Yaz aylarında tüketimi artan, büyük küçük herkesin severek yediği dondurma, sağlıksız koşullarda yapıldığında ve uygun olmayan koşullarda saklandığında tifoya kadar varabilen çeşitli hastalıklara neden olabiliyor. Boğaz enfeksiyonları, ağrıları soğuk- sıcak yiyecek içeceklerden değil yenilen içilen şeylerdeki mikroplardan kaynaklıdır.
Op. Dr. Bülent Yılmaz*
Dondurma, protein, karbonhidrat, yağın yanı sıra A, C, D, E ve B grubu vitaminleri ile kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi çeşitli mineraller yönünden zengin faydalı bir besindir. İçindeki bu vitamin ve mineraller sağlığı korumada, hastalıklara karşı direnci artırmada ve vitamin eksikliğini ortadan kaldırmada çok yararlıdır. Dondurma yazın zayıflama diyetlerinde de zengin vitamin ve mineral içeriği ile son derece faydalı bir besindir. Lakin uygun koşullarda hazırlanması özellikle süt, yumurta ve krema gibi kolay bozulabilen malzemelerin temininde, kullanımında ve saklanmasında özen gösterilmesi gerekmektedir. Ambalajlı olarak satılan dondurmalardaki şekil bozukluğu dondurmanın erimiş ve sonra tekrar donmuş olduğunu göstermekte, bu durumdaki dondurmada mikroplar kolaylıkla üreyebilmektedir. Dondurmadan kaynaklanan hastalıklar genellikle ishal, baş ağrısı, karın ağrısı ve kusma gibi belirtilerle ortaya çıkar. Sağlıksız dondurmada tıp dilindeki adlarıyla Salmonella ssp, Escherichia coli, Brucelle ssp, Yersinia Enterocolitica, Bacillus Cereus, Listeria Monocytogenes ve Campylobacter Jejuni gibi çeşitli bakteriler görülebilir. Özellikle de dondurma yemenin, boğaz enfeksiyonlarına, ağrılarına sebep olabileceği düşüncesi yanlış bir düşüncedir. Boğaz enfeksiyonlarının, ağrılarının ise soğuk- sıcak yiyecek içeceklerden değil yenilen içilen şeylerdeki mikroplardan kaynaklıdır. Dondurma içerisinde süt bulunan bir yiyecektir. Süt içerisinde çok çabuk bakteri üreyebilmektedir. Dondurma yenilmesinden sonra hasta olunmasının sebebi, soğuk bir şeyler tüketilmesinden değil, dondurmanın yeterince hijyenik olmamasından, güvenilir olmamasından, bakteri barındırmasından, üretmesinden kaynaklanmaktadır. Bu yüzden dondurmadan hasta olmanızın tek sebebi, içerisinde bakteri üremiş olmasıdır. Var olan boğaz ağrısına dondurmanın iyi geldiği zamanlar olabilir. Yani eğer yediğiniz dondurma eğer gerçekten hijyenikse, boğazınızdaki mikropların daha da çoğalmasını engelleyecektir. Doktorlar, boğaz enfeksiyonlarında, sıcak şeylerden çok soğuk şeyleri önerirler. Çünkü mikroplar sıcakta üreyebilirler, soğukta üreyemezler.
*Kulak Burun Boğaz Uzmanı
Or-Ahayim Hastanesi