Bold Pilot ve Halis Karataş, 1+1=1

Rudi DİRİMAN Köşe Yazısı
18 Aralık 2018 Salı

Futbolun her zaman birleştirici özeliği beni şaşırtır; futbol çoğu zaman fakir - zengin, cahil - eğitimli insanları bir araya getirir. Bu özelliklerin yanına bir de hayvan sevgisini eklediğinizde atçılık ve at yarışının o büyülü dünyası sizi kavrar.

At yarışı ve atçılık, iki farklı canlı türünün ortak hareket ettiği, belki de en eski spor dallarından biridir. Bu sporu daha yakından tanımak isterseniz vizyona giren ‘Şampiyon’ çok iyi bir başlangıç filmi olabilir. En azından benim için öyle oldu.

Geçtiğimiz haftalarda vizyona giren ‘Şampiyon’ filmi efsane at Bold Pilot ve Halis Karataş’ın hikâyesini beyaz perdeye aktarıyor. Film ile beraber aslında at yarışı sporunun kendi içindeki dinamiklerini, geleneklerini, atçılığa gönül vermiş insanları daha yakından tanıma imkânına sahip oluyorsunuz.

Film aslında daha büyük bir hikâyenin sadece Bold Pilot ve Halis Karataş’ın ile ilgili olan parçası. Fakat ufak bir araştırma ile Atman Ailesi ile ilgili daha fazla bilgiye ulaşabiliyorsunuz.

Örneğin filmde değinilmeyen birçok alt hikâye bulunuyor. Bold Pilot’un sahibi Özdemir Atman, Robert Kolej mezunu, Cornell Üniversitesinden inşaat mühendisliği diploması aldı; ancak at yetiştiriciliğine kafa yordu, atların anatomik yapısını daha iyi kavrayabilmek için veterinerlik fakültesinin derslerine girdi, ameliyatları izledi. Özdemir Atman, üniversiteyi bitirip, Florida’nın tüm trafik ışık sinyalizasyon sistemini kurduktan sonra Ankara’ya ailesinin yanına döndü. 1967 ve 1987’de iki kez Türkiye Jokey Kulübü başkanlığına seçildi. Foto finişi, altılı ganyanın oynanabilmesi için gerekli bilgisayar sistemini Türkiye’ye o getirdi. Starting box’ları yani atların start verilmeden konulduğu kutuları da Türkiye’ye getiren Özdemir Atman’dır.

Özdemir Bey’in babası Ahmet Atman, eski Genelkurmay Başkanı Mareşal Fevzi Çakmak’ın yaveridir. Ahmet Atman soyadı kanunu çıktığında at yetiştiriciliği yaptığından ‘Atman’ soyadını almıştır.

Özetle ‘Şampiyon’ at yetiştiriciliğinin, nasıl bir sevda ile yapıldığını, nesilden nesle nasıl yüreklere ulaştığını, eğlencenin, sporun birleştirici özeliğini, hayvan sevgisini, zengin ve yoksulun aşklarını, insanın insan yapan birçok duyguyu içinde barındıran at sevdasının ve bu sporu daha iyi anlamak isteyenlere güzel bir özet sunuyor.

Yazıyı filmde yine Atman’nın güzel bir sözü ile bitirmek isterim.

“Bu işin büyüsü nedir biliyor musun? İki canlı birleşecek ama sonuç iki olmayacak. Ona bindiğin ilk gün, sen üstünde konuştukça, o da sana teslim oluyordu. Tamamdır, oldu bu iş dedim 1+1 =1. Aşk gibi aslında, kendiliğinden olur ikisinin de bir şey yapması gerekmez.” Özdemir Atman