İran’da, Amerikalı Yahudi serbest bırakılan mahkûmlar arasında yok

BM gözetmeninin, İran’ın nükleer anlaşmaya uyduğunu açıklamasının ardından Batı’nın yaptırımları kaldırması ve bunu takiben İran ile mutabık kalınan mahkûm değiş tokuşunda Yahudi ABD vatandaşı Robert Levinson yer almadı

Dünya
20 Ocak 2016 Çarşamba

İran, cumartesi günü beş Amerikalıyı serbest bıraktı. Mahkûmların arasında 2014 yılından beri casusluk suçlamasıyla tutsak bulunan Washington Post yazarı Jason Rezaian da bulunuyor.

İran’ın, geçen yıl ABD ve beş büyük güç ile mutabakata vardığı nükleer anlaşmaya sadık kaldığının Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu tarafından onaylanmasıyla birlikte yaptırımların gevşetildiği aynı gün mahkûm değişimi gerçekleşti.

ABD Başkanı Barack Obama ve AB, İran’a uygulanan finansal yaptırımların kaldırılmasına onay verdi. Anlaşmanın bir koşulu olarak Interpol on dört İranlıyı arananlar listesinden çıkardı. Listedeki isimlerin Arjantin’de AMIA Yahudi merkezi bombalanmasında ismi geçen şüpheliler olduğu şeklinde spekülasyonlar yapıldı ancak bu iddia daha sonra bir ABD’li yetkili tarafından yalanlandı. Söz konusu on dört kaçağın yaptırım veya ihracat kontrol ihlallerinde bulunan kimseler olduğu söylendi.

 68 yaşındaki Robert Levinson dokuz yıldır kayıp. Levinson’ın ailesi CNN’e verdiği demeçte diğer aileler adına mutlu olduklarını fakat serbest bırakılanlar arasında beklediklerinin tersine Levinson’ın olmamasının çok üzücü olduğunu belirttiler. Yedi çocuk babası Levinson, İran’ın Kiş Adasından kaybolduğu sırada CIA için çalışıyordu. Aynı zamanda eski bir FBI ajanı olan Levinson’un en son özel detektif olarak çalıştığı belirtildi.

İranlı bir yetkili Levinson’ın kaybolmasıyla bir ilgileri olmadığını ve ABD ile Levinson’ı arama çalışmalarında işbirliğine devam ettiklerini söyledi.