Şalom’un Judeo Espanyol lisanındaki eki El Amaneser’in editörü Karen Gerson Şarhon, IMC kanalında yayınlanan ‘Ne Yiyorsak Oyuz’ yemek programının konuğu oldu.
Şarhon, programın yapımcısı ve sunucusu Defne Koryürek’in sorularını cevapladı ve Sefarad mutfağı hakkında bilgi verdi.
Programın açılışında sunucu Koryürek, Yahudi mutfağının sadece damağa yönelik olmadığını, bir Musevi’nin bayram sofrasına bakarak o toplumun geçmişte neler yaşadığını anlamanın mümkün olduğunu belirtti.
Şarhon da Yahudilerin bir zamanlar İspanya’da yaşarken özellikle patlıcan ve patlıcanla pişirilen yemeklere meraklı olduklarını, bir evin içinde Yahudilerin yaşayıp yaşamadığını mutfaklarından gelen patlıcan kokusundan anlaşıldığını anlattı.
Zeytin ve zeytinyağının Akdeniz kültürüne etkisinin de konuşulduğu programda her Yahudi cemaatinin yaprak sarmayı farklı yaptığından, Yahudi Kaşerut (Helal yemek) kurallarının yemek tariflerini nasıl etkilediğine kadar farklı konular konuşuldu.