Tiyatroya düşkün üç gencin kurduğu D22, 2013 yılında kurdukları tiyatro için Galata’daki Hamursuz Fırınını kendilerine mekan seçmişlerdi. Ancak, mali zorluklar nedeniyle mekandan çıkarlarken, tek bir dilekleri var: Hamursuz Fırınında tiyatro devam etsin.
D22, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuarında öğrencilik dönemlerinden beri bir sahne oluşturma, öncelikle ve temelde tiyatro yapma hayalleri ile bir araya gelen üç genç tiyatrocu, Berkay Ateş, Can Kulan ve Emir Çubukçu tarafından kurulmuş. Mezun olduktan sonra kafalarına uygun bir mekân arayışına girmişler, 2013 yılının ocak ayında buldukları Galata’daki Hamursuz Fırınını tiyatro haline getirmek için bilfiil çalışarak ciddi bir uğraş vermişler.
D22 açılışını, 2013’ün mart başında, konservatuardaki hocaları Meltem Cumbul’un onlar için seçtiği ve yönettiği, Amerikalı yazar Martin Sherman’ın ‘Bent’ oyunuyla yaptı. Sahnelenmeye başladığı andan itibaren tiyatro olayına dönüşen ‘Bent’i Berkay Ateş’in yazdığı ‘Yirmibeş’, ‘Karabatak’ izlemiş’ ile birlikte sahnelenmeye devam etti.
Kuşağının en iyi yazarlarından olan Berkay’ın bütün oyunları çok başarılı, izleyiciler bu üç delikanlının yaptığı işleri çok seviyor amma… Aması işletmenin maddi yükünün ağırlığı!
Öncelikle ve temelde tiyatro yapma hayalleri ile bir araya gelen bu üç genç tiyatrocu, tiyatro yapabilmek için bir süre mekânsız çalışmaya karar vermişler.
Malum, Hamursuz Fırını bizim cemaatin işletmesi. Mekânı sorun yaşamadan terk ederken D22’nin tek ricası buranın yine tiyatro olarak devam etmesi. Gerçekten de D22, 8m x 8m boyutlarında yaklaşık 6m yükseklikteki oyun alanıyla, en az 100 seyircinin rahatlıkla oyun izleyebileceği basamaklı portatif oturma platformuyla dört dörtlük bir tiyatro oluşturmuş. Projeksiyon cihazları, 18 kanallı ışık ve 16 kanallı ses sistemleriyle konserler ve film gösterimleri de düzenlenebilecek çok amaçlı bir ortam yaratılmış.
Cemaatin ilgililerinden yeniden bir tiyatroya kiralanmasını rica ederken, yeni yolculuklarında D22’nin tüm elemanlarına, bu yeni yollarında başarılar dilerim. Bilsinler ki, üst düzey çalışmalarıyla oluşturdukları seyirci kitlesi, nereye giderlerse gitsinler onları izlemeye gelecektir.