300 bilim adamı/yazar ve 360 yazının yer aldığı 10 ciltlik eserde İstanbul’un çağlar boyu tarihi anlatılmakta.
18 Haziran günü Cemal Reşit Rey Konser Salonunda yapılan ‘Antik Çağdan XXI. Yüzyıla Büyük İstanbul Tarihi’ adlı eserin tanıtımı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşti. 300 bilim adamı/yazar ve 360 yazının yer aldığı 10 ciltlik eserde İstanbul’un çağlar boyu tarihi anlatılmakta. İstanbul’un bu tarihini anlatmak için kullanılan temalar: İstanbul’un Emperyal Dönüşümleri, Dünya Ölçeğinde İstanbul, Topoğrafya ve Yerleşme, Siyaset ve Yönetim, Demografi, Toplum, Din, İktisat, Ulaşım ve Haberleşme, Edebiyat-Sanat ve Kültür, Mimarî, Eğitim-Bilim ve Teknoloji, Hafızalardaki İstanbul.
Prof. Dr. Mehmet Akif Aydın tarafından yönetilen projenin editörlüğünü Coşkun Yılmaz yaptı. Üç yıllık çok yoğun bir çalışma sonunda da eser ortaya çıktı. Şalom yazarlarından, El Amaneser Editörü ve Sefarad Kültürü Araştırma Merkezi Genel Koordinatörü Karen G. Şarhon’un bu eserde iki yazısı bulunuyor. İlki ‘Din’ cildinde yer alan ‘Osmanlı’dan Günümüze İstanbul’da Yahudilerin Sosyal ve Dini Hayatı’ ve Türk Yahudilerinin yüzyıllar boyu bu şehirde yaşamlarını, örf ve adetlerini anlatan kapsamlı bir makale, ikincisi ise ‘Edebiyat, Sanat ve Kültür’ cildinde yer alan ‘Judeo-Espanyol/Ladino: Türk Yahudilerinin Dili’ adlı makale.
Şalom yazarı, araştırmacı Naim Güleryüz'ün de söz konusu eserde iki makalesi yer alıyor. Güleryüz'ün 'Fetih Sonrası Istanbul Yahudileri' ve '500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi' başlıklı iki makalesi eserin altıncı cildinde yer alıyor.
Tanıtımda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan İstanbul’un büyülü bir şehir olduğunu ve kendisinin bu şehre âşık olduğunu belirtirken bu tip kapsamlı eserlerin gençleri ve gelecek kuşakları eğitmek için gerekli olduğunu vurguladı. Eser hakkında bilgi edinirken fiyatını sormayı ihmal etmeyen Erdoğan, fiyatın 2000 TL olduğunu duyunca seyircilerin ‘çok pahalı’ tepkileri üzerine, yayın kurulundan 1300 TL’ye mal olan eseri 1500 TL’ye satmalarını rica etti. Yazarlara da ayrıca birer takım hediye edilmesini isteyen Erdoğan eserin yakında İngilizce ve Arapça olarak da piyasa sürüleceğini memnuniyetle karşıladığını belirtti. Erdoğan sözlerini “daha nice böyle güzel eserlere” diyerek tamamladı.