Neve Şalom Sinagogu çatısı altında yeni yapılanan 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi, kapılarını 14 Ocak’ta açıyor. Daha renkli, daha zengin ve daha teknolojik olarak yeniden yapılanan müzeyi, müdürü ve küratörü Nisya İşman Allovi anlatı.
Uzun yıllar Zülfaris Sinagogunda hizmet verdikten sonra, Neve Şalom Sinagogu çatısı altında yeni yapılanmasıyla ziyaretçileri ağırlamaya hazırlanan 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi, kapılarını açıyor. Müzedeki yenilikleri, küratörü ve müdürü Nisya Allovi İşman’dan dinledik.
Eski müzede olmayan, burada ilk kez görebileceğimiz yeni ve farklı objelerle karşılaşacak mıyız?
Bir müze objelerinin zenginliği ile ölçülür. Bu nedenle Hahambaşılık arşivi, Neve Şalom Sinagogu Vakfı, İtalyan, Antakya, İzmir ve Haydarpaşa Hemdat İsrael Sinagoglarından aldığımız yeni objeler müzemizi zenginleştirdik. Ayrıca bireysel olarak bağışlanan aile yadigârı parçalar da koleksiyonumuza eklendi. Gün geçtikçe müze arşivi zenginleşiyor.
Başka ne gibi yenilikler bekliyor bizi müzede?
Müzede, teknoloji yoğun olarak kullanılıyor. Dokunmatik ekranlar ve mp3 çalarlar, ziyaretçileri zaman içinde yolculuğa çıkarıyor. Kullanılan teknoloji ile müzenin sürekli yenilenen ve dinamik bir içeriğe sahip olması hedeflendi. Göç yolları, yakın tarih, gelenekler ve yerleşim yerleri bu panolarda detaylı olarak izlenebiliyor.
Apollon Sinagoguna ait midraş bölümünde sergilenen dini objelerin yaşattığı mistik bir ortamdan geçen ziyaretçiler, etnografya bölümünde bir yaşam döngüsü içinde Osmanlı ve Türk topraklarındaki Yahudi yaşamına tanıklık edecekler. Yeni ve eskinin birlikte harmanlandığı, barkovizyon ile değişik temalarda filmler izleyebileceğimiz bu keyifli bölüm müzenin en renkli alanlarından birini oluşturuyor.
Edirne Sinagoguna ait maket, küçük ziyaretçiler için eklenen aktivite köşeleri müzenin yenilikleri arasında sayılabilir.
Müze kapsamında ne gibi etkinlikler / aktiviteler görebileceğiz?
Kalıcı serginin yanı sıra, yapmayı planladığımız geçici sergiler ile müzenin daha aktif olmasını istiyoruz. Çocuklar için eğitim atölyeleri düzenlemeyi, her hafta belli bir gün müzede müzik dinletisi yapmayı hedefliyoruz. 26 Ocak’ta ilk faaliyetimizi gerçekleştirerek Saragosa Purimi’ni Türkiye’de ilk defa halka açık bir şekilde müzemizde kutlayacağız. Etkinlik ile ilgili detaylı bilgileri de yakında paylaşacağız.
Müzeyi gezmek isteyenler için rehber söz konusu mu? Ya da interaktif bilgi sistemleri mevcut mu?
Müze gezilmesi son derece rahat bir mekân, yazılar az ve öz, obje sayıları fazla, ekranlar ise takibi kolay olduğundan ziyaretçilerimiz rahatlıkla müzeyi gezebilecektir.
Çok kısa bir sürede kapılarını açtı müze. Bunun gerçekleşmesinde pay sahibi olanlar kimlerdir?
Müzemizin proje grubu ve yönetimin verimli çalışması sayesinde proje kısa sürede hayata geçti.
Özelikle geniş toplumun müzeye ilgisini arttırmak için aklınızda olan projeler var mı?
İyi bir tanıtım yapmayı hedefliyoruz, bu konu için çalışmalarımız başladı.
Kültür turları için acenteler ile temas halindeyiz, İstanbul Rehberler Odası ve TÜRSAB ile iletişimdeyiz. Tanıtım konusunda onlar da bize yardımcı oluyor.
Söyleşiler, kitap tanıtımları gibi aktiviteler ile daha geniş çevrelere ulaşacağız. Devlet okullarını müzemizde ağırlamak hedeflerimizden biri.
Mart ayında Dışişleri Bakanlığı ile ortak yapmayı hedeflediğimiz Çanakkale’de şehit düşmüş Yahudi askerleri sergisi geniş kitlelere ulaşmak için bir vesile olacaktır.
Müze ne zamanlar ziyarete açık olacak?
Hafta içi her gün 10.00-16.00 arası, cuma günleri 10.00-13.00, pazar günleri ise 10.00-14.00 saatleri arası ziyarete açık olacak.
Açılış tam olarak ne zaman?
14 Ocak tarihinden itibaren müze kapılarını ziyaretçilere açıyor. Yeni yüzümüzle yeni yerimizde görüşmek üzere…