İsrail’den Arap bölgelerine yardım için yeni bütçe

İsrail hükümeti tarafından onaylanan milyar şekellik yeni bütçe Arapların yaşadığı bölgelerin hayat kalitesini arttırmayı hedefliyor.

Dünya
18 Nisan 2016 Pazartesi

İsrail’deki Arap vatandaşların yoğun olarak yaşadığı Sakhnin’de üst düzey bir yetkili basına verdiği demeçte, hükümetin Arapların yaşadığı bölgeler için multi-milyar şekellik bütçe ayrılmasını doğru yönde bir adım olarak niteledi.

İsrail’in kuzeyindeki Arap yerleşim bölgelerinden biri olan Sakhnin Belediye Başkanı Kasım Abu Raya, “Çok doğru yönde alınmış bir karar ve iyi bir plan. Hükümet yetkililerinin, bakanların ve Devlet Başkanı’mız Reuven Rivlin’in de bu planı destekliyor olduklarını duymak beni çok umutlandırdı. Bu plan sayesinde şehrimizde, eğitim, altyapı, barınma ve sosyal hizmetler gibi birçok alanda katkılar sağlanacak. Uygulamayı da takip edeceğiz. Birçok Arap şehri gibi Sakhnin de bütçeden faydalanacaktır” dedi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Ekonomi Bakanı Moshe Kahlon ve Sosyal Eşitlik Bakanı Gila Gamliel tarafından teklif edilen tasarı hükümet tarafından onaylandı. Ekonomik ve yapısal gelişimin kapsamlı olarak desteklenmesi hedefleniyor. Beş seneye yayılacak olan plan için bütçeden toplamda 10-15 milyar şekel ayrılacak ve barınak, eğitim, Arap kadınların çalışması, altyapı, sosyal yardım hizmetleri ve toplu taşıma için finansman olarak kullanılacak.

Netanyahu bu bütçe ile azınlıklara yardım etmek ve yaşam kalitesindeki farkı azaltmanın amaçlandığını belirtti.