Medikal yükselişler

Nur ŞAUL BARAKAS Köşe Yazısı
20 Kasım 2019 Çarşamba

Her yıl medikal ve tıp sektörünün heyecan ile beklediği Medica fuarı bu yıl 18-21 Kasım tarihleri arasında, Almanya’nın Düsseldorf kentinde gerçekleşiyor.

Dünyanın en büyük tıbbi malzeme fuarı olarak bilinen Medica 2019 fuarı sektörün önde gelenlerinin yanı sıra girişimcileri ve medikal sektörde yer edinmeye çalışanları da ağırlayacak.

Tıbbı malzemelerin yanı sıra bilimsel gelişmeleri ve yenilikçi yaklaşımları ile katılımcılara hem iş hem de bilgi olarak yeni ufuklar açan fuar kapsamında birçok işbirliği filizleniyor.

Medikal sektörün farklı kulvarlarına hitap eden bu uluslararası platform, bu yıl Almanya’nın Düsseldorf kenti için aynı zamanda yoğun turist akışı sağlıyor

Yıllardır süregelen İsrail’in öncü şirketleri bu fuarda önemli start-up’ları beraberinde sunuyor. İşbirliklerine kapı açan şirketlere yatırımcılara çok yönlü hizmet veriyor.

Fuar öncesinde yetkililerinde yaptıkları açıklamalar doğrultusunda gerek yapay zeka ve robotlar ile ilgili bilgiler gerek ise sağlık sektörünün hastane sürecini takiben yapılan izlemlerin ne denli önemli olduklarının altı çizildi.

Aynı zamanda sağlıkla ilgili en büyük ve en yaygın yanlışlardan biri, robotlar ve yapay zeka gibi yeni teknolojilerin işleri yok etmesi ve yüksek vasıflı profesyonellerin yerini almasıdır. Gerçekte asıl amacı, gelecekte doktorlara ve sağlık çalışanlarına yardımcı olmaktır.

Günümüzün en önemli hastalıklarında biri olan kanserli ve tümörlü hastalıklar için ise çeşitli yöntemler geliştirilmye devam ediyor. Yapay zekanın da dahil olduğu panosal yeniliklerin zamanla insanların yerini alacağı en büyük rakip olarak değil iş geliştirici bir yol arkadaşı olarak görülmesi gerektiğinin önemi vurgulandı. Oluşturulmaya uğraşılan veritabanı sayesinde tedavi sürecinini de olumlu sonuçlar ile etki etmesi planlanıyor. Her ne kadar nihai karar doktora ait olsa da ulaşılan veri ve elde edilen bulguların işbiriliğinin ilerlemesindeki payı yadsınamaz. 

Bunun yanı sıra, evde ve evde bakım hizmetlerinde kullanılmak üzere hem bakıcı hem de hedefli ve anında bilgi sağlayarak aynı bakıma ihtiyaç duyan insanlar için yaşam kalitesini arttıran akıllı bir bakım ünitesi geliştirdi. Bir sensör modülü, bu sisteminin kalbi gibi. Bu modül sadece gerçekten ihtiyaç duyulduğunda devreye girer ve kullanıcıların kalkması veya düşmesi durumunda alarmlar, mobilite protokolleri ve konumlandırma gibi çeşitli işlevler sunar.

Tüm bu gelişmeler göz önünde bulundurulduğunda yaş almak geçmişte olduğu gibi korkutucu olmasa gerek. Eee ne de olsa 70’ler yeni 50’ler değil mi?