Karpuz kelek mi söyleyen mobil uygulama

İsrail’in Hayfa’daki Technion Üniversitesi’nden üç bilgisayar bilimi öğrencisi, kesmeden karpuzun kelek olup olmadığını anlayan akıllı telefon uygulaması geliştirdi.

Dünya
24 Haziran 2016 Cuma

Öğrencilerin Yedioth Aharonot gazetesine verdiği bilgiye göre, uygulama 30 farklı karpuzda test edildi ve her defasında tatlı karpuzu bulmayı başardı.

Adam Garah (22), Ayman Sarha’an (23),  ve Salah Abed Alehlim adlı öğrencilerin geliştirdiği program,  cep telefonu kamerası ile karpuzun sıralı resimlerini çekiyor, kabuk rengi, boy gibi bilgileri topluyor. Telefona bağlanan bir diğer alet ise karpuz hakkında farklı bilgileri topluyor. Toplanan bilgi saniyeler içinde dış kabuk ile karpuzun iç yapısı arasındaki korelasyon temel bilgisi kullanılarak 1 ile 5 arasında bir  sonuca varıyor; 1: Kelek karpuz, 5 : Bal tatlısı sulu karpuz… 

Ancak telefona bağlanacak duyarganın topladığı bilgi de karar da çok önemli olduğu için, telefon sahibinin bu aleti de alması gerekiyor.

Dahi gençler bu aleti belki de manavlar bulundurabilir diye düşünüyor..

Öğrencilere göre, kabuk ile içerik arasında meyvenin, eğer varsa  temel korelasyonu üzerine kurulu tekniği kullanarak diğer meyveler için de aynı analizi yapmak mümkün.

Technion öğrencileri karpuzdaki kabuk- içerik korelasyonu için Oxford ve MIT üniversitelerinin biyoloji uzmanlarından da yardım almış.