Aşırı korumacılık

Tilda LEVİ Köşe Yazısı
15 Mayıs 2019 Çarşamba

Çocuk oyun parkları neden kalabalıktır? Şimdilerde semt parklarının yanı sıra daha geniş yeşillik alanlara yayılanlar mevcut. Bunların bir bölümünde cafe, az ilerisinde çocuk oyun alanı, hatta kimisinde içinde tavşan, tavuk, horoz, güvercin bulunan kümesler var.

Gözlemlerime göre, oyun alanlarındaki çocuk sayısı o kadar kalabalık değil. Kalabalığı esas oluşturan ebeveynler…

↔↔↔

Çocuk tahterevalliye binmişse, hemen arkasına anneanne, karşı oturma yerine babaanne veya bir bakıcı oturur. Salıncağa gelince, babaanne salıncağı iter, bir başka yetişkin önde durup salıncağın hızını keser. 

Kaydıraklar ise tam bir ekip işidir. Çocuk merdivenleri tırmanmaya başlar başlamaz, dede aynı hızla iki büklüm vaziyette arkasından gider. Zirveye ulaşıp çocuk kaydıraktan hızla inmeye başlayınca, diğer büyükbaba iniş noktasında torunu yakalamaya hazırdır.

Söz konusu oyunların örneklerini çoğaltmak mümkün. Ama görünen o ki, parka gelen her çocuğa en az iki yetişkin düşüyor. Tabi ki bunun mantıklı bir açıklaması var. Çalışan anne-babalar çocuklarını kendi ebeveynlerine emanet ediyor. Onlar da aşırı sorumluluk duygusu ve “Aman çocuğa bir şey olmasın” endişesiyle neredeyse ‘konu-komşuyu’ da yanlarına katarak parka götürüyorlar.

↔↔↔

Or Ahayim Hastanesi, Anneler Günü için bir kampanya başlattı. Çok hoş bir motto da eklemişler; “Çünkü annelerimiz en iyisine layıktır…” Gerçi bu yazıyı okuduğunuzda Anneler Günü geçmiş olacak. Ama yetkililer cilt bakımı, epilasyon vs. gibi medikal estetik içeren kampanyanın mayıs sonuna kadar devam edeceğini belirtiyor. Zamanlama harika. Bakım sonrası, bahçede keyif yapmadan dönmeyin.