Şalom bu sene 70. yılını kutluyor. Türkiye’nin bu kadar uzun süre kesintisiz yayın yapan çok az sayıdaki basın organından biri ŞALOM. Dünyada eşine az rastlanır bir sistemle, salt gönüllü yazarlar ordusuyla her hafta birbirinden ilginç, tarihi sayılarıyla okurların karşısına çıkan ŞALOM, Türk Yahudi Toplumu’na yönelik olmakla birlikte, her geçen gün zengin ve farklı içerikleri ile ulusal gazete olma yolunda var gücüyle çalışıyor.
Hiç bir günlük gazetelerde göremeyeceğiniz zenginlikte dünya haberlerine yer veren ŞALOM, spor, ekonomi, kültür sayfalarının yanı sıra, yine basında pek yer bulamayan felsefe, bilim, din gibi tematik sayfalarıyla da bir hayli kendine özgü bir gazete olma yolunda ilerlemeye devam ediyor.
ŞALOM, abonelerine altı yıla yakındır gazeteyle birlikte dağıttığı ve kimi uzmanlara göre Türkiye’nin en kaliteli kültür dergilerinden biri olan aylık ŞALOM Dergi ile Ladino dilini ve kültürünü yaşatmak, yeni kuşaklara tanıtma amacını güden El Amaneser dergisi ile yayınlarını çoğaltarak Türk Yahudi basın tarihinde altın harflerle yerini almaya çalışmakta.
ŞALOM, hem toplumumuzun hem de geniş toplumun tanıdık yazarlarını içinde barındırırken yazarlık yolunda ilerlemek isteyen yetenekli kalemlere de sayfalarını ve köşelerini açarak yeni yazarların ortaya çıkmasında da prestijli bir platform oluşturmakta.
***
ŞALOM, objektif gazetecilik amacı yolunda çağa tamamen uygun, son teknolojiyi yakalamaya çalışan bir yayın organı olmak için gece gündüz çalışmaya devam ediyor.
Bu yolda yapılan kimi eleştirileri mutlaka göz önüne alıp gerektiğinde düzeltici uygulamaları hayata geçirdiğimizi de söylemek isteriz.
Bunun yanında, gazetemizi kimi zaman toptancı bir zihniyet ve önyargı ile etiketleyenleri de görmenin üzüntüsü içindeyiz. Günümüz Türkiye’sinde kutuplaşmanın yarattığı iklimde, haberciliğin gün geçtikçe ‘seçilmiş haberler’ pratiğine dönüştüğü bir ortamda verdiğimiz kimi haberlerin yarattığı tepkiden dolayı en çirkin şekilde etiketlenmekten bile kurtulamıyoruz. Bu yaklaşımı hem geniş toplumun kimi kesimlerinde görürken benzer bir yaklaşımı az da olsa bazen kendi toplumumuzun kimi kesimlerinden bile görüyoruz.
ŞALOM, haberde seçicilik yapmadan, doğruyu Türk okuruna ulaştırmaya devam edecek. Gazeteciliğin olmazsa olmaz kuralı olan objektif gazetecilik görevini, bugüne kadar yaptığı gibi tüm toplum kesimlerin ve devletimizin hassasiyetlerini de göz önüne alarak yerine getirmeye çalışacak.
Kimi okurumuz bazen ‘beğenmediği’ haberleri ŞALOM’da görmeye devam edecek. Gördüğü müddetçe, hayatın ve dünyanın sadece kendisinin özlediği veya arzuladığı nitelikte olmadığına bir kez daha tanık olurken ŞALOM ise, hayatın, farklı kesimlerle ve farklı düşüncelere sahip olanlarla birlikte taviz ve hoşgörü ile yoğrulmuş bir yaşama sanatı olduğuna idrak edilmesine katkıda bulunmaya devam edecek.
ŞALOM bundan böyle de, kurucusu Avram Leyon’un yarattığı ve büyük özveri ile yaşattığı eserinin çıtasını daha da yukarılara çıkarmak için aynı özveri ile çalışmaya devam edecek.
Günümüzde Türk Yahudi Toplumu’nun yegâne basın organı olan ŞALOM’un 70. yaşında kendisine verdiğiniz desteğe sonsuz teşekkür ediyoruz.