Enerji Otobüsü

Joelle PİNTO Köşe Yazısı
10 Temmuz 2019 Çarşamba

Tesadüf eseri elime geçen Jon Gordon’un kitabı ‘The Energy Bus’ (Enerji Otobüsü), tavsiye üzerine okumasam ilk bakışta çok tercih edeceğim bir kitap değil.  Kapağının üzerinde birçok kişisel gelişim kitabı gibi, pozitif enerji ile uygulandığında hayatınızı değiştirecek on kural vadediyor. Hem de hem hayatınızı, hem işinizi, hem işteki ekibinizi yönetebilmeniz için on kural. İlk izlenimim ticari binlerce kişisel gelişim kitabından biri olması… Sadece kapağı ilgimi çekiyor; sarı düz bir satıh üzerinde sarı bir okul otobüsü var.  Yetişkinler için yazıldığı belli olan bir kitabın üzerinde çocuklar için kullanılan sarı okul otobüsünün resmi olmasını, kitaptan alınacak dersleri temsili ettiğini düşünüyorum ilk bakışta. 

***

Kitabın kahramanı George orta yaşlı, bıkkın hayatı bir düğüme girmiş bir aile babası. Evliliğindeki problemler aksiliğinden ve negatif enerjisinden kaynaklanıyor.  Kariyerinin başlarında çok başarılı olmasına rağmen, son zamanlardaki başarısızlığı patronunun ilgisini çekiyor ve onu artık daha fazla taşıyamayacağını söyleyerek son bir uyarıda bulunuyor. Benzer ama farklı bir uyarıyı da eşi yapıyor; davranış şeklini değiştirmezse evliliklerinin biteceğini söylüyor. Mutsuz ve bıkkın George, çok önemli bir toplantıya gitmesi gerekirken arabasının lastiği sönüyor. Zaten işi sallantıda olan George o anda geç kalmamak için bir şehir otobüsüne biniyor ve adı gibi son derece neşeli bir kadın otobüs şoförü olan Joy (Neşe) ile tanışıyor. Bu noktada gözleri tepeye bakan sarı emojiye benziyorum çünkü kitabın ikinci kahramanı olan Joy’un isminin anlamı çok gözüne gözüne bir mesaj olarak geliyor.  O sırada biraz yaratıcılıktan uzak bulsam da okumaya devam ediyorum. Bir de İstanbul’da yaşadığımdan, aklım bizim otobüslere gidiyor. Çoğu selam bile vermeyen asık suratlı otobüs şoförlerini düşününce Joy’a gülümsüyorum.  İstanbullar için otobüs pozitif enerjiden oldukça uzak ne de olsa…

***

Kahramanımız George da benim gibi sabahları mümkün olduğunca az insanla konuşmayı istediğinden, iş saatinden önce onla sohbet etmeye çalışan, sabah sabah çok neşeli bir kadın şoför başta ona hiç çekici gelmiyor. Otobüse gazetesiz bindiğine pişman oluyor. Daha sonraları ise iki hafta arabasız kalacağın öğrendiğinde, her gün otobüse binmeye mecbur kalıyor ve Joy’un Enerji Otobüs’ü dediği otobüsünde onun pozitif enerji ile harmanlanmış on kuralını öğreniyor.  Bunlar aslında bildiğimiz mesajlar; kendi otobüsünün şoförü olma, enerjimizi tüketen enerji vampirlerini otobüsümüze almama, pozitif enerjiyi yakıt olarak kullanma, İnsanları otobüsüne davet edip vizyonunu paylaşma vb. 

***

Hayat değiştirici bir kitap mı? Hiç değil. Daha evvel okuduğumuz kişisel gelişim kitaplarının otobüs metaforu kullanarak yazılmış biçimi. Ancak otobüs şoförü Joy’un beşinci kuralını ben çok beğendim. Kural 5: Otobüsüne binmek istemeyen insanlar için enerjinizi harcamayın. Herkesin kitaplardan aldığı ders farklıdır ama beşinci kural bence zaman zaman unuttuğumuz bir kural ve otobüs metaforuyla yazılmış da olsa, ana mesajı kendimize ara sıra hatırlatmakta fayda var…