Beşincisi düzenlenecek olan Göztepe Kültür Derneği Kültür Festivali için artık geri sayım başladı. 6 Mart günü gerçekleşecek olan bu etkinlik, bilgininin kaynağına inerek rengârenk parçaların birleşmesi ile bütüne daha geniş bir perspektiften bakmayı hedefliyor.
Feride Petilon
Festival için çalışan ekibin amacı, doğru zamanda doğru kişiye ulaşarak doğru kitleye hitap edebilmek.
Festival ile ilgili ilk sözü Metin Bahar alıyor. “Beşincisini gerçekleştireceğimiz festival artık geleneksel oldu. Bugünü bekleyen ve bizimle aynı atmosferi paylaşmak isteyen bir kitlemiz var. Festival müdavimleri ilk günden itibaren derneğin çatısı altında keyifli ve güçlü faaliyetlerde buluşmak istedi. Bizler de elimizdeki imkânları maksimum değerlendirerek konusunda uzman kişiler ile bağlantı kurduk. Uzun çalışmalar sonucunda kimi zaman olumlu kimi zaman da bizleri hayal kırklıklarına uğratan cevaplar aldık ama sonuç olumlu bir tablo”
Doğan Yıldız farklı bir pencereden bakıyor. “Toplumu ayakta tutan kültürel zenginliktir. Deneyimlerinden, bilgisinden yararlanabileceğimiz herkese kapımız açıktır. Derneğimizin çok amaçlı salonlara sahip olması ise ayrıca büyük avantaj. GKD aynı zamanda, teknoloji ile donanımlı olarak zamana ayak uydurabiliyor. Bu açıdan bakıldığında en son sunum teknikleri derneğimizde de kullanılabiliyor. Böylece festival hem keyifli hem de güçlü hale geliyor”.
Davit Banana’ya gelince, bu yılkı festivali şöyle değerlendiriyor: “İlk üç yıl sadece katılımcıydım. Geçtiğimiz yıl festival günü görevli oldum ve olaya bütünde bakmak fırsatını elde ettim. Bu yıl ise çalışmaların başladığı ilk günden itibaren arkadaşlarım ile omuz omuza çalışıyorum. Bir etkinliğe gitmek ile o etkinliğe sahip çıkmak arasında çok büyük fark var. Sahip çıkmak demek her aşamasında var olmak demek”.
Rakela Levi’ye kulak verelim. “Her yıl çeşitli organizasyonlar yapıyorum. Deneyimlerimi GKD’de değerlendirdim. Birlikte çalışma fırsatı yakaladığım kişileri festival kapsamında görmek istedim. Umarım bu yıl arzu ettiğimiz ivmeyi kazanarak kültür festivalinin çıtasını yükseltiriz.”
İda Sarfati düşüncelerini şöyle paylaşıyor: “Festival fikri gündeme geldiği zamana akış, zamanlama, konuk ağırlama gibi detaylar bizi çok korkutuyordu. Beşincisini hazırladığımız festivalde artık anladık ki başarı detaylarda gizli olsa da önemli olan insana verdiğimiz değer. Başvurduğumuz çok değerli insanlar bizi hiç kırmadı. Bu bizim yapmaya çalıştığımız etkinliğin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Bilgiyi paylaşmak, güvenmek, hoşgörü ile yaklaşmak, çıtayı yükseltmek her zamanki temel prensibimiz”
Lizet Papo ise “Halkın nabzını iyi tutmak gerek. Kültür ile kazanılan her kişi çevresinde bir halka yaratacaktır. Festival, ortak paydada bir kaynaştırma hareketidir” diyor.
Refi Şaban genç neslin temsilcisi olarak şunları söylüyor: “Dış dünyada bulamayacağımız, bize özgü, bize ait bir festival olsun istedim. Bu açıdan elimden geldiği kadar fikirlerimi savundum. Festival komisyonu her konuya açık. Yeter ki doğru zamanda doğru insanlar ile iletişimde bulunabilelim.”
Klara Eskenazi festivalin geniş kitlelere ulaşarak kültürel mirasın geleceğe taşınması gerekliliğini savunuyor. “Herkes canla başla çalışıyor. Bu festival artık derneğin olmazsa olmazı haline geldi. Festival konuları ile konukları ile atmosferi ile beklenen, aranan, sorulan bir etkinlik” diyerek kendini ifade ediyor.
Vivet Yohay “Bu ekip, kültürün toplumumuzdaki imajını değiştirdi. Toplantıların son derece ciddi bir atmosferde geçmesi beklenirken, saatlere son derece sadık kalınan, eğlenceli bir o kadar da paylaşımcı bir atmosferde geçti. Şimdi artık her şey hazır. Sitemize giriliyor, kayıtlar yapılıyor”.
Murat Toledo festivalin sadece bir kültürel etkinlik olmadığını, birleştirici özelliği ile toplumun bir aynası haline geldiğini söylüyor. “Binamız teknolojik açıdan çağdaş donanımlara sahiptir. Salonlarımız yeterlidir. Derneğimiz güçlü ve dinamik yapısı ile festivale imza atıyor.”
GKD’nin başkanı Tery Yıldız ise “ Kültür sadece bilgidir demek son derece hatalıdır. Sanattan edebiyata, yeme içmeden mizaha ve dansa kadar uzanan çok geniş bir yelpazeden bahsediyoruz. Bu perspektif ile program yaratmak ciddi bir mesai ile mümkündür. Artık beşincisini hazırladığımız bu festivalin ardından yani 7 Mart günü artık altıncısı için çalışmaya başlamamız gerektiğini biliyoruz. Bu konuda bize destek veren herkese gönülden teşekkürler. İşte bu bağlamda geleceğe köprü kurduğumuzdan eminiz” diyor. 6 Mart GKD Kültür Festivalini ajandalarınıza, cep telefonlarınıza, Ipad’lerinize not edin ve kayıt yaptırmayı ihmal etmeyin.
GKD Kültür Festivali konu ve konukları...
PROF. DR. MEHMET SUNGUR: İlişkide Kadınlar ve Erkekler Benzerlik ve Farklılıklar
ERTUĞRUL ÖZKÖK: Ertuğrul Özkök ile Gündem
DR. NİSO BENALKABES: Farkındalık Terapisine Talmudik Yaklaşım
RAYKA KUMRU: Çocuklarıma Cinselliği Nasıl Anlatırım
DEBBİ ANTEBİ: Yurtdışı Üniversite alternatifleri
LEVENT ÜZÜMCÜ: Sanat ve Politika
HAY EYTAN YANAROCAK: Türk Yahudi’sinin Kimlik Bunalımı
JESS MOLHO: Etkili Konuşma Sanatı
PİNK LADİES: Pink Ladies Cookbook
NEVİN DÖLEK: Kariyer Yolu ve Hayat Başarısı
KAREN GERŞON, SUZET HERMAN, ANNA ESKENAZİ: Ketana por Sehora
LİNET KAZADO: Kişisel gelişim atölye çalışması
İLONA LEVİ: Mandala atölyesi
ŞELİ BENHABİB: Yağlı boya sergisi
RENATA SİBEL YOLAK: Kitap imza günü
GOLDEN AGE: ‘Altın Değerinde Hikâyeler’ kitap tanıtımı