1. Livreria Hebraika
XIX. yüzyılın sonuna doğru, 1894'de, İbranice öğretmeni Aron Şalom tarafından Aynalı Kavak semtinde bir İbranice Eserler Kütüphanesi kurulmuştu. Edebiyat, tarih, fen ve modern yaşam konularında eserler ve de romanlar içeren zengin bir kitap koleksiyonunun bulunduğu bu kütüphaneye ayda 6 kuruş karşılığında abone olunabiliyor ve sınırsız kitap ve gazete okunabiliyordu. Hasköy dışında ikamet edenler ise, Karaköy’de Perçemli sokakta bulunan Zülfaris Sinagogu yanındaki kitapçı Binyamin Behar Yosef’e müracaat ederek aynı hizmetten faydalanabiliyorlardı.
2. Karay Mezarlığı
İstanbul’daki ilk Karay Mezarlığı, Yazıcı Sokak’ta Boton Han’ın (halen Doğan Han) bulunduğu alanda idi. Karay Mezarlığı halen, Çıksalın’da Hasköy Mezarlığının sol kesiminde, Türk Karaim Cemaati Vakfına bağlı ayrı bir birimdir.
3. Moda’da ibadethane
1920-1930’lu yıllarda, Moda-Bahariye’de, şimdiki Rexx Sineması’nın yerinde, Rus göçmeni Stroçkin isminde bir Musevi’nin işlettiği Apollon tiyatrosu bulunmakta idi. Bina, özellikle Roş Aşana ve Kipur gibi bayramlarda ve bazı özel günlerde sinagog olarak kullanılmakta idi.
4. Miniatürk
Sütlüce’deki Miniatürk gezi parkında, yurdumuzdaki çeşitli değerli yapıların 1/25 oranında ölçekli maketleri sergilenmektedir. 2003 yılından beri ziyarete sunulan 122 eserden biri de, Balat’taki Ahrida Sinagogu maketidir.
5. Unkapanı Sinagogu
Haliç kıyısında inşa edilmiş olan bu sinagoga denizden kayıkla ulaşmak da mümkündü. Sinagog, mail-i inhidam olduğu gerekçesiyle, Haliç Düzenleme Projesi çerçevesinde Temmuz 1985’de yıkılmıştı.
6. Acıktınız mı?
Bahar geldi, Enginar mevsimi başladı. Güney Avrupa ve Akdeniz Bölgesi ürünü olan enginar yurdumuza ilk kez Sefaradlar tarafından getirilmiş ve Ortaköy’de ekilmişti.