Orlando saldırısı sonrasında, Washington’da Haham Shmuel Herzfeld liderliğindeki Ortodoks cemaat, aynı bölgedeki eşcinsel barına giderek desteğini gösterdi.
Bir Ortodoks haham, cemaati ile siyahilerin uğrak yeri olan bir eşcinsel barına gitti. Fıkra beklentisi doğuran bu cümle aslında, birlik ve beraberliğin kurulduğu, duvarların yıkıldığı bir hikâyenin başlangıcı. Haham Shmuel Herzfeld’in Washington Post’ta paylaştığı hikâyesi aynen böyle başlıyor.
Washington’da Modern Ortodoks bir sinagogun hahamı ve cemaati Orlando’daki Pulse adındaki eşcinsel barında meydana gelen trajedinin yaşandığı dakikalarda Şavuot bayramı kutlaması yapıyordu.
Şabat kurallarının geçerli olduğu Şavuot’da Ortodoks Yahudileri Şavuot’un bitmesini bekledi. Olayın yaşandığı 12 Haziran gecesinin ertesi akşamı Haham Shmuel Herzfeld kürsüden saat 21.17’de Şavuot’un bittiğini ilan ettikten hemen sonra, sinagogdan 12 kişilik bir topluluk bir eşcinsel barını ziyaret etmek üzere yola çıktı. Duyarlı cemaat herkesin tarifi imkânsız bir acı içinde olduğunu ve hiç kimsenin hayatının normal akışında devam etmediği mesajını paylaşmak istiyordu.
En yakınlarında Fireplace adında bir eşcinsel barına gitme kararı alan Ohev Şalom adlı sinagogun üyeleri sonradan barın özellikle siyahi eşcinsellerin uğrak yeri olduğunu öğrendi.
Kipalarıyla yola çıkan grupta birkaç eşcinsel de bulunuyordu. Bara yakınlaştıklarında Herzfeld’in annesi kapıda kuzenini Pulse’da kaybeden birisiyle karşılaştı. Baştaki şaşkınlığını üzerinden atan genç onlara sarılarak, tüm topluluğu Fireplace’in içine davet etti.
Kendilerini neyin beklediğini bilmeyen cemaat üyeleri, barın patronlarının birinin üvey oğlunun Bar Mitsva törenini sinagoglarında yaptığını duyunca duvarlar iyice kırıldı. Diğer bir patron ise Herzfeld’in kartını isteyerek bağlı olduğu kilise ile birlikte sinagoga ziyaret talebinde bulundu.
Barda müziğin durdurulduğu bu anlarda, daha sonra sinagog temsilcileri dua etmek istediklerini belirttiler. Tüm kalabalık sessizleşti ve diskotek dua sözcükleriyle doldu.
Herzfeld ile birlikte sinagogda hahamlık yapan Maharat Ruth Friedman, Şavuot ile ilgili bir pasaj paylaştıktan sonra bar masasında kurbanların anısına mum yaktı. Kulüpteki herkes kol kola girdi ve birlikte ruhani şarkılar söylediler. Sonrasında sinagog üyelerinden biri oradaki herkese bira ısmarladı.
Fireplace ziyaretinin ardından grup Dupont Meydanındaki anma törenine gitti. Orada da nasıl bir tepkiyle karşılaşacaklarını bilmeyen topluluk yine sevgi dolu bir şekilde karşılandı. İbranice dua ve şarkılara etraftan birçok kimsenin katılması sürpriz oldu.
Herzfeld kendi sinagogunun eşcinsel olan üyelerinin yüzündeki yaşları gördüğünde inanılmaz bir acı duyduğunu, bu tecrübenin eşsiz bir öğrenme fırsatı olduğunu belirtti. Ders de şöyleydi: “Eğer hayatta kalacaksak, hepimizin birbirine ihtiyacı var.”