Emor peraşasının büyük bir bölümü yıl boyunca kutladığımız bayramların kurallarını işler. Bu bayramlar ilk ve en sık kutladığımız gün olan Şabat günü ile başlar. Şabat günü için de ‘mikra kodeş’ ifadesi kullanılır. Bu ifade o günün kutsiyete adandığının bir göstergesidir.
‘Mikra Kodeş’ terimi için yapılan bir başka açıklama Şabat günü ilgilenmemiz gereken başka bir mitsvaya gönderme yapmaktadır. Bu mitsva Tora öğreniminden başka bir şey değildir. Şabat gününü kutsal kılarken saçma işlerle ilgilenmekten ziyade bu günü kutsal kitapların, metinlerin, kaynakların okunması için bir fırsat olarak değerlendirmemiz gerekmektedir. Ne mutlu bize ki günümüzde her dilde ve seviyede Tora ile ilgili kaynaklar mevcuttur. Bu değerli kaynaklar hem bilgi dağarcığımızı genişletmek hem de ruhani olarak yükselmemize yardımcı olacaktır.
Yesod tsiyon adlı kaynak Şabat gününü gereğince koruyanların günahları için ‘kapara’ sağlayacakları konusunda bizi bilgilendirir. Bu ifade Gemara’da Masehet Şabat 118/B’de yer alan Yeşayau peygamberin bir pasuğundan kaynaklanmaktadır. Pasuk, Şabat gününü koruyanların kendilerini olumsuzluklardan koruyacağını öğretmektedir. Şabat gününün Adam›dan beri bir ‘kapara’ fırsatı olarak kullanıldığını görmekteyiz. Rabiler özellikle Şabat masasında Şabat ilahilerini okuyanların bu konuda daha da şanslı olduklarını söylerler.
Adam Arişon Mizmor şir leyom aŞabat mizmorunu yazan kişidir. Adam bu mizmoru okurken Tanrı’ya teşuva imkânını verdiği için aynı zamanda teşekkür etmektedir. Bu yüzden birçok kültürde Şabat şarkıları seuda masalarında keyifle icra edilir. Birçok büyük Rabi bu amaçla ilahiler yazmış ve bestelemiştir. Rabi Yehuda Halevi, Rabi Şlomo İbn Gvirol, Rabi Yisrael Najara bunlardan sadece birkaçıdır. Pesah ile Şavuot arasında okunması geleneğimiz olan ‘Ya Ribon alam’ adlı ilahinin orijinalinin söz yazarı Rabi Yisrael Najara’dır. Rabi Najara Türk Yahudi kültüründe okunan birçok ‘Maftirim’ parçasının da yazarı olarak bilinir.