Başkan Trump, Demokrat ABD Yahudileri ve antisemitizm

Denis OJALVO Köşe Yazısı
18 Aralık 2019 Çarşamba

Bir ‘Doğrucu Davut’

Düşündüklerini ve siyasî tutumlarını “Başkaları ne der?” vehmine kapılmadan, yani ‘politically correct’ olma zahmetine katlanmadan muhataplarının yüzüne “Pat diye” söylediği için toplumun ‘siyaseten duyarlı’ Demokrat Partili kesiminin antipatisini ve hışmını üzerine çeken ABD Başkanı Trump, yaptığı konuşmaların cımbızlanarak antisemit yani Yahudi aleyhtarı olarak karalanmasından son derece şikayetçi. Sorun şu ki, onunla uğraşan ‘Demokrat’ eğilimli siyasetçi, hukukçu ve medya erbabının kahir kısmı Yahudi! Başkan Trump bunları ‘fake news’ yani yalan haber üretip yaymakla suçluyor.

IAC - Israeli American Council toplantısı

5-8 Aralık tarihleri arasında gerçekleşen İsrail Amerikan Konseyi toplantısının baş konuk konuşmacısı ABD Başkanı Donald J. Trump’tı.

Günümüze kadar hiçbir ABD başkanının İsrail’e vermediği desteği hem söylem hem eylem olarak verdiği için “Four more years / Dört yıl daha!” tezahüratları yapılan Trump, bu toplantıdaki bazı ifadeleriyle ‘Duyarlı Demokrat Yahudileri’ (DDY) kızdırmayı gene başardı!

Trump toplantıda DDY’leri kızdıracak ne dedi?

“…Yahudi olup İsrail’i yeteri kadar sevmeyen birçok harika insan var. Bunu biliyorsunuz.” Trump bunu, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasını, İsrail’in Golan Tepelerini ilhakını tanımasını, İran’la yapılıp kötü olarak nitelendirdiği nükleer anlaşmayı iptal etmesine karşı çıkan ve İsrail’in boykot edilmesini savunan kendi partilerinden olan milletvekillerini destekleyen Demokrat Partili Yahudileri kınamak için söyledi.

İlaveten, mealen, “Birçoğunuz gayrimenkul işindesiniz. Sizleri iyi biliyorum. Bu alanda acımasız katillersiniz. Bazılarınız beni sevmeseniz de oyunuzu bana vereceksiniz. Servet Vergisi getirmeye çalışan ‘Pocahontas’a oy vermeyeceksiniz. Seçme şansınız yok. O gelirse 15 dakikada işiniz biter, emin olun.” dedi.

Pocahontas…

Trump’ın Pocahontas diye ti’ye aldığı Demokrat Başkan aday adayı Elisabeth Warren sempati toplamak için Kızılderili kökenli olduğunu iddia etmiş, yapılan DNA testlerinde kendisinde 1/64 ila 1/1028 yerli DNA’sı tespit edilmişti.

Trump nisan ayındaki bir konuşmasında da “Bir Yahudi’nin Demokrat Parti’ye oy vermesi ancak mutlak bir cehalete veya büyük bir sadakatsizliğe işaret edebilir” demişti. Demokrat Partili Yahudi seçmeni çileden çıkaran bu söylemler onların Trump’ı ırkçı ve antisemit olmakla itham etmeleri için yeterli bahaneyi vermişti. Oysa Amerikan argosunda ‘brutal killer / Acımasız katil’ sıfatı iş dünyası bağlamında kullanıldığında işini iyi bilen anlamında kullanılmakta.

Trump’ın yeni günahı

Amerikan kanunlarına göre bir inanca hakaret etmek suç kapsamında değil. Ancak bir kişiye mensup olduğu ırk veya milliyet üzerinden hakaret edilmesinin cezai müeyyidesi var. Günümüze kadar Yahudiler kanun karşısında sadece dinsel bir topluluk olarak addedildiklerinden hakarete maruz kaldıklarında hukukî yollara başvuramıyordu.

Özellikle Amerikan üniversitelerinde okuyan Yahudi gençler, artan sıklıkta İsrail’in siyasetleri bahane edilerek ayrımcılığa, hakarete ve şiddete maruz kalınca Başkan Trump Yahudiliği sadece bir din olarak değil aynı zamanda etnik grup olarak tanıyan ve Yahudilere karşı ayrımcılığı temel insan haklarının ihlali olarak nitelendiren başkanlık kararnamesini 11 Aralık günü imzaladı. İmzalamakla kalmadı, aynı kararnamede IHRA’nın (International Holocaust Remembrance Alliance – Uluslararası Yahudi Soykırımını Anma İttifakı) antisemitizm tarifini de onaylayarak ABD hukukunun bir parçası haline getirdi: “Antisemitizm, Yahudilere yönelik nefret olarak ifade edilebilecek bir çeşit Yahudi algısıdır. Antisemitizmin söyleme ilişkin ve somut tezahürleri Yahudi ya da Yahudi olmayan bireylere ve / veya mülklerine, Yahudi topluluk kurumlarına ve dini tesislerine yöneliktir.”

Trump aleyhtarı ‘duyarlı bazı Demokrat Yahudiler buna da bir kulp uydurup ‘ifade hürriyeti’nin kısıtlandığını ve bunun Yahudilerin ABD ulusundan bir koparılma teşebbüsü olduğunu ifade etti.

Yahudiler sadece dinsel bir grup mudur? Yoksa aynı zamanda bir halk mıdır?

Trump’ın söz konusu yeni kararnamesi Amerikan Yahudi toplumundaki eski bir tartışmanın tekrar gündeme oturmasına sebep oldu. Yahudilerin 18. yüzyıldaki aydınlanma süreci bunların kısmen laikleşmelerine, geleneksel dinî pratiklerinde ve kendi kimliklerini tariflerinde bir reform sürecine girmelerine yol açtı.

Reform Yahudiliği 1885 Pittsburgh Platformu: Bu çerçevede Almanya’da 19. yüzyılda vücut bulan Reformist mezhep ABD’deki Yahudi toplumunu derinden etkiledi. Siyonist hareketin henüz siyasallaşmadığı bir evrede, 1885’te toplanan Pittsburgh Platformu’nun manifestosunda “Biz kendimizi artık bir millet olarak değil sadece dinsel bir cemaat olarak değerlendiriyoruz. Dolayısıyla, ne Filistin’e (İsrail Toprağına) dönüşü ne (Hz.) Harun’un oğullarının altında kurban ibadetini ne de bir Yahudi devletine ilişkin yasaların canlandırılmasını hedeflemiyoruz” deniyordu.

Reform Yahudiliği 1937 Columbus Platformu: 1930’larda Nazizm’in ortaya çıkışı ve ırkçı Nürnberg Kanunları bunların dinsel cemaat olduklarına ilişkin beyanlarına ilaveten Yahudilerin bir halk olduğu cihetiyle Siyonist hareketi yani Yahudi halkının İsrail Toprağında siyasî bir varlık teşkil edip devletleşme ideolojisini benimsemelerine neden oldu.

Reform Yahudiliği 1976 San Francisco Platformu: İsrail’in bir vakıa olduğu cihetiyle Reform Yahudiliğinin bu devletle olan manevi bağlarına ve Diaspora Yahudiliğiyle olan etnik ve dinî bağlarına işaret ediyordu.

Reform Yahudiliği 1999 ‘Yenilenmiş’ Pittsburgh Platformu: Bu platformla, İsrail’in bir halk olduğunu, bu halkın her devirde ve her yerde bir akitle (Tanrı’nın Hz. İbrahim ile yaptığı akit) birbirine bağlı ve birbirinden sorumlu olduğu vurgulanıyordu. Dahası, İsrail Devleti’nin bekasına olan taahhütten dem vuruluyor İsrail ve Diaspora Yahudiliğinin birbirlerine bağımlılığının altı çiziliyordu.

Neredeen, nereye!

Yukarıda sıralanan platformlar bağlamındaki radikal değişimi hazmetmekte zorlanan kimi kozmopolit, kimi post-nasyonalist, kimi anti-Siyonist ve kimi Siyonist görüşlere yakın duran ama hemen hepsi Demokrat Parti seçmeni olan Reformist Amerikan Yahudileri bu fay hatları üzerinden bölünmüş durumdalar ve Trump’tan kurtulmak konusunda ittifak etmelerine rağmen antisemit olup olmadığı konusunda anlaşamıyorlar.