Real Madrid Filistinli Tamimi’yi onurlandırdı

İsrail hükümeti, İspanyol futbol devi Real Madrid Spor Kulübünün, Filistinli Ahed Tamimi’yi ağırlamasını sert bir dille protesto etti.

Köşe Yazısı
3 Ekim 2018 Çarşamba

Real Madrid futbol takımı, cumartesi günü Atletico Madrid ile oynayacağı maçın öncesinde Santiago Bernabeu Stadyumunda Filistinli Ahed Tamimi’yi ağırladı.  Ziyaret sırasında babasının eşlik ettiği Tamimi’ye üzerinde adının yazılı olduğu bir Real Madrid forması hediye edildi.

Tamimi, İspanya ziyareti öncesinde Paris’te geçen hafta gerçekleştirilen Komünist Parti’nin yıllık toplantısı dâhil olmak üzere bir takım siyasi toplantılara katılarak, ‘Filistin direniş hareketi’ ve İsrail hapishanesinde yaşadıklarını paylaşmıştı.

Eylül ayının başında İsrail İç Güvenlik Teşkilatı Şin Bet, Tamimi ve ailesinin Avrupa’ya yapmayı planladığı 20 günlük seyahat için İsrail’e geçişine izin vermeyeceğini açıklamıştı. Tamimi Ailesi, Ürdün üzerinden çıkış yapabilmek için Batı Şeria’dan İsrail topraklarına geçmek durumundaydı. Fransız ve İspanyol gazeteciler Tamimi ve babasının Avrupa ziyaretini gerçekleştirebilmek için Batı Şeria’dan nasıl çıkış yaptıklarına dair herhangi bir açıklamada bulunmadı.

İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Emanuel Nachshon, Ahed Tamimi’nin İspanya’da ağırlanmasını sert bir dille Twitter üzerinden eleştirdi. Nachshon tweet’inde “En prestijli futbol kulüplerinden Real Madrid’in nefret ve şiddeti destekleyen bir terörist olan Tamimi’yi desteklemesi utanç verici” sözlerine yer verdi.

İsrail’in Madrid Büyükelçisi Daniel Kutner de, Real Madrid’i Twitter’dan eleştirdi. Kutner’in paylaşımında da şu cümleler yer aldı:

“Tamimi barış için mücadele etmiyor aksine şiddet ve terörü savunuyor. Onu destekleyen ve tebrik eden tüm kurum ve kuruluşlar da dolaylı yoldan onun seçtiği şiddeti desteklemiş oluyor, ihtiyacımız olan diyalog ve anlayış ortamını değil.”

Tamimi, mart ayında evinin önünde aralarında birine tokat attığı dört İsrail askeri ile tartışmış ve bu olay üzerine suçlu bulunarak 8 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Videoya çekilen olay sosyal medya üzerinden tüm dünya tarafından izlenmiş ve genç kız Filistin direnişinin sembolü haline gelmişti. Tamimi’nin annesi de kızını videoya çekmekten ve çekim sırasında etraflarındaki Filistinlileri, İsrail askerlerini bıçaklamaları, onlara taş atmaları ve hatta kendilerini Filistin’in özgürlüğü için canlı bomba olarak feda etmeleri yönünde kışkırtmak suçundan hapis cezası almıştı. Anne-kız temmuz ayının başında serbest bırakılmışlardı.