İnsanlığa açık mektup

Gençlik - Eğitim
19 Ocak 2016 Salı

Beni Yanar


Günümüz dünyasında egolar ve bireysel çıkarımlar, insanların duygularının önüne geçmiş durumda. Özellikle teknolojinin de gelişmesiyle insanlar arasındaki iletişim kopma noktasına geldi. Sokaktaki insana, taksideki şoföre bir şüpheyle, tedirginlikle yaklaşır olduk. Çoğumuz aynı binayı paylaştığı komşularıyla karşılaştığında bir selamı bile esirgiyor.

Çevresine karşı bu denli duyarsız kalan insanoğlu, yaşadığı şehri, ülkeyi, dünyayı değiştirmek için hiçbir şey yapma zahmetine girmiyor. Hayata karşı duyarsızlaşıyor ve her gün daha umursamaz oluyor fakat insanın ilk önce çevresinden başlatabileceği değişim hayatının bütün çehresini revize edebilir. Bu değişimin karşılığı da sosyal sorumluluk olarak adlandırılıyor günümüzde.

Sosyal sorumluluk, herhangi bir kâr amacı veya kişisel çıkar gütmeden, sadece insanın kendini ve çevresindekileri düzeltme adına yaptığı eylemlerdir. Bu eylemlerde en hayati nokta birlikte bir takım olarak çalışmaktır; çünkü insanlar çoğaldıkça yaptıkları eylemlerin gücü de bir çığ misali büyür.

Sosyal sorumluluk; kamu, özel sektör ve sivil toplumun bir amaç etrafında toparlanarak, ortak yaşama yönlenmeleridir. Toplumun çözüm üretilmesinde, iyileştirilmesinde, geliştirilmesinde ve sosyal adaletin sağlanmasında öncelikli olan konular eğitim, sağlık ve çevredir. Bu konular dünyamızın başlıca sorunlarıdır ve günümüz sosyal sorumluluk projelerinde en büyük önem bu konulara verilmektedir.

İnsanın kalbi canlıysa ruhu da canlı kalır. Eğer yardımlaşmayı, tek yumruk olmayı, bütünleşmeyi sağlayabilirsek çok daha güçlü olacağız. Teknoloji ondan aldıklarınıza göre yararlıdır. Teknolojinin amacı insan suretlerinden çok telefon ekranı görmek veya sanal ortamda saatlerce oyunlar oynamak değildir. Aksine yardımlaşmak, iletişim kurmak için çok önemli bir platformdur. Bir sosyal sorumluluk projesini sosyal medya üzerinden duyurarak insanlarda farkındalık yaratmak günümüzde çok kolay hale gelmiştir.

Egolarımızı bir kenara bırakalım. Benmerkezci hayat tarzını terk edelim artık. Bu dünya için yapabileceğimiz bu kadar iyilik varken hareketsiz kalmak niye? Bu iyilik illa dünya çapında, herkes için hayati önem taşıyan bir konu olmak zorunda değil. Yaşlı birine torbalarını taşırken yardım etmekten ağaç dikmeye, bir ülkeye yiyecek yardımı yapmaktan komşumuza selam vermeye kadar her şeyi kapsar sosyal sorumluluk.

Dünyayı değiştirmek elimizde… Küçük büyük fark etmez. Aktivizm insanın hayatını düzenler, insanı daha mutlu bir birey yaparken aynı zamanda dünyaya daha yararlı biri olmasını da sağlar. Şimdi kendimize biraz zaman ayıralım. Nelerden memnun değiliz? Neyin farklı olmasını istiyoruz? Düşünelim, çünkü değiştirebiliriz. Düşünelim, çünkü insanın isterse yapamayacağı hiçbir şey yoktur.