İki farklı kurumun uzun yıllara dayanan bilgi ve tecrübesini aynı çatı altında birleştirerek, kısa sürede çok iş başaran Or Yom’u yakından tanımak istedik. Or Yom’un yeni dönem yönetim kurulu başkanı Moiz Romano ile çok büyük sorumluluk taşıyan Or Yom’un hem işleyişi hem de yeni dönem çalışmalarını konuştuk.
Or Yom nasıl hayata geçirildi, kısaca anlatır mısınız?
2013 yılında cemaatimizin kaynaklarını daha doğru kullanmak amacıyla, İhtiyarlara Yardım Derneği ile Barınyurt’ta kalan pansiyonerlerimizin tek çatı altında hizmet almalarına karar verildi. Bu amaçla Barınyurt binasında 101 pansiyonere en iyi hizmet verebilecek şekilde tadilatlara başlandı. Bina, işlevsel ve konforlu hale getirildi. 19 Mayıs 2014’te İYD yaşlılarının taşınmasıyla beraber Or Yom’da yepyeni bir yaşam başladı.
Or Yom’da kimlere hizmet veriyorsunuz?
Or Yom hem huzurevi, hem bakımevi, hem de engellileri barındıran hizmet yelpazesine sahiptir. Üç ayrı kategoride ele aldığımız pansiyonerlerimize gereksinim duydukları hizmet verilmektedir.
Türkiye’de ve dünyada huzurevi, bakımevi, engelli pansiyoneri bir arada barındıran tek örnektir.
Or Yom olarak vizyonunuz nedir?
Kendimizi geliştirmek ve profesyonel anlamda sunduğumuz hizmet anlayışı ile, pansiyonerlerimize sevgi, güven ve huzur dolu bir ortamda bir yaşam sunarak, Türkiye’ye model oluşturmayı, dünyada referans gösterilen bir huzurevi ve yaşlı bakım merkezi olmayı hedefliyoruz. Son olarak şunu vurgulamak isterim; genç gönüllü kardeşlerimizin bizlere katılmasını ve bağışseverlerimizin desteğini alarak, pansiyonerlerimize, hak ettikleri en iyi hizmeti vermek, onları mutlu etmek çabasındayız.
Or Yom’a girmek isteyen bir kişinin kabul süreci nasıl işliyor?
Or Yom’da kalabilmek için, kurumumuza öncelikle dilekçe ile talepte bulunulur. Anket komisyonumuz talepte bulunan kişinin yaşadığı ortamı yerinde görerek değerlendirmesini yapar. Uygun görüldüğü takdirde ‘huzurevinde kalabilir’ sağlık kurulu raporu ile de kabulü gerçekleştirilir.
0r Yom hangi profesyonellerden oluşan ekiple hizmet veriyor?
Or Yom’da sorumlu müdür, hekim, diyetisyen, psikolog, psikiyatr, fizyoterapist, sosyal hizmet uzmanı, hemşire, yaşlı bakım teknikeri, yaşlı bakım elemanından oluşan sağlık ekibi ile büro elemanı, temizlik personeli ayrıca bizlere yardımcı olan gönüllü kadınlardan oluşan kadromuz ile hizmet veriyoruz.
Bağış kaynaklarınız neler?
En büyük bağış kaynağımız plaketlerdir. Ayrıca, bayram ve mevlut bağışları da önemli bir yer tutuyor.
Kurumunuz bir huzurevi ve yaşlı bakım merkezi olduğuna göre, barındırdığınız kişilerin sağlık sorunlarını nasıl hallediyorsunuz?
Kurum hekimimiz, tüm pansiyonerlerimizin muayene ve değerlendirmesini yapar. Sağlık yönünden kendi ortamlarında tedavi süreci gerçekleştirilir. Hastaneye yönlendirilmesi gereken pansiyonerlerimiz cemaatimizin hastanesi olan Balat Hastanesine yönlendirilerek, ileri tetkik ve tedavisi gerçekleştirilir. Durumu huzurevi süreci dışında, takip ve bakım gerektiren pansiyonerlerimiz için ise, Balıklı Rum Hastanesinde hizmet verilmeye devam edilir.
Ambulans hizmeti için hizmet alımımız bulunuyor.
Kurumumuzda tam zamanlı bir fizyoterapist olması, yaşlılarımızın fizyoterapi ve rehabilitasyonu için bir farkındalık yaratıyor.
Egzersiz programları ile, pansiyonerlerimizin ağrılarının azaltılması ve mobilizasyonlarının kontrollü olarak sağlanması amaçlanıyor.
Diyetisyenimiz ile pansiyonerlerimizin yeterli ve dengeli beslenmesi için menüler hazırlanıyor. Kişiye özel diyet listeleri hazırlanmakta ve kaşerut kurallarına uygun hareket edilmektedir.
Gönüllü kadınlar hangi alanlarda sizlere destek veriyorlar?
Kurumumuzda pansiyonerlerimiz ile gün boyu iletişim ve etkileşim halindedirler. Gönüllü kadınlarımız, yaşlıların kurum sürecinin takip edilmesinde önemli role ve yere sahiptirler. Her günün gönüllüleri, ayrı organizasyonda görevlidirler. 48 gönüllü kadınlarımızla birlikte, ortak paydada, pansiyonerlerimiz için birlikte çalışmaktayız. Gönüllü kadınlarımız gezi, mutfak, mevlut, bayram, sosyal ve kültürel faaliyetler, bina ve oda düzeni, eğlence, halkla ilişkiler ve büro komisyonlarımızda yer alıyorlar.
Sosyal aktivite ve eğlence programları düzenliyor musunuz?
Hem kurumumuzda, hem de kurum dışında etkinlikler düzenliyoruz. Kurumumuz bünyesinde gerçekleşen kurum içi standart etkinliklerimiz; İbranice Dil Eğitimi, Tora Sohbeti, Grup Egzersizleri, Canlı Müzik, Bingo, Çeşitli Kart Oyunları, El İşi Faaliyetleri, Film Gösterimi, Sanat Terapisi ve doğum günü kutlamalarından oluşuyor.
Kurum içi faaliyetlerimizin yanı sıra, kurum dışı etkinliklerimizle de pansiyonerlerimizin hayatlarını renklendirmeye çalışıyoruz. Geziler pansiyonerlerimizin istek ve beklentileri göz önüne alınarak planlanıyor. Geziler genellikle müze, yemek, sinema, tiyatro, konser gibi etkinliklerden oluşuyor.
Kişisel bakımları nasıl yapıyorsunuz?
Kurumumuzda kuaför odamız mevcut. Saç, traş, manikür-pedikür dahil olmak üzere tüm özel ihtiyaçlar kuruma düzenli olarak gelen kişiler tarafından yapılıyor.
Kurumunuzda bayramla rı ve özel günleri nasıl kutluyorsunuz?
Tüm bayramlarımızı geleneklere uygun olarak kutluyoruz. Özel günlerde ve bayram günlerinde o güne uygun özel yemekler hazırlanıyor ve isteyen aile ve yakınları kurumumuzda misafir ediliyor. Her şabat ve bayramlarda, kurumumuzun içindeki sinagogda dua ediliyor, duadan sonra da seuda hazırlanıyor.
Yönetim kurulunuz kaç kişiden oluşuyor? Yeni yönetim kurulu üyelerinizi tanıyabilir miyiz?
Yönetim kurulu on bir üye ve üç danışman üye olmak üzere on bir kişiden oluşuyor. Yeni yönetim kurulumuz şu isimlerden oluşuyor: Başkan Moiz Romano, Başkan Vekili Nora Uyar, Başkan Yardımcısı Selim Cibili, Kadın Kolları Başkanı Toni Biçaçi, Genel Sekreter Selda Seneor, Sayman İzak Bivas, Üyeler Hayim Dalsarfati, Malka Alazraki, Meri Maya, Sabeto D. Baruh, Beki Muaraf, Başkan Danışmanları Selim Nahmias, Vivi Şebi, Viki Özromano.
Yeni yönetim kurulunun önümüzdeki dönemdeki projeleri neler?
Or Yom’da engelli pansiyonerlerimiz için özel eğitim sınıfı projesini hayata geçirdik. Özel bakım alanımızda, zihinsel engelli olan on pansiyonerimiz bulunmakta. Amacımız onlara bağımsızlıklarını kazandırmak, kendi kendilerine yeterli olmalarını sağlamak ve temel gereksinimlerini (yemek yeme, giyinme, tuvalet, temizlik gibi) karşılamasını ve sosyal yönden uyumlu davranmalarını öğretmek.
Algıları, kavramaları ve tepkileri farklı olduğundan ve diğer pansiyonerlerimizle de aynı ortamı paylaştıklarından, böyle bir sınıf kurmanın gerekli olduğuna karar verdik. Sorumlu Müdürümüz Derya Yücel’in çabaları ile bu projeyi gerçekleştirdik. Özel eğitim sınıfı oluşturduktan sonra, usta bir eğitmen temin ettik. Haftanın üç günü, usta eğitmenimiz Yıldız Hanım zihinsel engelli pansiyonerlerimize, bu sınıfta özel eğitim veriyor.
Bu özellikli gruba, becerileri doğrultusunda kurumumuzda bazı sorumluluklar vererek (galoş yapımı vb) onları hayata bağlamayı hedefliyoruz.
Medipol Üniversitesi ve Bilim Üniversitesi ile Or Yom arasındaki işbirliği ile Medipol Üniversitesinden Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümü öğrencileri (2. sınıftan 34 kişi, 3. sınıftan 36 kişi) ayrıca Bilim Üniversitesi Hemşirelik bölümü öğrencilerinden de 16 kişi, 2016 eğitim-öğretim yılında, klinik uygulama stajlarını kurumumuzda yapmak üzere bize gelmeye başladılar. Öğrencilerinin staj yapmaları için, üniversitelerin Or Yom’u tercih etmeleri bizi gururlandırıyor.
Ayrıca, hastane sonrası nekahet döneminde, kurumumuzda kalınması konusunda bir ünite kurmak düşüncesindeyiz.