İddialı bir cümle gibi görünse de bu başlık, üzerinde biraz düşündüğünüzde bana hak vereceksiniz. Bir yazarın peşine takılmak, onun yaratıcılığının izinden gitmek; başka hikâyeler üretmemize yardımcı olur biz farkında olmadan… O romana farklı bir son yazarız ister istemez ya da ana kahramanı bambaşka biri olarak tasarlarız zihnimizde… Birileri kitap yazar, biz onun kitabını okurken kendi kitabımızı kaleme alırız bilmeden… Kitapların satırlarında bölesine büyülü, böylesine inanılmaz bir kuvvet vardır işte! Ancak okumayı sevenin anlayacağı bir sihirdir bu…
Neslihan Önderoğlu’nun kitabı ‘Ay Dolandı’, son zamanlarda tekrar okuduğum en keyifli kitaplardan biri… Kim olduğunu merak edip araştırdığımda genç bir yazar olduğunu görünce şaşırdım. Cümlelerinin sağlamlığı, seçtiği sözcüklerin yerli yerinde oluşu, bana yaşça daha büyük bir kalemi düşündürmüştü. Yanılmışım. Yazar, 2012’de yayımlanan ilk öykü kitabı ‘İçeri Girmez miydiniz?’ ile 2013 Haldun Taner Öykü Ödülünü kazanmış. Kitabın konu bütünlüğünde her biri öykü tadında bölümler var. Öykü yazmanın, diğer türleri yazmaktan daha zor bir iş olduğunu her zaman savunan biri olarak yazarın bu kitabından etkilendiğimi söylemek isterim. Saliha’nın yaşadıkları, düşündükleri ve hissettikleriyle çıkacağınız yolculuk, sizi insan ilişkileri hakkında yeniden düşündürecek.
“Saliha bütün gece yatağında oturup, hafızasını zorlayarak kendisine ait bir sır aradı. Yıllarca aklının batağında gömülü kalmış bir giz, başına gelmiş bir felaket, kimsenin bilmediği bir hastalık, işlediği bir suç… Onu diğerlerinden farklı yapacak bir şey…”
Bir de bu var:
“Geçmişin izlerini sürerken geleceğe bambaşka gözlerle bakan iki genç kızın hikâyesini, polisiye tadında anlatan roman, kusursuz kurgusu, katmanlı olay örgüsü̈ ve ilginç karakterleriyle her yaştan okurun ilgisini çekecek nitelikte. Tropik ormanın kıyısında, cennet gibi yerdeki, küçük bir kasabada Hasat Geçidi’ne hazırlanan gençlerin duygusal yolculuklarını gizem ve macera unsurlarıyla harmanlayan yazar, yarattığı beklenmedik sonla nefes kesiyor.
Annesi ölmüş olan Rose, resim yapan ve bir yerde uzun süre kalamayan babasıyla birlikte karavanda yaşamaktadır. Uğradıkları son kasabada okula devam etmek zorunda kalır ve ilk gün tanıştığı Pearl ile yakın arkadaş olur. Pearl, Rose’un aksine annesiyle beraber yaşamakta ve sadece adını bildiği babasını aramaktadır. İlk kalp çarpıntıları, iç dökmeler ve türlü heyecanlarla geçen bir yılın ardından yılsonu töreni yaklaşmaktadır. Rose’un, ormanda yaşayan terzinin evinde dikilen elbisesi, tahmin edilemeyecek sonuçlara neden olacaktır…”
Bu tanıtımları okuyunca kitabı da okumaya karar verdim. Avusturalyalı yazar Karen Foxlee’nin bu romanı, 2014’te Davitt Ödülleri En İyi Gençlik Romanı Ödülünü almış. Yazarın dilimize çevrilen ilk romanı bu… Mine Kazmaoğlu’nun Türkçesiyle raflardaki yerini alan roman, hem heyecan verici hem de sürükleyici… Polisiye bir tarafı da var, maceracı bir yanı da… Aşkı da sorgulamanızı sağlayacak, hayatı da…
David Solomons’un çocuk edebiyatına kazandırdığı nefis bir çocuk romanı ‘Abim Bir Süper Kahraman’… Bazen okuyorum çocuk kitaplarını, hem onları tanıtabilmek hem de çocukluğuma biraz da olsa geri dönmek için… Hayal gücümün nasıl harekete geçtiğini görmek hoşuma gidiyor. Olmayacağını bile bile bazı düşlerin içinde dolaşmak, ruhumu zenginleştiriyor. Yayınevlerinin son yıllarda sağlam çocuk kitaplarını Türkçeye kazandırıp basma işini çok takdir ediyorum. Öyle büyük bir eksikliği gideriyorlar ki… Bu kitap da böyle işte!
Bir gün süper bir kahraman olmayı düşleyen Luke, çok inanılmaz bir sebep sonucu bu özelliğe abisinin sahip olduğunu görür. Onun düşüne, abisi sahiptir artık. Büyük sorumluluklar edinmek zorunda kalan Luke, abisini kıskanmak gibi kötü bir duygunun da esiri olmuştur artık Bütün bunlarla nasıl baş edeceğini henüz bilememektedir, çünkü o hala bir çocuktur. Kitap, 2016’da Waterstones Yılın Çocuk Kitabı Ödülünü de almış bir eser. Çocuklara şahane bir armağan…
Bu pandemide ya yatıp uyuyacaksınız vakitiz ya da okuyacaksınız. Televizyon, dizi; nereye kadar? Kendimizi yenilememiz lazım, başka hayatlar, başka kalemlerle…