İnternetteki bilgiler ne kadar güvenilir?

Neli AŞKANER Çocuk-Aile
2 Mart 2016 Çarşamba

Hepinize yeniden merhaba,

Bu hafta ‘internetteki bilgiler ne kadar güvenli’ sorularına değinmek istiyorum. Birçoğunuzun bildiği gibi artık kimse internetteki yorumları ve bilgileri okumadan ne alışveriş yapıyor ne de doktora gidiyor. Peki, internetteki bu bilgiler ne kadar güvenilir? Çocuğunuzla ilgili bir destek arayışınız olduğunda hangi bilgilere güvenecek hangilerini görmezden geleceksiniz ve doğru uzmanı nasıl bulacaksınız? İşte size bu konuda destek olabilecek önemli bir kaç kriteri aşağıda paylaşıyorum.

1

Öncelikle sağlıkla ilgili bir sorununuz olduğunda acil durumlarda internette vakit kaybetmektense hemen çocuk doktorunuza danışmanızı tavsiye ederim. Medikal ilaçlar ya da alternatif tıp ürünleri kesinlikle kişiye özeldir ve herkeste farklı reaksiyonlar yaratabilir bu yüzden kesinlikle güvenilir bile olsa başka birinin önerisi ile çocuğunuza ilaç vermemelisiniz.

2

 İlaç kullanmaya karşı olduğunuz durumlarda ise yine önce doktorunuzdan gerekli ilaçları öğrenmeli temin etmeli daha sonra alternatif yollara başvurabilirsiniz. Çünkü alternatif yöntemler işe yaramaz ise ya da yeterli olmaz ise gece yarısı 39 derece ateşli bir çocuk için panik olup sürünmektense doktorunuzun verdiği güvenilir ilaçlar elinizin altında olmalıdır.

Peki, psikolojik açıdan yaşanılan sıkıntılarda anne bloglarını okumak ve önerileri denemek ne kadar sağlıklı?

1

Yine hastalıklarda olduğu gibi her çocukta işe yarayan yöntemler sizin çocuğunuzda başarılı olacak diye bir kural yok. Eğer sorun günlük yaşantınızı etkiliyorsa ve bir haftayı aşkın süredir artarak seyir ediyorsa mutlaka bir psikoloğa danışmanızı öneririm.

2

 Diğer anneler çoğu zaman size en iyi geribildirimi verebilecek birer kaynak olabilirler. Bu konuda annelere ve düşüncelerine her zaman çok değer vermişimdir. Ancak unutmamak gerekir ki bir psikologla çalışmak farklı bir enerji uyumu gerektirir. Size uyan bir psikolog yaklaşımı çok yakın bir arkadaşınızın aile dinamiğine uymayabilir ve aynı şekilde tersi de sizin için geçerli olacaktır.

3

  Bazı özel doktor uzman sitelerinden hem aradığınız özelliklerde bir uzman bulabilir hem de oradaki yorumlardan faydalanabilirsiniz.

Psikolog seçerken nelere dikkat etmeliyim?

1

Bu tedavi yöntemi uzun soluklu olacağından birlikte çalışabileceğiniz, tarzını beğendiğiniz ve aile yapınıza uyacak bir danışman seçmeniz önemli olacaktır.

2

Seçtiğiniz psikoloğa uzmanlığı ve deneyimleriyle ilgili sorular sorabilir ve çekinmeden ne tarzda nasıl bir yaklaşımda çalıştığını öğrenebilirsiniz. Bu sizin en doğal hakkınız.

3

Ücretinin ve ofisinin size uygun miktarda ve uzaklıkta olması da önemli bir kriter çünkü başlarda haftada bir ya da iki kere görüşmeniz gerekebilir.

Son olarak unutmamak gerekir ki,

 Psikolog çocuğunuzu götürüp tedavi ettirebileceğiniz bir kişi olmaktan çok eşiniz ve sizinle de çalışacak hatta gerekli olursa ailenin diğer üyelerini de tedavi planına katmak isteyecektir.

 Siz davranışlarınızı uzmanınızın önerileri akabinde değiştirmedikçe çocuğunuz en iyi psikoloğa gitse bile eve döndüğünde yine aynı davranış kalıplarını gösterecektir.

 Anne babayı işin içine dâhil etmek ve birlikte çalışmak en önemli kuraldır.

 Psikoloğunuzun önerileri eğer sizin için uygulaması imkânsız isteklerse bunu ile getirebilir ve farklı çözüm yolları üzerinde çalışabilirsiniz. Çünkü aile yapınızdan dolayı uygulayamayacağınız bir yol denemek ve başarısız olmak size daha da çaresiz ve başarısız hissettirebilir.

 Bir sorun olduğunda internetteki bilgi kirliliği doğru yönlendirilmediğinde ailede daha büyük paniğe yol açabilir. Çünkü her semptom yani ortaya çıkan sorun tek bir rahatsızlığın varlığına işaret etmez. Mesela gece uyku problemleri yaşayan bir çocuk yaşının gerektirdiği korkulardan dolayı etkilenirken, bir başka çocuk anne özleminden ya da ayrılık kaygısından dolayı aynı problemleri sergiliyor olabilir. Bu yüzden fazla zaman kaybetmeden bir uzmana danışmakta fayda olduğuna inanıyorum.

Unutmamak gerekir ki, internetteki bilgiler doğru bile olsa ‘doğru tanıyı’ ancak bir uzman koymalı ve ‘doğru tedaviyi’ de bir uzman eşliğinde uygulamalısınız.