Balak peraşasının bir devamı niteliğinde olan Pinhas peraşası Tanrı’nın gerçekleştirdiği büyük fedakârlık ve kahramanlık nedeniyle Pinhas’a verilen ödülün açıklanmasıyla başlar. Pinhas tanrı tarafından Ş.alom yani barış akdi ile ödüllendirilmiştir. Bene Yisrael Moav ve Midyan kadınlarıyla zina suçunu işlemiş, putperestlik yapmış, kan dökmüş bu nedenle meydana gelen salgında yirmi dört bin kişi hayatını kaybetmiştir. Halk, Pinhas’ın yaptığı davranış yüzünden ona karşı gelmeye hazırlanırken Tanrı verdiği bu ödülle duruma son noktayı koymuştur. Burada sormamız gereken soru “berit ş.alom – barış akdi” kavramının ne anlama geldiğidir.
‘Netsiv’ adı ile bilinen Volojinli Rav Naftali Tsvi Yehuda Berlin durumu insan davranışlarının karakteri etkilediğinden hareket ederek anlamaya çalışır. Alışkanlıklarımızı devam ettirmek ve geliştirmek insan karakterinin gelişmesi için iyi bir yoldur. Sözgelimi RaMBaM her gün küçük bir miktar tsedaka vermeyi alışkanlık haline getirmenin uzak aralarla büyük miktar tsedaka vermekten daha iyi olduğunu bu davranışın insanı daha kibar, anlayışlı ve iyiliksever duruma getireceğini öğretir. Her gün tsedaka için ayrılmış paradan birkaç kuruşu tsedaka kutusuna atmak insanı daha iyi kalpli yapar.
Pinhas iki kişinin ölümü ile sonuçlanan davranışının kendi kalbini katılaştıracağı veya insanların gözünde olumsuz bir etki bırakacağı konusunda korkuya kapılır. Tanrı bu korkuyu bertaraf etmek için ona barış akdini ödül olarak verir ve kalbinin bu davranıştan dolayı saldırgan ve vahşi bir hal almayacağı garantisini sağlar. Çünkü bu ‘mitsva’ Pinhas tarafından devamlı bir şekilde ifa edilen bir davranış değildir. Yukarıda belirtildiği gibi devamlı yapılan davranışlar karakterimizi olumlu veya olumsuz etkiler ancak ender davranışlarımızın bu konuda fazla bir etkisi yoktur.
Burada anlayacağımız önemli bir ders vardır. Anne babalar bazen çocuklarının pısırık, anlayışsız veya istenmeyen insanlar olmamaları için kural koymaya ve bunları uygulamaya pek hevesli olmazlar. Ancak eğer kurallar güncel, uygulanabilir ve çocuğun karakterinin gelişimine uygun olduğu sürece ortada korkacak bir şey yoktur. Bu kurallar çocuğun karakterini olumlu bir şekilde yönlendirecek ve şekillendirecektir. Bu kural mitsva yapmaktan korkanlar için de geçerlidir. Bir iş adamı birkaç dakikasını alacak Minha duasını okumaktan ‘vakit kaybı’ olacak endişesiyle hareket etmemelidir. Tora derslerine katılmamak için sözde ‘yoğun’ dediğimiz yaşam tarzımızı bahane etmek kolaydır. Ancak o dersin bizim için bir kaybı olmayacağı gibi karakterimizin olumlu gelişmesinde büyük yardımı dokunacaktır. Mitsvaları yerine getirmek ve Tora öğrenmek bizlere hem maddi ama özellikle manevi anlamda büyük fayda sağlayacaktır.