Günlük rutininiz sizi strese mi sokuyor? Sık sık öfkeleniyor, sinirleniyor veya karamsarlığa mı kapılıyorsunuz? Son yıllarda ortaya çıkan onlarca uygulama, hayatlarında biraz daha mutluluk arayan milyonlarca kullanıcıya ulaşmayı hedefliyor. Şimdilerde ise, İsrailli bir ekibin geliştirdiği havalı uygulama sayesinde beyninizi olumlu düşünmek üzere eğiterek daha mutlu olabilirsiniz.
Happify uygulaması STAGE modelini temel alarak geliştirildi. Tat almak, teşekkür etmek, heves etmek, vermek ve anlayış göstermek eylemleri, STAGE’in açılımını oluşturuyor. Uygulamayı kullanırken ilk olarak cinsiyet, yaş ve meslek gibi ana bilgilerinizi girmeniz, ayrıca zorluklarla başa çıkma kabiliyetinizi ve yaşadığınız hayattan ne kadar tatmin olduğunuzu da belirtmeniz gerekiyor. Uygulama buna bağlı olarak kişiselleştirilmiş bir ‘yol haritası’ oluşturuyor. Bu yol haritasının mutluluk seviyenizi yükselteceği belirtiliyor.
‘Kendime daha çok zaman ayırmak’, ‘stresle daha iyi baş etmek’ ve ‘yeni başlayanlar için farkındalık’ gibi pek çok yol haritası bulunuyor. Her yol haritasında çeşitli oyunlar var. Örneğin ‘Uplift’ gibi çeşitli oyunlar oynarken olumlu kelimelere tıklarsanız puan kazanıyor, olumsuz duyguları seçerseniz puan kaybediyorsunuz. ‘Bugünün Zaferleri’ gibi egzersizlerde ise gün içinde yaşadığınız dikkat çekici olayları ve onların üzerinizdeki olumlu etkilerini sıralıyorsunuz.
Bu aktivitelerin amacı, kullanıcıların iyimserliğini arttırmak ve onların olumlu duygulara odaklanmasını sağlamak. Uygulamanın yaratıcılarına göre, farklı aktiviteleri tamamlamak deşarj olmanıza ve rahatlamanıza yardımcı oluyor. Başkalarıyla geçirdiğiniz anları düşünmenizi sağlarken, merhamet ve nezaket hislerinin gelişimini destekliyor.
Happify kurucu ortağı Ofer Leidner, The New Yorker dergisine yaptığı açıklamada, “Bu alışkanlıkları edinerek daha farkında, daha minnettar oluyor, size kuvvet veren şeylere odaklanıyorsunuz” dedi. Uygulamadaki her egzersizde, bu aktivitenin neden işe yaradığını bilimsel olarak açıklayan bir bölümün bulunduğunu da ekledi.
Happify’a göre bu adımlar, bireylerin daha mutlu olması, daha doyurucu ve anlamlı bir hayat yaşaması için gereken eğitim sürecinde anahtar rol oynuyor. Onlara göre mutluluk öğretilebilir ve beynimiz, bu alışkanlığı sürdürmek üzere eğitilebilir. Kurucular, kullanıcıların yüzde 86’sının iki ay içinde daha mutlu insanlar olduğunu iddia ediyor.
Akıllı telefonunuz psikiyatrınız olabilir mi?
Uygulamayı test eden NoCamels, ‘olumsuz düşünceleri alt etme’ yol haritasında gösterilen egzersizlerin, hayatın olumlu yönlerinde odaklanmamıza gerçekten yardımcı olduğunu keşfetti. Fakat bu oyunları birkaç gün boyunca birkaç dakika oynamanın sizi daha mutlu edeceğinin garantisi yok. Olumlu düşüncelerimizin uzun vadede artıp artmayacağını zaman gösterecek. Happify’a göre kullanıcıların çoğu birkaç ay sonra daha mutlu bireyler oldu.
Uygulamanın yarattığı heyecana rağmen, bazı eleştirmenler olumlu düşünmenin ve psikolojik refaha erişmenin akıllı telefonlar aracılığıyla öğretilebileceği konusunda şüphe duyuyor. Yine de denemek isterseniz, bu eğlenceli uygulamayı iOS ve Android cihazlarınıza ücretsiz olarak indirebilirsiniz. Bu uygulama sizi Candy Crush bağımlılığınızdan kurtaracak ve kendinize daha derinden bakmanızı sağlayacak!
100.000’den fazla kullanıcı
Bu proje, Tel Aviv Üniversitesi’nin iki mezunu Ofer Leidner ve Tomer Ben-Kiki ile girişimci Andy Parsons tarafından New York’ta geliştirildi. Bu genç ve yenilikçi proje altı kişilik bir ekipten oluşuyor. Dört bilimsel danışman, üç tıp doktoru ve çoğu psikolog, nörobilimci, yaşam koçu ve iş uzmanı olan beş stratejik danışmandan oluşan danışma kurulu ise ekibe destek veriyor. Happify’in hâlihazırda 100.000 kullanıcısı var.
Uygulamadaki oyun ve egzersizler, oyun uzmanları ve pozitif psikoloji uzmanları işbirliğiyle geliştirildi. Pozitif psikoloji, kişisel gelişim sürecine odaklanarak yaşam kalitesini artırmayı hedefleyen bir disiplin. Psikolojinin bu dalı, İsrailli araştırmacı Dr. Tal Ben-Shahar sayesinde ün kazandı. Ben-Shahar daha önce Harvard Üniversitesi’nde öğretim üyesi ve Herzliya Disiplinler Arası Merkezinde profesördü.