Kadın varlığı ile girdiği her alanda fark yaratır. Başarılı ya da başarısız, güzel ya da çirkin, seksi ya da itici, uzun ya da kısa hiç fark etmez. Silueti bir şekilde farkına varılır. Evde anne ise ebeveyn etkisi ile, eş olarak dengeleyici unsuru ve çekiciliği ile, iş yaşamında çabalarıyla yer alır. Hayat ise her basamağında olduğu gibi her zaman eşit davranmaz. Kadın varoluşu ile dimdik durabilmek adına hep mücadele eder. Bu mücadele kimi zaman hızlı dönüş verirken kimi zaman ise daha yavaş ama bir o kadar iz bırakıcı olur.
Günümüz kadını artık her alanda ve her yerde. Teknolojiden yöneticiliğe, mühendislikten ülke başkanlığına, ekonomiden edebiyata, tıptan sanayiye kadar bulundukları alanların yönün değiştiren ve iz bırakan birçok örnek var.
Geçtiğimiz hafta içinde okuduğum keyifli bir haberi paylaşmak istiyorum.
İsrailli dört kadın girişimciye Avrupa’nın en büyük teknoloji festivali olan Londra Teknoloji Haftası’nda Teknolojide Avrupalı Kadınlar Ödülü verildi. Bu bağlamda, dünyanın dört bir yanından katılımcılar, teknoloji sektörünün gelişmelerini ve günümüzün ana teması olan sağlık ve iklim gibi önemli konuları ele alacak.
Teknolojide Avrupalı Kadınlar Ödülü ise 11 Eylül’de gerçekleşen özel bir etkinlikte takdim edildi. Etkinliğin amacı, teknoloji sektöründe kadınların başarılarını sergilemenin yanı sıra işletme ve teknolojide çeşitliliği ve kapsamı teşvik etmekti.
Ödüle layık görülenler arasında İsrail asıllı dört kadın bulunuyor.
Bunlardan ilki Hillary Harel; Serenus isimli AI şirketinin kurucusu. Serenus. AI, sağlık hizmetlerinin verilmesini geliştirmek için yapay zeka ve makine öğrenme teknolojisi kullanıyor.
İkincisi Orit Hashay, kişiye özel akıllı sutyen satışı yapan Brayola’nın kurucusu ve CEO’su. 2012’de kurulan Brayola, teknoloji, veriler ve topluluktan faydalanan lider marka ve tasarımcılardan oluşan bir ekibe sahip. Amaçları ise iç giyimde internet üzerinden kişiye özel alışveriş imkânı sunmak.
Üçüncü isim Inna Braverman, Eco Wave Power’ın kurucu ortağı. 2011 yılında kurulan Eco Wave Power, basit ama akıllı bir tasarım kullanarak okyanus ve deniz dalgalarından temiz ve uygun fiyatlı elektrik üretimine yönelik yenilikçi bir teknoloji geliştirdi. Inna aynı zamanda ABD’de Küresel İklim Eylemi Ödülüne layık görüldü.
Son olarak ise Maya Guru. Guru, Missbeez’in kurucu ortağı ve CEO’su. Missbeez, yoğun bir hayatı olan kişileri güzellik ve yaşam tarzı uzmanlarıyla bir araya getiren, güzellik hizmetlerine yönelik bir mobil platform.
Bu fırsattan yola çıkarak İsrail işletmeleri ve teknoloji liderleri tarafından çeşitli alanlarda (sağlık, dijital, yapay zeka, İK ve dahası) kurulan ve yönetilen bazı oyun değiştirici, etki yaratan teknolojilere bakıldığında da kadın liderlerle karşılaşıyoruz.
Tüm dünyada kadınlar birçok vazifeyi bir arada yerine getirebiliyor. Ama en acısı ise tüm geri kalmış zihniyete sahip kişi ve yerlerde yapılan değersizleştirmeler ve hiçe saymalar. Atılan sesli ve sessiz çığlıklar, kısıtlamalar, korkular, unutmuş gibi yapmalar, sadece yok olmaya sebep olur. Eğer bir ülke, kültürü gereği insan haklarına saygılı ise zaten cinsiyet ayrımına değil beyin gücüne inanır ve huzur dolu verimli bir ortam hazırlar. Yaratıcılık artar ve başarı grafiği her daim yukarı çıkar.
Yahudi kültüründe kadın olmak bir şanstır. Kadın ilham kaynağıdır. Eğlenerek öğretir, öğreterek eğitir. Araştırarak bulmayı, elini taşın altına koymayı arada bir motivasyonu yükseltmek için şımartmayı da bilir.
Roş Aşana bayramını kutlayacağımız bu hafta, evlerimiz başka bir düzene bürünüyor. Hele ki dünyanın geçtiği bu zor süreçte evlerimizin her anlamda beyazlara bürüneceği güzel bir bayram ve yıl diliyorum