Geçtiğimiz hafta Büyükada’da gökler boşaldı. Yer belirtiyorum zira artık yağmur bir yerde yağarken, çok yakınındaki başka bir yere damla bile düşmüyor. Akşamına balkonumuza misafirler geldi; salyangozlar, nam-ı diğer sümüklü böcekler. Görüntüleri fevkalade sayılmasa da hareket kabiliyetleri olağanüstü olan hayvancıklar. Bir süre oturduğum yerden izledim. Kimi yerde ilerliyor, kimi balkon demirlerinin üstünden yürüyor, kimi de amuda kalkmış bir halde duruyor. Her şey doğada olması gerektiği gibi. Ta ki dikkatsiz biri salyangozun üstüne basana dek. Çıkan ses ince cam kırıkları gibi tüylerimi ürpertir. İsteyerek ya da istemeyerek doğaya zarar veren tek canlı, insanoğlu.
***
Babam televizyonda, iki programı izlerken ekrana iyice yaklaşır, ev halkını konuşturmaz, pür dikkat kesilirdi. Bunların biri maçlar, diğeri ise seçim sonuçlarıydı. Kızdığı zamanlar, her ikisinde de sarfettiği sevgi (!) sözcükleri üç aşağı beş yukarı aynıydı. Bunun dışında ara sıra torunlarıyla izlediği çizgi filmler, özellikle, ‘Değerli’ klasikler arasındaydı…
***
Uzun yıllardır yaz mevsiminde, çok önemli bir olay vuku bulmadığı sürece, televizyonu açmamayı prensip edindik. Ancak, bu sene gündem o kadar yoğun ki, takip etmemek mümkün değil. Zaten açmasak bile komşudan gelen sesler, bizi dürtüyor. İnsanlar televizyonun sesini niye sonuna kadar açarlar, bir türlü anlamam. Ve kumanda elimizde, eşim içerde, ben balkonda haber yorumları izliyoruz. Aklıma babamın TV seyrederken kullandığı ‘sevgi sözcükleri’ geliyor…
***
5777 İbrani yılı bereketi, sağlıklı günleri ve yeşeren umutlarıyla birlikte geliyor. Omuzlar dik ve yapıcı olmalıyız. Yoksa ne kendimize ne de çevremize yararımız dokunmayacak.
Roş Aşana vesilesi ile kurumlar yoğun bir çalışma içinde. Keşke tüm kurumlar obje yerine sadece tebrik kartı yollasalar. Evinize bayram kartları geldiğinde, çocuğunuza bunun tebrikten öte bir anlam taşıdığını anlatıyor musunuz? ‘Vermek’, ‘yardımcı olmak’ ve daha ilerde ‘bağış yapmak’ genç yaşta ekilmesi gereken tohumlar.
***
Bayram münasebetiyle Gözlem Yayınları da dostlarınıza gönderebileceğiniz bir kitap listesi hazırladı. Listede iki favorim var; Rita Ender’in yazdığı ‘İsmiyle Yaşamak’ ve Eran Katz’tan ‘Jerome nasıl dahi oldu?’ Söz konusu kitabı İngilizce’den Türkçe’ye Lina Filiba çevirdi. Kitap Yahudi zekası efsanesinin nasıl oluştuğunu araştırmaya karar veren üç arkadaşın kendilerini nasıl geliştirdiklerinin öyküsü. Güleceksiniz, kızacaksınız, seveceksiniz. O halde Café Ladino’da Jerome, İtamar ve Eran’ın espresso, latte ve kapuçinolarını içtikleri sohbete siz de katılın.