Roş Aşana Bayramını kutlamaya hazırlandığımız bu hafta, sofralar şarap kadehleri ile renklenir.
Şarap denilince ilk akla gelen ülkeler arasında İtalya ve Fransa yer alır. Buralarda bulunan özel bölgelerdeki üzüm bağları ve şarapçılık sektörü bir nev’i lokomotif görevi üstlenir. Hem şarapçılık sektörünün kazandığı ivme hem de bağların turizm sektörüne yaptığı katkı ekonomik anlamda ciddi kazanımları göz önüne serer.
Buna karşın İsrail’deki şarap tarihine şöyle bir göz attığım zaman, Fransa ve İtalya şaraplarının yanında İsrail’in de hatırı sayılır bir pazara sahip olduğunu görebiliyoruz.
Şarap yapımı bundan 5.000 yıl önce Antik İsrail’de köklerini saldı. İsrail şarap endüstrisi, zengin çeşitlilikteki lezzetleri şarap tadımcılarına sunan ve İsrail’in hareketli mutfağının ayrılmaz bir parçası olarak hizmet veren dünya çapındaki milyonlarca şarap uzmanına kadeh kaldırıyor. Cabernet Sauvignon, Merlot ve Shiraz gibi derin kırmızılardan Sauvignon Blanc ve Chardonnay gibi serin ve körpe beyazlarla pazara giriş yapan Roze şarapların göz alıcı yeni serisinden oluşan İsrail şarap faaliyet alanı her geçen gün daha fazla mest ediyor.
Ilıman Akdeniz iklime ve coğrafi çeşitliliğe sahip olan İsrail’in eşsiz yöresinin desteğiyle İsrail şarapları gerçekten de farkını ortaya koyuyor. Son yıllarda ise şarap endüstrisinde önemli gelişmeler oldu. 1995 yılına kadar ülke, en fazla bir düzine butik şarap imalathanesine ev sahipliği yaparken günümüzde bu sayı 250’yi aşmış bulunuyor. Negev’den Golan Tepelerine kadar İsrail’in en üst kalite şarap imalathaneleri, sınırlarının ötesinden dikkat toplamaya devam ediyor.
2017’de toplamda 50 milyon dolar olan şarap ihracatı, İsrail’in şarap satışının beşte birine denk düşüyor. İsrail şarapları için en büyük yabancı pazarı yüzde 55 ihracat oranıyla Kuzey Amerika oluşturuyor. Batı Avrupa ise geriye kalan yüzde 35’lik dilimi kapsıyor. Kalan kısım ise beş kıtada 30’dan fazla ülkeye ihraç edilmiş.
Kimler İsrail şarabı içiyor? Başta Roş Aşana ve Hamursuz Bayramında Yahudi diasporasındaki birçok kişi kaşer etiketli ürünleri tüketmekte. Asya’daki İsrail şarabı tüketicileri de istikrarlı bir şekilde çoğalıyor. Geçtiğimiz yıl İsrail şarap imalatçısı Hayotzer, Çin’in merkezinde 8 milyon dolarlık bir tesis kurmak üzere anlaşmaya varıldığını duyurdu. İsrail şaraplarının kalite ve mükemmeliyetin sembolü olarak görüldüğü bu yerde milyonlarca tüketici şarap piyasasına dahil oluyor.
Doğal olarak genç-yenilikçi ulus, şarap endüstrisini geliştirmek için teknoloji, yenilik ve araştırma alanındaki yetkinliğini güçlendiriyor. 2017’de Kudüs İbrani Üniversitesi, İsrail’in şarap alanındaki ilk akademik müfredatını (Bağcılık ve Şarap Kültürü Uluslararası Yüksek Lisansı) uygulamaya koydu. Öğrenciler sulama teknolojisi (İsrail’in dünya çapında bilinen uzmanlık alanı), damıtma teknolojisi, fermantasyon bilimi ve şarap analizleri gibi konularda tattan aromaya kadar detaylı bir şekilde çalışmakta.
Bu önde gelen birleşim (bin yıllık şarap yapım geçmişi ve benzersiz yörenin yanı sıra ileri teknolojiler), İsrail şarap endüstrisinde daha büyük gelişmeleri vaat ediyor.
Yukarıdaki verilere dayanarak İsrail’deki şarap sektörünün en az diğer sektörler kadar hızlı geliştiğini, AR-GE alanında yatırımlara açık olduklarını talepler doğrultusunda ihracatın artacağını görebiliyoruz.
Bu vesile ile, yeni senenin hepimize sağlık, huzur, mutluluk ve başarı dolu bir yıl olmasını diliyorum.
Sana Tova!
*(Hayata Şerefe)