Adalar’da faytonların kaldırılması karara bağlandıysa da, hala sosyal medyada tartışılmaya devam ediyor. Halkın elektrikli arabalara alışması için, plaka yerine, ‘payitaht’ yazan demo araçların fotoğrafları gazetelerde boy göstermeye başladı. Adalar’ın ruhuna uygun olarak tasarlardığını söyleyen üreticiler, ne Ada’nın, ne Ada ruhunun, ne de estetiğin bilincinde değiller. Kornaların çıkartığı ses, martılarla yarışacak düzeyde. Olan olmuş, atı alan Üsküdar’ı geçmiş. Keşke birkaç örnek sunulup, aralarından seçilebilseydi. Adalar’da mimozalar açmış. Ama ayaklarım geri geri gidiyor…
↔↔↔
Sevgililer Günü yaklaşıyor. Etrafın canlanması için bir gerekçe. Etiler’deki AVM’nin önünde sergilenen büyük boy kırmızı bir ayının dışında, henüz şehri kırmızı kalpler kaplamamış. Yıllardır, Sevgililer Günü’nde sembolik de olsa, eşimle birbirimize birer hediye alırız. Bu sene ruhsuzlaşmanın eşiğindeyim galiba. Eşime bir öneri getirdim. Artık bu hediye alışkanlığını gençlere bırakalım. Sevgili yerine, karı/koca olmaya devam edelim. Teklifimi ikiletmedi bile…
↔↔↔
Sarayburnu açıklarında, siyah renkli, gizemli, yaldızlı bir gemi duruyor. Adı: ‘Le Vapeur Magique’. Denizin üstünde bir kültür merkezi olarak tasarlanıp yenilenmiş.
Kırk yıl yolcu taşıyarak hizmet verdikten sonra hurdaya çıkarılan ‘Adem Yavuz’ vapurundan söz ediyoruz. Başlangıçta, Osmanlı döneminde ilk vapurların Fransa’dan getirilmesi nedeniyle, Fransızca, ‘Le Vapeur Magique’ ismi düşünülmüş. Sonradan 1974’te Kıbrıs’ta şehit düşen gazeteci Adem Yavuz’un anısına adı değişitirilmemiş.
Halen içinde sergi salonu, toplantı alanı ve 120 kişilik bir restoranla hizmet veriyor. Yakın zamanda gece seferlerinde tiyatro gösterileri ve caz konserleri yapılması hedefleniyor. Hem turizme, hem iş dünyası ve gençlere bir mekan olarak düşünülen gemi, Sarayburnu’ndan kalkıp, Anadolu Kavağı’ndan dönüş yapan bir rota izliyor. Vapur saat on sekizden sonra sadece restoran olarak hizmet veriyor. Önceleri Osmanlı yemekleri sunmayı düşünülmüşse de, Antakya mutfağında karar verilmiş.
Yetkililer şimdiden gemide kesinlikle düğün olmayacağını vurguluyor.
Bir fikriniz olsun diye, gemi hafta arası 12.30 ve 15.30’da hafta sonu ise, 12.30, 14.30 ve 17.00’de sefere çıkıyor. Biletler tam altmış, indirimli kırk lira.
Vapurda şu anda ünlü tabloların 3D röprodüksiyonlarının yer aldığı bir sergi var.
↔↔↔
Baharın müjdecisi Tu Bişvat, 9 Şubat’ta kutlacak.
Hepinize hag sameah.