Tarihte ilk ona giren Yahudi kadınlar

Dünya çapındaki kadınların sosyal, ekonomik, kültürel ve siyasi alanlardaki katkıları yadsınamaz. Geniş düşünüldüğünde ilham veren Yahudi kadınların listesi de çok çeşitli.

Diğer
11 Mayıs 2016 Çarşamba

Derleyen: Esra Can

 

Çeşitli blog ve gazetelerin yaptığı anket sonucunda bir başbakan, bir şarkıcı, bir yazar ve bir aşçı bu listeye dâhil oldu. Bu ünlü Yahudi kadın listesine başka kimleri eklemek istersiniz?

 

Golda Meir: İsrail’in dördüncü başbakanı, aynı zamanda seçilen ilk kadın lider oldu. Döneminde ‘Kabinedeki tek erkek’ olarak bilinir. Meir 1969 yılında, 70 yaşında, Sosyal İşler Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı görevlerinden emekli olduktan sonra İsrail Başbakanı olarak göreve başladı.

Anne Frank: ‘Anne Frank’ın Günlüğü’ adlı kitabıyla dünya çapında tanınan Frank iyimser biriydi. Herkes, Anne Frank’ı iki yıl boyunca Amsterdam’da bir evin tavan arasında Nazilerden saklanıp bu süre içerisinde yaşadıklarını yazan cesur bir genç kız olarak tanıdı. Anne Frank, Bergen-Belsen’e sürüldü ve kampın kurtuluşuna haftalar kala hayatını kaybetti.

Carole King: Söz yazarı ve şarkıcı olan King son zamanlarda Broadway ve West End müzikalleri dolayısıyla aldığı ödülle onurlandırıldı. 1952 - 2005 yılları arasında İngiltere müzik marketlerinin en başarılı kadın şarkıcısı için bu bir sürpriz sayılmazdı. 1960’dan bu yana iki düzineden fazla hit şarkısı olan King hem kocası Gerry Goffin ile beraber yazdıkları eserlerle hem de solo şarkılarıyla ünlü oldu. You Make Me Feel (Like A Natural Woman), You’ve Got a Friend, Lets Do The Locomotion ve Up On The Roof adlı şarkıları bunlardan sadece birkaçı.

 

Nigella Lawson: İngiltere’de coşkulu, bol laflı yemek tarifleri ve gece yarısı insanın iştahını kabartan kekleriyle meşhur bir aşçı olması sayesinde listeye dâhil oldu. Klişelere bağlı değil ama onlardan da kaçmıyor. Feminizm hakkındaki fikirlerini şöyle ifade ediyor: “Benim neslimin zeki kadınları fırına bağlanmak istemediler, sonuçta mutfaktan keyif almayan insanlar oldular. Bu nasıl herkes için iyi olabilir? Ben aynı zamanda bir faaliyetin sırf kadınla özdeşleştirildiği için küçümsenmesinin de anti feminist olduğunu düşünüyorum.”

Sherly Sandberg: Facebook’ta COO olan Sandberg, kadınları cesaretlendirdiği ve Dünya Kadınlar Günü kampanyasının cinsel eşitlik ile ilgili söylemlerini desteklediği için büyük destek gördü.

 

Natalie Portman: İsrail kökenli Amerikalı olan, Oscar ödüllü sinema sanatçısı Portman hem bir hayvan hakları savunucusu hem de ‘Çocuklara Özgürlük’ yardım kurumunun elçisi. Ünlü ‘Black Swan /Siyah Kuğu’ filminde yer alan 139 zorlu bale sahnesinden 111’indeki dansıyla ve oğluna Alef adını vermekle, listede özel bir yeri hak etti.

Joan Rivers: Duru mizahı ve dillere destan alıntıları ile meşhur olan ünlü Amerikalı komedyen Rivers,“Ben egzersiz yapmıyorum.  Eğer Tanrı benim eğilmemi isteseydi yerlere elmas koyardı” diyor.

 

Judith Kerr: Nesillerce çocuklar tarafından okunan ‘Hitler Ne Zaman Pembe Tavşanı Çaldı?’, ‘Tiger Çaya Kim Geldi?’, ‘Mog’ serilerinin yazarı Kerr halen yazmakta. Çocukken Nazilerden kaçan ve hayatını İngiltere’de kuran Judith Kerr 90’lı yaşlarda olmasına rağmen hâlâ yeni kitaplar yazıp resimliyor ve ilham veren konferanslar veriyor.

Hannah Senesh: Holokost sırasında Yahudileri kurtarmak için eğitilen paraşütçü Senesh, son kurtarma görevinde Naziler tarafından yakalandı, işkenceye uğradı ve kurtarma harekâtı hakkında ayrıntıları vermeyi reddettiğinde öldürüldü.  İsrail Senesh’i ulusal kahraman olarak kabul etti.

Evelyn Rose: Bir yemek kitabı yazarı olan Rose’u listeye dâhil etmek gerekir çünkü her Yahudi evinde onun yemek tarifleri kitaplarından bulunur. Yahudi kadınlar onun yemek tariflerinden faydalanır ve nesilden nesle aktarır. 

Listeye dâhil olabilecek kadınlar arasında Tevrat’taki diğer harika Yahudi kadınları da unutmamak gerekir.  ‘Asil ruhlu kadın’ olarak adlandırılan ve Kral David’e kadar uzanan ailenin reisi unvanına sahip olan Ruth, hepimiz bildiği Deborah, Miriam, Rachel, Leah ve niceleri... 

Google’da ünlü Yahudi kadınlarını aradığımda ise karşıma çıkan ilk iki sonuç şöyleydi: Hollywood’un en ateşli 45 Yahudi kadını ve Hollywood’un en şirin 20 Yahudi kadını. Her ne kadar bu listeyi oluşturmak Google’ın 0.42 saniyesinden fazla sürdüyse de amaç çekici modern Yahudi kadınlarını aşağılamak değil. Kadınlar ister komedyen, ister aşçı, başbakan, yazar veya kahraman olsun istedikleri zaman istedikleri her şeyi yapabildikleri için ve elde ettikleri başarıları için kutlanmayı hak ederler.

  • Kaynak: Jessica Weinstein’ın kendi blogundan