Fransa Başbakanı Manuel Valls: "Bu bir dünya savaşı"

Fransa Yahudi Cemaatleri Birliği’nin düzenlediği toplantıda konuşan Fransa Başbakanı Manuel Valls, İsrail ve Fransa’da yaşanan olayları bir dünya savaşı olarak niteledi.

Dünya
19 Ocak 2016 Salı

Paris’te bir otelde CRIF tarafından düzenlenen toplantıya Fransa Yahudi cemaatlerinden yaklaşık  350 kişi katıldı.

Valls, dünyada terörün artmasını ve batı medeniyetini hedef almasını,  Arap dünyasındaki siyasi  değişim  ve batı ülkelerinde izole yaşayan gençlerin radikalleştirilmesi ile açıkladı.

Valls şöyle konuştu: “Dünyada terör gittikçe artmakta ve değişik ülkeleri vurmaktadır. Fransa’da, Burkina Faso’da, Cakarta’da, İsrail’de devamlı olarak terör olayları gerçekleşiyor.   

Bu bir savaş ve bu gerçekle yüzleşmeliyiz.”  

Valls, “Ocak 2015 terör saldırıları sonrası Fransa, Yahudi vatandaşlarını korumak için yeterli şekilde çalışıyor mu?”  sorusuna ise şöyle cevap verdi: “Bu konuda her tür tedbir alınıyor bundan emin olabilirsiniz. Tedbirli olmaya da devam edeceğiz ancak risk her zaman mevcut.” 

Eşi Yahudi olan Fransa Başbakanı Valls, daha evvel Dışişleri eski Bakanı Roland Dumas tarafından “Yahudi karısından fazla etkileniyor” şeklinde eleştirilmişti. 

Valls sözü Dumas’nın eleştirisine de getirerek, eski bakanın sözlerini aleni antisemitizm olarak niteledi. 

Valls 2011’de yaptığı bir konuşmada, Anne Grovin ile evliliğinin kendisini sonsuza kadar İsrail ve Yahudi halkına bağladığını söylemekten çekinmemişti. 

Sosyalist görüşlü bir siyasetçi olan ve Fransız Yahudi aleminde son derece sevilen Valls, 2014 yılından beri başbakanlık görevini yürütüyor.