Özverili çalışmalara imza atarak çocukların hayatlarını güzelleştirmek için çalışan Yetimleri Koruma Derneği’nin gönüllüleri ile görüştük. Bize derneğin tarihçesini anlattıkları gibi, bu dernekte çalışmanın kendilerine neler kattığını, neler hissettirdiğini paylaştılar.
ONURSAL BAŞKAN MOŞE TARAGANO
1917 yılında Osmanlı İmparatorluğu himayesinde yaşayan 150 bin civarında Musevi asıllı vatandaş arasından, yetim kalan kimsesiz çocukları belirleme amacıyla, cemaat yöneticileri bir araştırma yaptılar. Tespit edilen yetim çocuk sayısı o günlerde 750 idi. Bu ihtiyaç karşısında, çocuklara sıcak bir yuva temin etme isteğiyle 1918 yılında, Osmanbey Fırın Sokak’ta ‘Orfelinato İsraelit’ adında bir dernek kuruldu.
Başlarda dernek bünyesinde sadece 36 çocuk barındırılabildi. Ancak Balkan ve Birinci Dünya Savaşları sonrasında, çok sayıda çocuğun yetim kalması ve bu savaş yetimlerinin yanı sıra, 1917 Bolşevik İhtilali sırasında ailelerini yitiren çocukların da İstanbul’a sığınmasıyla, gittikçe artan ihtiyaç karşısında, Hasköy’deki Kamondo Okulu binasına geçildi. Ardından Ortaköy’de iki bina satın alınarak, yetimler için tahsis edildi.
1970’li yılların sonlarına doğru, gittikçe azalan çocuk sayısı ve finansal sorunlar nedeniyle, Orfelinato’nun binaları bir ilaç firmasına kiralandı. Dernek bünyesinde bakılan çocuklar da, ailelerin yanlarına yerleştirildiler. İdealist birkaç yöneticinin yürüttüğü bürokratik işlemler dışında, Orfelinato neredeyse unutulmaya terk edildi.
1985 yılında Sayın Lote ve merhum eşi Henri Russo önderliğindeki gönüllülerin üstün çabalarıyla, Şişhane’de ‘Yetimleri Koruma ve Barındırma Derneği’ ismiyle tekrar faaliyet göstermeye başladı. Ardından, değişik adreslerde hizmet veren dernek, 13 seneyi aşkın bir zamandır, Osmanbey’deki adresinde, sevgi dolu bir grup gönüllünün özverili çalışmalarıyla, 0–18 yaş arası çocuklara destek vermeye devam ediyor.
DEYZİ HİÇSOLMAZ
Orfelina ailesinin en yeni üyelerinden biri olarak, derneğimizin özveri ile çalışan eski gönüllüleri ve başkanımızın liderliğinde, ihtiyacı olan çocuklarımıza daha iyi imkânlar ve destek sunabilmek için, kısa zamanda birçok projeyi hayata geçirmenin keyfini yaşamamızın dışında, aldığımız geri bildirimlerle de ne kadar iyi bir iş yaptığımızın da haklı gururunu yaşıyorum.
Derneğimizde çalışan tüm gönüllüler ortak bir hedefi olan, ihtiyaçlı çocuklarımıza daha güzel bir yaşam sağlama amacı ile, kendi bilgilerimiz yeteneklerimiz ve becerilerimiz doğrultusunda faaliyet gösteriyor.
Çocuklarımızın mutluluğunun paha biçilmez olduğu bilinci ve yapacağımız en ufak bir katkının, mutlu nesillerin yetişmesindeki önemini vurgulayarak, cemaat üyelerimizin, projelerimize aktivitelerimize katılmanızı ve değerli bağışlarınızı derneğimizden eksik etmemenizi temenni ediyorum. Her desteğiniz, çocuklarımıza eğitim, sağlık, gıda, giyim, sosyal aktivite olarak geri dönmekte.
RAKEL BENZERAY
Bu dernekte çalışmaya başladığım zaman, yeni hayatlar tanıdım. Zaman içinde bu yeni hayatlar ile kendi dünyam iç içe girmeye başladı. Yıllar içinde büyüyen çocukları ve onlara bir şeyler katabildiğimizi görmek çok güzel bir duygu. Fakat sadece bu yetmiyor. Hep daha çok vermek, daha çok ilgilenmek istiyorum. Bazen çok yoruluyoruz, bazen kendi aramızda tartışıyoruz. Fakat sonunda, küçük yüzlerdeki ufacık bir gülüş her şeyi unutturuyor bize. Ben bu dernekte küçük dokunuşlarla büyük işler yapılabileceğini gördüm.
LİDYA KOHEN
Orfelina Derneğinin yeni üyelerinden biri olarak, öncelikle hayatta birilerine destek olmak, kol kanat germek, muhtelif imkânsızlıklar neticesinde, zora düşmüş çocuklara nefes aldırmak, ışık vermek, onların maddi ve manevi ihtiyaçlarına bir nebze de olsa katkıda bulunmak, benim için tarifsiz bir duygu. Ayrıca, beraberce bir faaliyet yaparak, cemaatimizin birlik ve beraberliğine de katkıda bulunmak, Yetimleri Koruma Derneğinin misyonunu, hedeflerini ve yaptığı destekleri tanıtmak, beni çok mutlu etmektedir. Sizlerin de, bizim bu önemli amacımıza destek olmanızı canı gönülden arzu ediyorum.
EMEL BENBASAT
Bu dernekte çalışmaya başlamamın en büyük nedeni, derneğimizin misyonunun çocuklar üzerine olması.
Geleceği şekillendirirken, onların hayatına küçücük bir dokunuşla değmenin tarifsiz mutluluğunu yaşadığımı söylemeliyim. Bugün, bünyemizde bir yetimhane ihtiyacı olmayan çocuklarımızın olması, işin sevindirici yanıyken, her çocuğun eşit ve yaşanabilir bir hayata sahip olması gerektiğine inandığım için, dernekteki arkadaşlarımın uyumlu olmaları ve bizi hep daha iyiye götüren çalışmaların bir parçası olmaktan gurur duyuyorum. Başkanımızın da dile getirdiği gibi, biz hep birlikte büyük bir aileyiz ve sizlerin destekleri olmazsa tek başımıza hiçbir şeyi başaramayız.
BAŞKAN NEDİM KALAORA
Orfelina ailesinin yeni başkanı olarak, derneğimize gönül vermiş ve yıllarca derneğimiz için çalışmış eski gönüllülerin tecrübeleri ve tabii ki yeni genç çalışanların da dinamizmini, açık fikirli düşüncelerini ve atikliklerini birleştirebilmenin gururu içindeyim. Çok kısa zamanda ciddi bir yol kat ettiğimizi bildirmeden geçemeyeceğim. Yaş ortalaması en genç gönüllü çalışanların lideri olmak da bana çok büyük bir heyecan veriyor. Hedefimiz, bünyemizdeki 0 ile 18 yaş arası çocuklarımıza daha kaliteli bir yaşam standardı verebilmek. Bunun için de tüm gönüllülerimiz ve profesyonel ekibimizle canla başla çalışıyoruz. Bir sene içinde, gönüllü kadromuza, genç ve dinamik ciddi bir katılım sağladık. Bu katılım bize yeni heyecanlar ve yeni projelerin uygulanmasını hayata geçirilebilme fırsatı sundu.
Bu projeleri çocuklara uyguladıktan sonra, çocukların yüzündeki mutluluk tebessümünü gördüğümüzde ben ve ekip arkadaşlarımın, o anda hissettiklerini yazıya döküp anlatabilmek gerçekten çok zor. Size bazı projelerimize kısaca anlatmadan önce şunu belirtmek isterim: Orfelina, Yetimleri Koruma Derneği olmakla birlikte, bünyemizde, destek olduğumuz hiçbir yetim çocuk yoktur. Sadece ihtiyaçlı kardeşlerimiz vardır. Peki, biz ne yapıyoruz? Her çocuk yeni alınan ve sadece kendisine ait olan bir kıyafet giymek ister. Bu nedenle, çocuklarımıza, belli periyotlarda alışveriş merkezlerinde bulunan zincir mağazalardan, içinde belli bir rakam yüklü hediye kartları veririz. Her ay, belli rakamlardaki gıda yardımını, hazır paket olarak değil de, anlaşmalı olduğumuz marketlerden kendi istekleri doğrultusunda, alışveriş yapabilmelerine olanak sağlayacak şekilde, hazırlanan kartlar ile sağlarız. Belirli bir rakam doğrultusunda, kaşer kasaptan alışveriş yapabilmelerine de destek veririz. Çocuklara sağlık, terapi ve pedagog destekleri veririz. Yıl içinde, muhtelif zamanlarda, çocuklarımız ile buluşup faaliyetler düzenler, moral aşılamaya çalışırız. İmkânlarımız doğrultusunda, çocuklarımızın her türlü maddi ve manevi ihtiyaçlarına yetişmek için, ‘bunları nasıl yaparız’ şeklinde aramızda tartışır ve çözümler üretiriz. Tabii ki, sizlerin destekleriyle, bayramlardaki hediye ve kart bağışlarıyla, sene içinde gelen bağışlar ile ve bünyemizde yeni yapmaya başladığımız, düğün-sünnet-Anneler Günü gibi özel günlere yönelik hediyeliklerimizle, gönüllülerimizin hazırladığı bonbonyerlerimizle, sene içinde yaptığımız gezi ve tiyatro faaliyetleriyle, her geçen gün vermekte olduğumuz desteği arttırmak için çabalıyoruz.
Yeni olan bir projemizi hayata geçirme kararı aldık. Bu projeye de biraz değinmek isterim: Bir aile, bir çocuğumuzu evlat edinir gibi bünyesine alıyor. Tabii ki iki taraf da birbirini tanımıyor. Bu aile kredi kartı ile otomatik ödeme talimatı verip, her ay sahiplendiği çocuğumuzun giderlerini karşılıyor. Gönüllülerimiz de, kendi bünyelerindeki çocukların her türlü sorunuyla yakından ilgilenerek, kendilerine olabildiğince manevi destek vermeye çalışıyor.
Bizler geleceğimiz olan çocuklarımız için çalışıyoruz. Onların daha iyi birer birey olarak yetişmesi için her türlü fedakârlığı yapmaya hazırız. Bizlerden desteklerinizi eksik etmeyin. İnşa etmekte olduğumuz geleceğimizi şekillendirirken çıktığımız bu uzun yolda, bizlerin ve çocuklarımızın elinden tutmaya devam edin. Unutmayın ki, biz sizlerin varlığıyla çok büyük bir aileyiz.