İTÜ Teknokent’te güzel bir gün…

İTÜ’nün girişimciler için sunduğu destek programında farklı girişimcilerle bir araya geldim. Açıkçası, girişimciliği bu denli cesaretlendiren ve destekleyen oluşumların artması, Türkiye’nin sadece kopyalayan ve ‘ara eleman’ üreten konumdan çıkıp yaratan ülkeler konumuna girip çağ atlaması için büyük bir fırsat olacaktır.

Aydın BOLKAR Teknoloji
17 Şubat 2016 Çarşamba

İTÜ’nün girişimciler için sunduğu harika girişim destek programından, Teknokent bünyesinden genel müdür yardımcısı olarak çalışan eski bir arkadaşım sayesinde haberdar oldum. İTÜ Çekirdek adı verilen bu program dahilinde her yıl belirli bir eleme sürecinden geçen girişimlere belli koşullarda çalışma ortamı ve ilave destekler sağlanıyor. Aynı zamanda süreç içerisinde sektörde farklı tecrübeleri bulunan ve mentorluk yapmak isteyen iş adamları ile görüşen girişimlere tecrübe aktarımı sağlanıyor.

Benim de bu mentorlar arasında yer alıp alamayacağım sorulduğunda çok sevindim ve severek yapabileceğimi söyledim. 10 Şubat günü öğleden sonra aşağıda kısaca açıkladığım girişimlerle bir araya geldim. Kısaca kendilerini tanıtmaya çalışacağım.

Brandalis: İletişim sektöründe çok uzun seneler üst düzey yöneticilik yapmış olan Başak Karlıdağ Merter’in, kardeşi Mehmet’in yazılım kabiliyetleriyle vücuda getirdiği girişim, yalnızca Lovemark’ların (tüketicilerin aşık oldukları markalar) Pinterest’i şeklinde özetlenebilir. Henüz kasım ayında faaliyete geçen girişim bu kısa süre zarfında yaptıkları 1-2 denemede çok güzel geri dönüşler almış. Gelir modeli olarak reklam dışında farklı alternatiflerin de değerlendirilebileceği girişimin hedefi üç ay içinde 100 bin kullanıcıya ulaşıp ilk yatırımını almak ve uygulamayı Amerika’ya taşımak…

 Beesportive: Henüz bir girişim bile olmayacak kadar başlangıç aşamasında olan bu Facebook grubu, ilk denemelerini 2-3 aydır İTÜ içinde yapıyor ve kısa zamanda 4.000 üyeye ulaşmış durumdalar. Spor yapmak isteyen bireyleri bir araya getirmeyi planlayan girişimin ilerleyen aşamalar ile çok çeşitli planları var. Kerem Engin tarafından hayata geçirilecek proje ile spor salonlarını, değişik sporlarla ilgilenen benzer hobi sahiplerini bir araya getirmek mümkün. Uzun bir yol ama çok güzel geri dönüşleri olabilir.

 Lin Acc test cihazı: Radyoterapi tedavisinde kullanılan oldukça pahalı cihazların düzenli kalibre edilmelerini sağlayacak optik bir cihaz, kontrol yazılımı ve raporlama aracından oluşan proje, patentlenebilecek fikri sayesinde oldukça büyük potansiyel arz ediyor. Niş bir pazara hitap ediyor olmasına rağmen potansiyeli yüksek ve sunduğu hizmetin tıbbi karşılığı, tedavi gören hastaların yanlış tedaviyi görmesini engellemeyi amaçlıyor.

 Captcha Enjoy: Web sitelerinde doldurduğumuz formların alt kısmında yer alan ve bilgisayar olmadığımızı web sitesine ispatlamak zorunda olduğumuz doğrulama uygulamalarına ‘Captcha’ deniyor. Bu uygulamaların reklamla birleştirilmesi sonucunda web sitesi sahiplerine ilave kazanç sağlanmasını sağlayacak olan uygulama teknik olarak tamamlanmış. Ancak dağıtım tarafında ve satış tarafında kat etmesi gereken uzun bir yol var.

 Mihmandar: Eski zamanlarda hanlarda yer gösterici olarak çalışan kimselere verilen bir isim olan Mihmandar, adının tarif ettiğini teknolojik olarak yapmayı hedefliyor. İTÜ Geomatik Mühendisliği mezunu Sarp Tomrukçu ve uzun yıllar GSM operatörü firmalarda yazılım geliştirme uzmanı olarak çalışan Ahmet Salih Er’in kurdukları girişim kapalı alanlarda yönlendirme ve buna bağlı lokasyon bazlı hizmetler sunmak üzere yola çıkmışlar. İlk projelerini yakın zamanda İstanbul’un önde gelen AVM’lerinden birinde başlatacak olan Mihmandar ile AVM’ye girdiğimiz zaman hiçbir uygulama yüklemeden AVM içinde istediğimiz mağazanın yerini tespit edip telefonumuzun bizi oraya yönlendirmesini mümkün kılabileceğiz. Veya, AVM içinde aradığımız ürünü girerek o anda aranan ürünle ilgili var olan kampanyaları ve satış yapılan noktaları akıllık bir şekilde listeleyip yönlendirme yapmak da mümkün olabilecek. Benzer firmaların aksine bir abonelik yöntemi ile iş yapmayı hedefleyen Mihmandar’ın önümüzdeki altı ay ile ilgili oldukça agresif planları bulunuyor. Umarım başarılı olup yurt dışına da açılabilirler.