Tatil herkesin hakkı, eğlenmek, gezmek, dinlenmek. Koca bir yıl çalışıp bir hafta yaz tatili, iki hafta bayram tatili yapacak çalışanlar için bu aralar köşe yazıları çok karışık. Gümbet mi, Alaçatı mı, Yunan Adaları mı, Avşa Adası mı tartışmasına uzak kalamadık. Ekonomi sayfamızda yaz tatiline biz de çıkalım istedik.
Hepsini zamanında, çocukluğumuzdan gençliğimize, sonrasında ebeveyn iken gezmiş görmüş birisi olarak sıralamam gerekirse önce Avşa, Marmara sonra diğer adalar ardından diğerleri gelir. Neden mi, şöyle sıralayalım:
1. Avşa Adasını orta yaşa gelmiş her İstanbullu ve Ankaralı iyi bilir. Avşa bir kültürdür, tarihtir. Avşa Hababam Sınıfıdır, Avşa Yeşilçam kuşağıdır, Avşa Unkapanı Plakçılar Çarşısıdır.
2. Dünya starımız Tarkan (Tevetoğlu) ilk Avşa Adasında Tanz Disco’da sahne almış ve ‘Yine Sensiz’ albümündeki 11 parçasından sonra istek üzerine repertuarındaki bir parçasını tekrar ilk orada seslendirmiştir.
3. Bilenler bilir, Tanz Disco’ya giden tatilci gençler kısa yol olan ebedi ikametgâhın içinden geçerken ilk kez orada bu vesile ile kız arkadaşının elini tutmuştur. ‘Because I Love You’ ile mor ışıkta ilk dansını yapıp arkasından ‘Can’t Touch This’ ile ilk rap’ini orada yapmıştır.
4. Recep Bülbülses gazino, sahne ve taverna kültürünün ilk duayeni olarak Avşa’da yaşamıştır.
5. Türkiye’nin en iyi sörf mekânı Alaçatı’da değil Avşa, Ekinlik Adaları arasındadır. Yelkeni kaldırmaya çalışırken iki ada arasında yunuslarla yüzmek ve sörf yapmak her babayiğidin harcı değildir.
6. En iyi beach’ler Avşa’dadır çünkü her yer beach’tir. Üstelik girişi de bedavadır. Türkiye’nin en iyi (müzik) setleri arkadaki dükkânlardan sahile vurur ve hangi tarz müziği istiyorsan orada sahile havluyu serersin.
7. Avşa’da club kültürü değil esnaf kültürü hâkimdir, paranız çıkışmazsa sonra da bırakabilirsiniz.
8. Deniz otobüslerinin üç saatte gittiği, çalışmadığı dönemde bile üç saat yerine altı saatte giden vapur ile her durumda 14 saat süren araba yolculuklarından daha kısadır Avşa Adası.
9. Hele bir ‘Babalar Vapuru’ vardır ki Avşa’yı Avşa yapan O’dur. Cuma mesaiden erken kaçan babalar akşam 21.00 sularında adaya kaptanın üç düdüğü ile selam vererek gelir ve çocuklar önden, eşler arkadan iskeleye koşar babalarını karşılarlar. Özlem vardır buram buram.
10. Ömer Kaptan vardır meşhur. Vapurun olmadığı zamanlarda adanın kurtarıcısıdır. Tekne ile ilk günübirlik eğlence turları onunla başlamıştır. Darbukalar, şarkılar, alkışlar eşliğinde sahile paralel giderken sahildekileri denize çekme özelliği vardır.
11. Vapur her iskeleden ayrılışında gençlerin denize atlaması ile uğurlanır. Diğer tatil beldelerinde var mı bilinmez ama Avşa’ya her gelen ve giden gemi el sallanarak karşılanır, uğurlanır.
12. Beach’lerdeki fruit kokteyllerin en hası ve alası Avşa’dadır. Tekneler sahile yanaşır “taka taka taka” sesleri ile ve sandaldan istediğin en taze meyveyi alır ve hemen oracıkta beach’te tüketirsin onda biri fiyatına.
13. Meraklısı ve arzu edeni için Avşa’nın üzümü ve şarapları meşhurdur. Lunapark’ta kaleciye penaltıdan gol atmayı her genç en az bir kere denemiş ve zarı bardağın altında bulmaya çalışmıştır.
14. Adanın karşısındaki deniz fenerinin olduğu adaya yüzmeyi yine her genç en az bir kez denemiştir. Beach’lerden önemli bir farkı da adada yüzülür.
15. Plaj futbolu Türkiye’ye ilk orada gelmiştir, akşamları güneş karşıdan batarken.
16. Fırtınası da fırtınadır. Genelde Balıkesir taraflarında kara bulutlar göründü mü sandalyeler, direkler, masalar bir tek o zaman havalarda uçuşur ama ertesi sabah deniz ütülenmiş gibi dümdüz bir uslu çocuktur.
17. Avşa’da baskılı tişörtünü giydin mi akşam gezerken markası ne diye kimse dönüp bakmaz.
18. Yunan Adaları için söylenebilecek belki de en önemli özellik, Euro bile olsa karşı kıyıdan çok daha ucuz olmasıdır. Restoranlarda, beach’lerde, şezlonglarda, şemsiyelerde ortadirek olarak rahatça tatilinizi neredeyse 1/3 fiyatına yapabilirsiniz. Ayrıca kıyılar herkese aittir, parayla girilmez.
19. Erken rezervasyon diye bir kavram yoktur, hiçbir şey dâhil değildir ama her sene aynı Euro fiyatla karşılanacağınızı bilirsiniz.
20. Müşteri orada da velinimettir, yerli yabancı fark etmez, “alles inclusive”, charter diye bakılmaz, 2008’den beri en derin ekonomik krizde bile olsalar herkese aynı hizmet, fiyat, öncelik tanınır.