Türkiye’de futbol oynanıyor, ligler devam ediyor, şampiyonluk yarışı içinde olan takımlar var. Hepsi doğru ama heyecan yok, istek yok, sevk yok, alım gücü yok, pazar değeri yok, kalite yok.
Öncelikle ligin son durumuna kısaca değinmek gerekirse; Fenerbahçe henüz zirve yarışında tutunmasını sağlayabilecek bir transfer yapamadı. Zaten bunun karşılığını da aldığı sonuçlar yansıtıyor. İddialı olamıyor, ne futbolcular memnun, ne teknik kadro memnun, ne taraftar ne de yönetim memnun. Açık söylemek gerekirse Fenerbahçe taraftarı bu sezonu pek heyecanla takip etmiyor. Daha çok Ali Koç’un başkanlığını beklemeye başladı.
Beşiktaş ve Başakşehir haricinde diğer takımlar için de aslında Fenerbahçe ile ilgili yazdıklarım aşağı yukarı geçerli. Sadece bu iki takımın durumu farklı. Onlar biraz daha istekli ve mutlu. Özellikle Başakşehir’in mücadelesi diğer Anadolu kulüplerine örnek olmalı. Beşiktaş ise deplasman alışkanlığı, doğru yönetim ve iyi kadronun ekmeğini yiyor diye özetleyebiliriz kısaca. Yeni stat da bunlara eklenince bu sene yine en önemli şampiyonluk adaylarından biri.
Bir yandan da “Türkiye’deki statlar neden dolmuyor?” diye tepkiler görüyorum. Bu sorunun cevabı bence çok açık:
1. Ekonominin durumu sonucunda alım gücünün düşmesi (büyüme rakamlarının düşmesi, enflasyonun ve işsizliğin artması, vs.).
2. Ülkede yaşanan terör olaylarından dolayı halkın kalabalığa karışmak istememesi ve zaten böyle bir aktivite için hevesinin de kalmayışı.
3. Ligin kalitesinin düşük olması, tribüne oyuncu çekecek oyuncunun azlığı, her maç yaşanan gerginlikler, yönetimlerin gereksiz agresiflikleri, holigan grupların maçları sabote etmesi.
4. Başladığından beri seyirci sayısına zarar vermiş, insanların hâlâ mesafeli olduğu Passolig uygulaması.
Aklıma gelenler bunlar.
Peki, hangi ülkelerde hangi spor dalları dolu tribünlere oynuyor?
2015-2016’da;
1. ABD Amerikan futbolu kişi başı ortalama 68.400 kişiye oynandı.
2. Almanya Bundesliga 43.300 kişi.
3. İngiltere Premier League 36.451 kişi.
4. ABD beysbol 30.168 kişi
5. Japonya beysbol 29.115 kişi.
Kaynak Wikipedia, idare edin. Kısaca en çok seyirci olan ülkeler: ABD, Almanya, İngiltere, Japonya.
Gayrisafi yurt içi hasılalarına (ekonomik büyüklüklerine) göre bu ülkelerin 2015 Dünya Bankası verilerine göre dünya sıralamaları ise şöyle:
1. ABD, 3. Japonya, 4. Almanya, 5. İngiltere.
Ekonomi dışındaki faktörlerin de bu ülkelerde daha az sorun olduğunu düşünürsek Türkiye’nin bugünkü durumuna maalesef şaşıramayız.