Yeni yıla başlamanın heyecanıyla Şabat Teşuva’yı idrak ettiğimiz bu günde Oşana Raba günü gerçekleştirilen bir uygulamadan söz etmek isteriz.
Oşana Raba günü Tefila’dan sonra herkes beş tane ‘arava’ dalından oluşan sıkı bir demet alır ve beş kez yere çarpar. Aravaları çarpma âdeti son peygamberler, Hagay, Zeharya ve Malahi zamanından kalmadır. Kabalistler, bu geleneğin amacının bu son günde hakkımızda yazılmış kötü kararları bozmak için olduğunu söyler.
Hahamlarımız burada ‘arava’nın kullanılmasının iki nedeni olduğunu belirtir: Birincisi ‘arava’, Tora bilgisi olmayan ve iyilik yapmayan Yahudileri temsil eder ikincisi yapraklarının şekli insanın dudaklarını ve ağzını andırır. Sanki bu beş ‘arava’ dalı bizlere hem toleranslı olmayı hem de sözlerimizi dikkatli seçmeyi çağrıştırmaktadır. Tolerans eksikliğinin, ‘laşon ara’ gibi yanlışların hayatımızdan götürdükleri bir kez daha düşünülürse mesaj sanırız daha iyi anlaşılacaktır.
Aslında günümüzde yaşadığımız birçok yanlışın sebebi ‘laşon ara’ dediğimiz başkalarının hakkında konuşmamızdan kaynaklanmaktadır. Bunun sonucunda yozlaşmış ve tutarsız bir nesil ortaya çıkar ki peraşamız bunu şu sözlerle anlatır: “Şihet lo lo banav mumam dor ikeş uftaltol – yıkım O’nun değil çocuklarının kusurudur çarpık ve tutarsız nesil.”
Öncelikle burada vurgulanmak istenen yolumuzu saptırmamız halinde zarar görecek olanın yine bizim olduğumuzdur. Tanrı dürüst ve doğrudur, bu yüzden de karşısındakinin, çocuklarının hele Behor çocuklarının doğru ve dürüst olmasını ister. Daat Zekenim adlı kaynak zarar görenin bizden başka olmayacağı için tutarsızlıkla ve nesil bozukluğu ile bizlerin mücadele etmemiz gerektiğini vurgular.
Günümüzde çocuklarımızın kullandığı lisan, konuştuğu ifadeler, davranışları bu çarpıklaşmanın bir örneği olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun çaresi hep söylediğimiz gibi çocuklarımızın maneviyatını kuvvetli tutmaktır.
Ktiva ugmar hatima tova.