteciler sorunu ve özellikle de çocuklu ailelerin yaşadıkları dram, yürekleri yakmaya devam ediyor. Bu bağlamda, yurdumuzda yaşayan Suriyeli çocukları konu alan, Eyüp Belediyesinin desteklediği ve Barya Akademi ‘Yakup Öztürk Sinema Kulübü’ kültür-sanat ve sosyal sorumluluk etkinlikleri kapsamında Göktürk Poppy Gallery’de gerçekleştirilen ‘HAYAT ELBETTE HAKKIMDIR!’ başlıklı fotoğraf sergisi, 9 Ocak tarihine kadar gezilebilir.
Sedat Özer küratörlüğündeki sergiye katılan yaklaşık 50 fotoğraf sanatçısının isimleri: Bahman Zohouri, Bilal Akar, Bolkan Gökçen, Ceki Granti, Cem Koronel, Cumhur Yetmez, Cüneyt Çelik, Çetin Güneş, Davut Akgül, Deniz Şenyeşil, Dursun Aras, Ece Başaran Küçük, Emre İkizler, Erhan Sevenler, Esin Mayadağ, Ester Maden Özşardaş, Feruz Ertürer, Gökçe Nur Temel, Güfran Ünsel, Güneş Demir, Hayrettin Tunç, Hüseyin Güneray, Ilgın Yaroğlu, Jil Pardo, Kurtuluş Küçük, Loni İzerel, Mehmet Kıratlı, Merthan Kortan, Moris Sarfati, Mustafa Bilge Satkın, Nedim Maden, Neli Nil Kohen, Nurgül Arıkan, Osman Ürper, Oya Araç, Ömer Terzi, Rubi Asa, Şebnem Eldes, Sevil Akışık, Soner Arkan, Tania Sisa, Uğurtan Aydemir, Vladi Benbanaste, Yaşar Koç, Yasin Akgül, Yasin Güngör ve Yiğit Akdağ’dır.
AÇILIŞ
1 Ocak tarihinde gerçkleşen, çok sayıda sanatçı ve iş adamının katıldığı serginin açılış konuşmasını yapan küratör ressam Sedat Özer çocukların, evrenin en saf ve üstün varlıkları olduğunu, serginin oluşma sürecinde, sanatçıların objektiflerinden yansıyan her bir karenin, ülkemizin ruh haritasını gözler önüne serdiğini belirtti. Sözlerine, “Daha diyebilen yegâne varlık olarak insan, bu günlerde en çok insanlığını sorgulamak durumundadır. İnsan için insanlığın mahiyet ve realitesi, insanlık için insana ait sorumluluk ve bilinç karakterizasyonu ile hüviyet kazanmaktadır. Hüviyet için hürriyetin önemi, insanlık için yeni adımlara gerekçeler oluşturabilmektedir. Güzelliğe karşı çirkinliğin, sevgiye karşı nefretin, iyiliğe karşı kötülüğün ve barışa karşı savaşın giderek değer kazandırıldığı, yoğun gündemin ötelediği mutluluk, huzur ve güvenin yerini de endişe ve hüznün aldığı bir dünyada yaşamaktayız.
‘Barış’ ve ‘hüzün’, yan yana gelmesi muhtemel kavramlar değilken, gündemin inşa ettiği bir beklenti odağına dönüşmüştür. İnsanlığın en masum ve temiz bakışlarındaki tebessüme, yani çocuksu bakışların anahtar deliğinden süzülen ışıltısına muhtaç durumdayız. Savaş olmazsa hüzün de olmaz. Hüzün, savaşın akabinde, barış umutlarına düşen gözyaşı damlalarında kompoze olduğu zaman, çocuksu bir resim çizer.
Hüzün çocuğa, çocuk savaşa, savaş insanlığa yakışmaz. Mağdur ve mağrur olmanın olağan sonucu olarak hüzün, en nihayetinde barış şemsiyesiyle savaşın gözyaşlarını kamufle etmenin yöntemine dönüştürülmüştür” diyerek devam etti. Daha sonra Özer, serginin gerçekleşmesine destek olan Eyüp Belediyesine teşekkür etti. Sedat Özer, serginin oluşum sürecinden de söz ettikten sonra fotoğraf sanatçısı Cem Koronel, kurdeleyi keserek açılışı yaptı.
Türkiye’de sosyal hizmetler alanında, özellikle çocuk konusunda 13 yıl boyunca önemli çalışmalar yapan ressam Niner Kasımoğlu, geçmişten günümüze kamusal alanda çocuk hakları ile ilgili gelişim ve değişimlerden bahsettikten sonra çocukların dünyanın en mükemmel varlıkları olduğunu, anne-babaların onların gelecekte nasıl bir birey olacağı konusunda en belirleyici faktör olduklarını vurguladı. Kasımoğlu, “Bu sergide çocukların içindeki sevginin her halini görmek mümkün” diyerek davetlileri sergiye yönlendirdi. Sergiye katılan bazı fotoğrafçı ve ziyaretçiler duygularını şu satırlarla ifade ettiler.
FOCUS Grup fotoğrafçılarından VLADİ BENBANASTE
“Cem’in teklifi ile bu sergiye katılma fikri beni çok heyecanlandırdı. Büyüklerin şekillendirdiği dünyanın bedelini, günahlarını ödeyen masumlar; savaşın çocukları...
Her şart altında çocukluklarını yaşamaya çalışan başıkabak yalınayak çocuklar. Onlar ki, gözlerinde halen umut kırıntıları, dudaklarında halen çocuksu bir gülümseme...
İşte bu sergide ağır yaşam şartlarına rağmen çocuksu ümitlerin, sevinçlerin ve her şeye rağmen hayata sımsıkı tutunmalarının hikâyesini yakalamaya çalıştık.
Bu hayatlara bir nebze duyarlılık, farkındalık yaratabildiysek, yaşamlarını size aktarabildiysek, nerede, ne zaman, nasıl olacağını bilmediğim bir yardım yolu açabildiysek ne mutlu bizlere. Çocuklar hep sevgiyle kalın!”
FOCUS Grup fotoğrafçılarından ESTER ÖZŞARDAŞ
“Bu projede yer almak benim için çok önemliydi. Fotoğraf çekmeye başladığımda sokak fotoğrafçılığına ilgim olduğunu fark ettim. Sokaklarda karşıma çıkan insanlar, özellikle çocuklar beni çok etkiledi. Bir anne olarak çocuklar için bir şey yapmak görevim diye düşündüm. Proje inanılmaz titizlikle hazırlanıp hayata geçirildi. Suriyeli çocukların dramına herkes duyarlı olmalı. Başta Cem Koronel olmak üzere Eyüp Belediyesi ve güzel fotoğraflarıyla bu projeye katkıda bulunan herkesi kutlarım.”
FOCUS Grup fotoğrafçılarından NİL KOHEN
“Her türlü hava koşuluna rağmen minik çıplak ayaklarına giydikleri plastik terlikler benim canımı acıtan... Yaşamak haksa eğer sadece nefes almakla yetinmeli mi insan? Sıcak bir kap yemek, temiz kıyafet, birkaç oyuncak, kendini güvende hissetme duygusu… Neden onlarda yok? Evlerinden, yurtlarından istemeden geldikleri için hakları değil mi? Ama inadına umut, inadına gülümseme çocuklardaki.
Biz onların umutlarına tav olduk, bazen hayatla dalga geçercesine attıkları kahkahalara, bazen ürkek bakışlara…
‘Yaşamak Elbet Hakkımdır’ sergisini gezerken kâh kendinizi kendinizle hesaplaşırken buluyorsunuz kâh çocuklardaki umudun gücüne hayran kalıyorsunuz ve kendinizi kendinize fısıldarken buluyorsunuz: Yaşamak hem de GÜZEL YAŞAMAK elbet hakları!”
Fotoğrafçı ÇETİN GÜNEŞ
“Suriyeli çocuklar, biz büyüklerin cezalarını çeken çocuklar. Hâlbuki çocuk, saf temizliktir. Çocuğun kendi dünyasında her şey oyundur; onun için fotoğrafımda da göçün bir aracı olan bavulu kendilerine oyun yapmışlar. Bilmiyorlar ki, artık hayatları bir başka ülkede sefalet içinde geçiyor; sadece oyun onlar için. Sergi çok etkili oldu bu anlamda, dikkat çekebildiysek fotoğraflarımızla ne mutlu bizlere.”
Fotoğrafçı MEHMET KIRATLI
“Fotoğraf çekmek sadece vizörden bakılan anı ölümsüzleştirmek değildir. Fotoğraf çekmek, kompozisyonu kadrajın dışına taşıyıp sosyal sorumluluğunun bilincinde, insana ve sanata fayda mantığı çerçevesinde bir farkındalık yaratmaktır asıl.
‘Hayat Elbette Hakkımdır’ isimli sergiye katılan fotoğraf sanatçısı dostlarım ve serginin hazırlanmasında emeği geçen güzel yürekli insanlarla birlikte, işte bu farkındalığı yaratmanın gururu içindeyiz.”
Loni İzerel
Ziyaretçi ALBERT BENARDETE
“Göktürk’te Poppy Gallery’deki ‘Hayat Elbet Hakkımdır’ fotoğraf sergisini izlemeye giderken açıkçası bu nebze etkileneceğimi tahmin etmemiştim. Sergi mekânının fiziksel düzeni, fotoğrafların yerleşimindeki konu bütünlüğü ve hikâyelerin oluşturulması çok başarılıydı.
Dünyanın farklı bölgelerinde savaş, yoksulluk ve sefalet içerisinde yaşamak zorunda kalan çocukların konu edildiği sergiyi herkesin görmesini tavsiye ederim. Çok güçlü fotoğraflar vardı. Focus Grup üyeleri ve diğer fotoğrafçıları içtenlikle kutlarım. Cem Koronel’i hem fotoğraflarından hem de bu serginin düzenlenmesi için gösterdiği emekten dolayı tebrik ederim.”
Bu anlamlı sergiyi kaçırmamanızı tavsiye ederim.