Geçtiğimiz hafta Sevgili Tilda Levi’nin yazısını gülümseyerek okudum. Altmış yaşı dövme yaptırmak isteyen bir arkadaşını yaptırmamaya ikna etmesinden bahsediyordu yazının başı. Daha sonrasında ise kararı sorguluyordu. Ne de olsa o yaşta biri daha bilinçli, zevkli, minik bir dövme yaptırabilirdi. Beni gülümseten kısım ise emprime baskılara benzettiği dövmeli kollar idi. T-shirtlerin altından sızan dövme kirlilikleri hiçbir zaman bana da hitap etmedi. Sanıyorum bu dövme sevdası benim anlayamayacağım bir sevda, aynı vücut üstünde devasa bir melek kanadı, kelepçeyi andıran bir bilezik, bir fleur de lis sembolü, bir yılan, akrep gibi bir burç simgesi kombinasyonun çekiciliğini henüz anlamadım. Tek başına kullanılsa belki de “cool” olabilecek dövmeler, gözüme bir menemen gibi gözüküyor çoğu zaman.
***
Emprime baskıyı andıran karanlık ve karışık dövmeleri bir kenara bırakırsak, bazen insanlarda gördüğüm tek ve net dövmeler çok hoşuma gidebiliyor. Bir denizyıldızı, minik bir melek kanadı, minik bir kalp gibi… Acı eşiğim düşük, acı korkum yüksek olmasa idi, belki ben de omuzumdaki minik ameliyat izini kapatmak için tatlı bir dövme yaptırabilirdim. Bir labrador yavrusu silueti veya bir J harfi gibi. Ancak kendimi tanıdığım için, yakın gelecekte bir minik dövme göremiyorum. Bazen aksesuar mağazalarında satılan yaldızlı, minik yapıştırma dövmeler hoşuma gidiyor. İçimdeki on beşlik ortaya çıkıyor, bir tane yapıştırıp eğlenebiliyorum. İtiraf etmeliyim, hafif yanıksam güzel de durabiliyor.
***
Yaldızlı yapıştırma dövmelerden söz açılmışken, GeekWire sitesinde akıllı dövmeler hakkında bir haber okudum. Microsoft Research ve MIT işbirliği ile yapılan bu yapıştırma dövmeler görüş olarak aksesuar mağazalarında satılan yapıştırma dövmeleri andırıyor. Hâlbuki altında kâğıttan ince elektrik çevrimleri var ve yapıştırdığınız anda kolunuzdan akıllı telefonunuzu veya müziğinizi kontrol edebiliyorsunuz. Almanya’nın Heidelberg şehrinde yer alan Uluslararası Giyilebilir Bilgisayarlar Sempozyumu’nda (International Symposium on Wearable Computers) insanın ruh halini yansıtan akıllı dövmeler de tanıtılmış.
Bana sorarsanız, insanın ruh halini anlamak için altında elektronik çevrimleri olan bir çıkartmaya gerek yok. Kişinin yüz ifadesini gözlemlemek veya en basitinden hatırını sormak, vücuda yabancı maddeler yapıştırmaktan daha iyi bir çözüm gibi geliyor kulağıma.
***
Dokunduğumuz, kullandığımız, göz hizamızda olan her objenin çok amaçlı olması şart mıdır? Okuduğum kadarıyla akıllı dövmeler henüz ticari amaçlı kullanılmıyor. Güvenlik, istihbarat gibi alanlarda çok faydalı olabileceği kesin. Bana ise derimin üzerinde elektronik bir madde, yaldızlı da olsa, simli de olsa çok çekici gelmiyor. Daha az amaçlı, akılsız, geçici dövmeler şimdilik bana daha şirin geliyor. Plaja giderken omuza yapıştırılan, sadece yaldızdan oluşan ve yıkanınca geçen bir dövme gibi…