Bölgede üç aylık bir dinginlik sürecinden sonra terör geri döndü. Geçtiğimiz Pazar günü bir araçtan yapılan iki saldırı neticesinde 20 yaşlarında iki genç kız ile 16 yaşında bir delikanlı yaşamını kaybederken dört kişi de yaralandı.
Batı Şeriada Guş Etsion girişinde ve daha kuzeyde bulunan Eli yerleşim biriminde intifadanın en kanlı günlerini hatırlatan bu saldırılardan sonra, İsrail Güvenlik Güçleri sert tepkiler verdiler. Batı Şerianın ana yolları Filistinlilerin araçlarına kapatıldı, son aylarda kaldırılan barikatlar yeniden konuldu, Filistinlilerle tüm temaslar kesildi.
Sukot Bayramı için geziye çıkan, festivallere katılan, milli parkları ziyaret eden halkı korumak için, bir çok önlem alındı.
Gazzeden çekilmenin ardından zamanı bilinmemekle beraber, terör eylemelerinin Gazzeden Batı Şeriaya kayacağı bekleniyordu. Bu günlerde terörün canlanmasının nedeni; bu hafta FÖY Lideri Mahmud Abbasın ABD Başkanı Bush ile Washingtonda yapılması beklenen görüşmeye engel olmak. Terör girişimlerinin El Fetihe bağlı El Aksa Tugayları tarafından değil, Hamas tarafından yapıldığı düşünülüyor.
Abbas- Bush görüşmesinin gündemi
Mahmud Abbas, Bush ile yapacağı görüşmede, Filistinlilere yeni kolaylıklar göstermesi için İsraile baskı uygulaması, tutukluların serbest bırakılması, birkaç kentin kontrolünü Filistinlilere geri vererek yollardaki barikatların kaldırılması, FÖY kuvvetlerine silah ve cephane verilmesi talebinde bulunacak.
Ayrıca Abbasın ABD Başkanına, "İsrail bizi teröre karşı önlem almamakla suçluyor, ama bu doğru değil, örneği bu son ay içinde Gazzeden İsraile yönelik 17 terör saldırısını durdurduk ve bir çok silaha el koyduk" demesi bekleniyor.
İsrail sözcülerine göre, Filistin yönetimi son zamanlarda Hamas ve diğer radikal terör örgütlerine karşı önlem almakla birlikte, yaptıklarını abartıyorlar. İsraile göre Filistin Güvenlik Kuvvetlerine verdikleri isimleri yeterince değerlendirmiyorlar.
Bu pazar günü Batı Şeriada yaşanan terör saldırıları, Mahmut Abbasın Bush ile görüşmesini kolaylaştırmayacak. ABD Başkanı geçtiğimiz hafta terörizme karşı çok sert bir konuşma yaptı. FÖY Lideri, Hamas ile bir anlaşmaya varmak için çaba gösteriyor.
Abbas, kanıt göstererek, konuyu Başkan Bush ile tartışacak: " Son haftalarda İsrail Güvenlik Kuvvetleri, Batı Şeriada yedi yüzden fazla Hamas ve diğer terör örgütlerinin militanlarını tutukladı bu arada, on beş kadarını da öldürdü. Bu nedenle örgütler, kendilerini misilleme yapmak zorunda hissediyorlar. Bunu durdurabilmek kolay değil" diyecek.
Bush- Abbas görüşmesinde daha bir çok konu gündeme gelecek. Özellikle gelecek yılın başında yapılası beklenen Filistin genel seçimlerine Hamasın katılma talebi Abbas tarafından olumlu karşılanıyor. Oysa buna karşı olan İsrail, Hamasın silahlı kuvvetlerini feshetmesini ve programından İsrailin sonunu isteyen paragrafın çıkarılmasını istiyor.
Iraktaki seçimlerden sonra Bush, Filistin seçimlerinin başarılı olmasını sağlamak amacıyla Washington- Kudüs arasında önemli görüşmeler planlıyor. Bu nedenle Bush- Abbas görüşmesinin, tutumu belli olmayan ABD için büyük önem taşıyor.
Bu arada Suriyede yaşananlar, ABD ile İsrail arasında bilgi alışverişi yapılmasına olanak sağladı. Amerikalılar, İsrailden bu işe karışmamasını istedi. Zaten ABD ve İsrail arasında bu konuda önemli bir fikir ayrılığı yok. İsrail her ne kadar ülkesinde terör örgütlerini barındırdığı için Başer Esada kızsa da, düşmesini istemiyor. Çünkü Başer Esadın iktidardan düşmesi, ülkede bir kaosa neden olacak ve bu da İsrail- Suriye sınırındaki dinginliği tehdit edebilir.
Kaos sonucunda Suriyede " Müslüman Kardeşler"in etkili olabilmesi, İsrailin çıkarlarına ters. Diğer bir senaryoya bakıldığında ise ;Suriyenin başına ılımlı ama zayıf bir politikacı geçmesi durumunda, batı devletleri, İsrailden Golan tepeleri konusunda ödün vermesi talebinde bulunabilir. İsrail ise Galon tepeleri sorununun ortaya çıkmasını istemiyor.
İsrail, ABD, Fransa ve diğer batı devletleri gibi Esadın zayıflamasını istememekle birlikte, terörden desteğini çekmesini istiyor.
ABDnin Esaddan istediği diğer önemli bir konu da, Irakta Amerika karşıtı savaşmak isteyen, Cihad yanlılarının Suriyeden Iraka geçmelerine engel olması. Suriye İçişleri Bakanının intiharından sonra, eski Lübnan Başbakanı Haririnin suikastıyla ilgili BMnin bu haftanın sonunda yayınlayacağı raporda büyük bir ilgiyle bekleniyor.
İsrailde kuş gribi korkusu
Tüm dünyada olduğu gibi İsrailde de kuş gribi büyük korku uyandırdı. Şimdiye dek, her hangi bir vakaya rastlanmamasına rağmen, Tarım ve Sağlık bakanlıkları iş birliği yaparak gereken önlemleri aldılar.
Sağlık bakanlığı, bu aşının faydası olabilir düşüncesiyle özellikle yaşlı kişilerin zaman kaybetmeden, gribe karşı aşılanması çağrısında bulundu.