Kısa bir süre önce yayın hayatına başlayan, Yahudiler kadar, Yahudi olmayan yazarlara da yer vererek çok sesliliği ön planda tutmaya çalışan Avlaremoz sitesi, gündeme getirdiği konu başlıklarıyla dikkati çekiyor.
Türk Yahudi gençliğinin, özellikle sosyal medya üzerinden daha fazla sesini duyurmaya, görüş ve düşüncelerini daha fazla kaleme almaya başladığı bir dönem yaşıyoruz. Bunun sonucu olarak da daha fazla blog, basın ve medyada yer alan daha fazla Yahudi yazar görüyoruz.
Böyle bir dönemde yayın hayatına başlayan Avlaremoz, özellikle gündeme getirdiği konu başlıklarıyla çok dikkat çekiyor. Yahudi olmayan birçok yazarın da katkılarıyla genişleyen Avlaremoz’un kurucuları kuruluş ve varoluş amaçlarını şu şekilde açıklıyor:
“Antisemitizme karşı mücadelede gerek yazılı basında gerek sosyal medyada yeteri kadar güçlü bir sesin bulunmadığından şikâyet eden ve Yahudi kültürünün, tarihinin Judeo-Espanyol mirasının görünürlüğünü artırmaya hevesli, Yahudi olan, olmayan, az Yahudi, çok Yahudi, bazen Yahudi bireyler olarak bir araya geldik. Avlaremoz (Konuşalım) ismi, ‘kayadez’ (Suskunluk) geleneğine karşı bir başkaldırı olduğu kadar bir manifesto niteliği taşıması için seçildi. Bizi bir araya getiren en temel meselelerden biri de bu geleneğin aksine söyleyecek sözlerimizin olmasıydı. Çok sesli, çok kimlikli olmayı önemseyerek ve ön planda tutarak Avlaremoz’u kurduk. Bu platformun en önemli özelliklerinden biri de bağımsız olması. Antisemitizme karşı üretilecek her türlü fikre açık olan Avlaremoz’un çerçevesini nefret söylemi üretmemek ve içermemek olarak çizmek mümkün. Bu çerçeveye uygun, toplumun her kesiminden tüm katkılara açık olan Avlaremoz’un aynı zamanda kemikleşmiş bir temsiliyet iddiası da yok. Şeffaf duvarları olan esnek ve geniş bir alan olma niyetinde olan Avlaremoz’un tüm yazarları yalnızca kendilerini temsil etme niyetinde.”
22 Ocak’ta yayın hayatına başlayan Avlaremoz’da haberlerin yanı sıra, hayatımızda karşılaştığımız antisemit söylem ve olaylara karşı tepki yazıları da dikkat çekiyor. Turkcell’in gençlere yönelik reklam kampanyasında Yıldız Tilbe’nin rol almasına ilk tepki gösterenlerden biri Avlaremoz olmuştu. Sitenin yazarları arasında yer alan Defne Sandalcı, Agos’da yer alan söyleşide, bu ekibe neden katıldığını şu sözlerle ifade ediyor: “Ben Yahudi toplumunun içinden bir ses değilim. Tüm derdim antisemitizm. Irkçılığın bir kolu olarak görülüyor, ama daha farklı bir şey antisemitizm, bir devlet aygıtı, soyut ve her yerde karşılaşıyoruz. Yahudilerin içinde bile, antisemitizm demeyelim ama farkındalık eksikliği var. Bir sürü Yahudi insandan ‘Ben hiç antisemitizmle karşılaşmıyorum lafını’ duyabiliyoruz.”
Avlaremoz’da Riva Hayim, Işıl Demirel gibi Şalom yazarlarının yanı sıra, Serdar Korucu, Eli Halegua, Henry Çiprut, Ceni Palti gibi isimlerin yazılarını okumak mümkün. Günümüz Yahudi gençliği arasında neredeyse hemen hiç rastlanmayan Judeo-Espanyol / Ladino dilini ve kültürünü koruma amacını da taşıyan Avlaremoz’da bugünler de gündem Ladino’yu yaşatmak amacıyla kültürel etkinlikler.
Avlaremoz'u okumak için tıklayınız.
twitter adresi: @avlaremoz
facebook adresi: Avlaremoz