Kemikleri 30 yıl kadar Brezilya’da adli tıp merkezinde kalmasının ardından Auschwitz’in ‘Ölüm Meleği’ Josef Mengele’nin kemiklerinin, eğitim amacıyla yeni doktorların kullanımına verildiği belirtildi.
1979’da Brezilya’nın Bertioga kasabasında denizde yüzerken inme sonucu hayatını kaybeden Auschwitz’in canavar doktoru Josef Mengele, sahte bir isimle Sao Paulo’da toprağa verilmişti. Ancak 1985’te mezarının ortaya çıkmasının ardından Campinas Devlet Üniversitesi uzmanları tarafından yapılan DNA testi sonucunda gerçek kimliği tespit edildi ve onun insanlar üzerinde tıbbi deneyler uygulayan, kimlerin gaz odalarına gönderileceğine karar veren ‘Ölüm Meleği’ lakaplı Josef Mengele olduğu anlaşıldı.
Savaş suçlusunun beden kalıntıları 30 yıl kadar Sao Paulo’da bir adli tıp merkezinde kaldı. Ailesinden hiç kimse bu kalıntıları sahiplenmek üzere başvuruda bulunmadı. Mengele’nin kimliğinin belirlenmesinde çalışmış kişilerden biri olan Sao Paulo Üniversitesi profesörü Dr. Daniel Romero Muniz, Mengele’nin kalıntılarını bilimsel araştırmalarda kullanılmak üzere sahiplenmek amacıyla açtığı davayı bu ay kazandı. Dr. Muniz basına yaptığı açıklamada, “Mengele’nin iskeleti öğrenim gören doktor adayları için iyi bir örnek oluşturacak” dedi. Geçtiğimiz hafta sonu Brezilya televizyonunda Mengele’nin iskeletini sergileyen Dr. Muniz leğen kemiğindeki çatlağa ve yanağındaki deliğe ve kimliğinin belirlenmesinde yardımcı olan sinüzitlere dikkat çekti. “Auschwitz’de bulunduğu yıllarda bir motosiklet kazası geçirmişti. Leğen kemiğindeki çatlak da o kazanın izi” sözleri ile bilgi verdi. Josef Mengele 1949’da Almanya’dan kaçmış, Brezilya’ya yerleşmeden önce Arjantin ve Paraguay’da bir süre yaşamıştı. 68 yaşında ölümüne dek Nazi avcıları ve Mossad’a yakalanmamayı başarmıştı.