Dünya liderleri Türkiye’de yaşanan darbe girişimine tepki gösterdi
ABD
ABD Başkanı Barack Obama , Türkiye'de yaşanan askeri darbe girişimi ile ilgili yaptığı açıklamada "Türkiye'de seçilmiş hükümet desteklenmelidir" dedi.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na gönderdiği mesajında, ABD’nin, Türkiye’nin demokratik yollarla seçilmiş sivil hükümetine ve demokratik kurumlarına mutlak desteğinin altını çizdi.
ALMANYA
Almanya Başbakanı Merkel, "Tüm Alman hükümeti adına, Türk askeri birliklerin, ülkesinin seçilmiş Hükümetini ve seçilmiş Cumhurbaşkanını zor kullanarak devirme girişimini en sert bir şekilde kınıyorum." dedi.
Merkel'in sözcüsü Steffen Seibert ise Twitter hesabında yaptığı açıklamada, Almanya'nın Türkiye'de seçilmiş hükümetin yanında olduğunu bildirdi.
Sözcü Seibert, Angela Merkel'in Türkiye'deki darbe girişimi ile ilgili Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ve Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel ile irtibat halinde olduğunu aktardı.
İNGİLTERE
İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson ise meslektaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşerek, seçilmiş hükümetin yanında oldukları mesajını verdi.
YUNANİSTAN
Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras da, darbe girişimine ilişkin Yunanistan'ın Türkiye'nin yanında yer aldığını belirtti.
Çipras, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Türkiye'deki gelişmeleri yakından izleyen Yunan hükümeti ve halkı, güçlü bir şekilde demokrasi ve anayasal düzeni destekliyor." ifadelerini kullandı.
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER
BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Türkiye'deki darbe girişimiyle ilgili olarak, askeri müdahalenin kabul edilemez olduğunu vurguladı.
BM Genel Sekreter Sözcülüğünden yapılan açıklamada "BM Genel Sekreteri, askeri müdahalenin kabul edilemez olduğunu vurguluyor. Demokrasi ilkelerine uyum içerisinde, sivil kanun ve anayasal düzenin hızlı ve barışçıl şekilde sağlanması önemli olacaktır." ifadelerine yer verildi. Açıklamada, BM Genel Sekreteri'nin sükunet, şiddetten uzak durma ve itidal ricasında bulunduğu da bildirildi.
NATO
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, darbe girişimiyle ilgili olarak, "Türk halkı ve siyasi partilerinin demokrasi ve demokratik yollarla seçilmiş hükümete gösterdiği güçlü destekten memnuniyet duyuyorum." dedi.
AVRUPA BİRLİĞİ
Avrupa Birliği (AB) liderleri ortak açıklamayla, Türkiye'de anayasal düzene hızlı bir şekilde dönülmesi çağrısı yaptı.
AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'nin, AB ülkeleri adına yaptığı ortak açıklamada, "Türkiye, AB için önemli bir ortak. AB, demokratik yollarla seçilmiş hükümeti, ülkenin kurumlarını ve hukuk kaidesini tam olarak destekliyor. Türkiye'de anayasal düzene hızlı bir şekilde dönülmesi çağrısı yapıyoruz. Gelişmeleri yakından izlemeyi sürdüreceğiz." ifadelerine yer verildi.
AB ülkelerinin dışişleri bakanları da, Türkiye'nin demokratik kurumlarına desteklerini bildirdi.
AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Türkiye'nin AB için kilit öneme sahip bir üye olduğunu belirterek, "AB demokratik bir şekilde seçilen hükumeti, ülkenin kurumlarını ve hukukun üstünlüğünü destekliyor." dedi. Juncker, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Türkiye’de anayasal düzene süratle dönülmesi çağrısı yaptı.
GÜRCİSTAN
Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili ve Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili, Türkiye'de demokratik yollarla seçilen hükümetin göreve devam etmesinin son derece önemli olduğunu belirterek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ve Türk hükümetini desteklediklerini vurguladı.
UKRAYNA
Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko da Türkiye’de yapılan darbe girişimine tepki göstererek, Ukrayna’nın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ve Türk hükümetini desteklediğini bildirdi. Poroşenko, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Demokrasinin temel prensiplerine saygı gösterilmelidir. Ukrayna demokratik olarak seçilen Türkiye’nin Cumhurbaşkanını ve hükümetini destekliyor.” ifadelerine yer verdi.