Harvey kasırgasının hemen ardından, Karayipler’e büyük zarar verip Florida Eyaletini vuran İrma kasırgası, benim için 2005 yılında meydana gelen Katrina kasırgasından sonra en çok akılda kalacak doğal afetlerden biri olacak. Amerika’da ilk gördüğüm eyalet olan Florida’nın kalbimdeki yeri özel. Otuz sene evvel büyülenerek baktığım dev palmiye ağaçlarının sağdan sola savrulması, geniş ve güzel caddelerin sular içinde kalması, evlerin elektriksiz, insanların yemeksiz, hayvanların evsiz kalması içimi acıtıyor. Tüm doğal afetlere çok üzülsek de, İrma biraz daha içimi burkuyor, tanıdığım sevdiğim birkaç insanın da hâlâ eyalette olması en büyük sebebi.
***
Kasırgalara neden kadın isimleri verildiği, uzun yıllardır yapılan kendini tekrarlayan, biraz da bayatlayan bir espri. Merak edip kasırga isimlerinin neye göre verildiğini araştırdım. The Sun Gazetesi’nin haberine göre her yıl Dünya Meteoroloji Örgütü 21 isim seçiyor. 21 adet seçilmesinin sebebi bir yıl içinde tüm dünyada meydana gelecek tropikal fırtınalar için yeterli olduğunun düşünülmesi. Düşünüldüğünün aksine isimler cinsiyete göre değil, alfabetik sıraya göre seçiliyor. Yani her yıl hem erkek hem kadın isimleri kasırgaların kimliğini oluşturuyor; Harvey, İrma, Jose gibi… Katrina Kasırgası gibi büyük zarar ve ölümlere yol açmış kasırgaların isimleri ise, seneler geçse de bir daha kullanılmıyor.
***
Büyük doğal afetler, meydana geldikleri ülkenin medeniyet seviyesini de gözler önüne seriyor. İrma kasırgası, Florida eyaletini vurmadan kara yolu ile tahliye edilenlerin intizamı, tek bir arabanın bile – kasırga korkusunda dahi – emniyet şeridine girmemesini takdir etmemek mümkün değil. Aynı durum ülkemizde olsa idi, emniyet şeridinin normal şeritten de tıkalı olacağını gözlerimin önünde canlandırabiliyorum. Tabii ki her ülkede olduğu gibi orada da iyi ve kötü insanlar, vicdansız ve duyarlı insanlar var. Evlerini tahliye ederken köpek ve kedilerini ağaçlara bağlayan vicdansız insanları da, onları kurtarmaya çalışan gönüllü yardımseverleri de günlerce okudum. Belediye Yetkilileri evcil hayvanlarını ağaçlara bağlayıp şehri terk eden kişilere dava açılacağını belirtti. Umarım takip edilir. Kaplanlardan köpek balıklarına birçok vahşi hayvanın bile kasırga başlamadan güvenlice tahliye edildiği bir eyalette, bir insanın ailesinin parçası haline gelmiş köpek ve kedisini geride bırakmasını aklım alamıyor.
***
İrma kasırgası ile ilgili okuduğum en korkutucu haberlerden biri ise, timsahların sokaklara dökülmesi. Her ne kadar felaket bölgesi ilan edilse ve insanlar oralarda sokağa çıkmasa da, bir korku filmi senaryosuna dönen afette kimsenin bir timsahla karşılaşmamasını umuyorum. İrma’nın tropikal fırtına seviyesine düşmesinin ardından, salı günü bazı bölgelerde insanların evlerine dönmesine izin verildi, havaalanlarının da bir kısmı açılmaya başlanacak. Hasar büyük olsa da Florida yakın zamanda toparlanacak ama doğanın intikam almaya başladığı düşüncesi akıllardan çıkmayacak…