İsrail’de Bar-İlan Üniversitesinde doktora yapan ve sinir sisteminin çalışma şekli üzerine yaptığı keşiflerle çığır açan Amir Goldenthal henüz 20 yaşında.
Goldenthal ileri fizik teorilerini kullanarak beynin sinir hücreleri arasındaki ilişkileri açıklayan bir tez yazarak, biyo-teknoloji dalında master derecesi aldı.
Genç İsrailli dâhinin tezini okuyan Bar-İlan Üniversitesi profesörleri onu doktora sınıfına kaydetmekte herhangi bir sakınca görmedi.
Yaptığı araştırmalarla Japonya’da toplanan Nobel Ödülü Sahipleri konferansına katılmaya hak kazanan ve tezi En İyi Tez seçilen Goldenthal, birçok akademik toplantıda konuşmacı olarak yer aldı.
16 yaşında üniversitede fizik okumaya başlayan , 20 yaşında master tezini tamamlamayı başaran dahi çocuk, kendisi hakkında şöyle konuşuyor: “Her zaman fizik ve biyolojiye meraklı bir çocuk oldum, ancak hiçbir zaman yapacağım araştırmalardan çıkan sonuçların hastaları tedavi etmekte kullanılacağını düşünmemiştim.”
Genç dahi yakında danışman profesörü Ido Kanter ile Almanya’daki Tıp Araştırma Merkezine gidecek ve beyin dokuları zarar görmüş kişilerin tedavi edilmesi konusunda deneysel araştırmalar yapacak.
Uzmanlar Goldenthal’ın keşiflerinin epilepsi, Alzehimer ve Parkinson gibi hastalıkların tedavilerinin bulunması için bir adım olarak niteliyorlar.
Source: Tamar Trabelsi-Hadad, Yedioth Aharonot